ESKOBAR PORUČIO: Priština mora da ispuni zahteve Zapada — i tablice i ZSO

Novosti online

10. 11. 2022. u 19:33

SPECIJALNI izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da tzv. Kosovo mora da ispuni zahteve Zapada po pitanju registarskih tablica i formiranja Zajednice srpskih opština.

ЕСКОБАР ПОРУЧИО: Приштина мора да испуни захтеве Запада — и таблице и ЗСО

Foto N. Skenderija

Eskobar je, u intervjuu za „Glas Amerike“, situaciju na severu Kosova i Metohije ocenio kao prilično opasnu, jer su lokalne institucije ostale bez srpskih službenika.

-Bili smo vrlo jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od strane tzv. Kosova, zatražili smo jednogodišnji period implementacije da sprovedemo kampanju javnog obaveštavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice automobila. Pozivamo ih i da počnu sa stavljanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom na dnevni red. Ovo je zahtev. Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera iz Kvinte, ovo je zahtev i mi ćemo ostati čvrsti, rekao je Eskobar.

Eskobar je mišljenja da je Beogradu jasno da je povlačenje Srba iz prištinskih institucija beskorisno.

-Smatramo da svaki protest treba da bude miran, a uklanjanje Srba iz institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ta pitanja, naveo je on.

Eskobar je rekao da je vreme za više dijaloga i da su Sjedinjene Američke Države bile veoma jasne tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od strane Kosova, preneo je portal Kosovo onlajn.

Komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Srbija pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum pokušavajući da destabilizuje situaciju na severu Kosmeta, Eskobar je istakao da se ne slaže sa tim.

-Ne, ne mislim tako. Što se tiče francusko-nemačkog predloga, prerano je da vagamo odgovore. Ova situacija, ova kriza se mora tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje rastu zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje za učešćem i punim uključivanjem u dijalog, ocenio je Eskobar.

Bez promene u američkom pristupu Zapadnom Balkanu

Naglasio je da uprkos rezultatima izbora održanih u utorak u Sjedinjenim Američkim Državama, neće biti promene u američkom pristupu Zapadnom Balkanu.

-Naš stav o Zapadnom Balkanu je da region treba da se integriše u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja, što znači članstvo u Evropskoj uniji za sve, članstvo u NATO-u za one koji žele i regionalna integracija za sve kako bi se rešile razlike između njih. Dakle, ništa se neće promeniti kao rezultat izbora, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, SAD ostaju privržene bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

-Zapravo, upravo su naši napori u koordinaciji sa našim evropskim saveznicima osigurali obnovu rezolucije u Savetu bezbednosti za nastavak mirovne misije u Bosni. I iznad svega, imamo snažnu posvećenost bezbednosti i stabilnosti Kosova kroz Kfor, rekao je Eskobar.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)