SRBI NEĆE DA BUDU GLINENI GOLUBOVI: Zapad da se izjasni o opasnim Kurtijevim izjavama

D. Zečević

13. 11. 2022. u 07:00

POSLEDNjE najave prištinskih funkcionera da tzv. kosovske bezbednosne snage mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine sa ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, upozorio je juče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

СРБИ НЕЋЕ ДА БУДУ ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ: Запад да се изјасни о опасним Куртијевим изјавама

Foto D. Milovanović

Petković je naveo da "Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod" i pozvao međunarodne misije da se "jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize".

- Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine. Ali, Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno sa Srbima na severu - saopštio je Petković.

Prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, podsetio je Petković, nedvosmisleno se kaže da bilo koje vojne formacije ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika.

- Ta garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dogovor bio i uslov za ovaj dokument - saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Beograd, kako dodaje Petković, nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika, koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize.

NEK SE NE IGRAJU VATROM

- NEKA se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama - poručio je Petković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

ZA KURTIJA NEMA NIKAKVIH SANKCIJA: Vučić jasan - Ovo je 11 godina laži i sramote EU i SAD