DAČIĆ: Grčka neće podleći pritiscima i iznenaditi Srbiju

Tanjug

08. 11. 2022. u 16:51

Grčka neće podržati eventualni zahtev Kosova za prijem u razne međunarodne organizacije i neće podleći različitim pritiscima kojima su izloženi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Atini.

ДАЧИЋ: Грчка неће подлећи притисцима и изненадити Србију

Foto: Tanjug/Tara Radovianović

Dačić je novinarima u Atini kazao da je za njega ova poseta bila važna da vidi ima li istine u, kako kaže, raznim glasinama koje se čuju u raznim metropolama, a to je da Grčka menja svoj stav u vezi Kosova i Metohije.

- Mi smo razmenili podrške i mi apsolutno dajemo podršku principu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke i Kipra, a s druge strane oni su ponovili svoj stav da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da neće biti promene njihovog stava. Citiram ministra Dendijasa, rekao je da Grčka nikada neće iznenaditi Srbiju. U tom pogledu za mene je ova poseta bila uspešna - kazao je Dačić.

Dodao je da je cilj njegove posete Atini i to prve bilateralne posete od kako je stupio na novu dužnost bio i da pokaže koliko je Grčka važna za Srbiju i koliko Srbija pridaje važnost negovanju prijateljstva sa Grčkom.

Prema njegovim rečima, opšte je poznato da kada u Srbiji smatraju da su neke zemlje tradicionalno prijateljske da ne treba da dolazi do bilateralnih odnosa.

- Baš zato je poslednjih godina došlo do stagnacije naših odnosa. Grci visoko cene moj potez - kazao je Dačić dodajući da se danas susreo i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i, kako kaže, svojim starim kolegom, ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Šef srpske diplomatije navodi da su na dnevnom redu bile i sve druge teme i u tom smislu najavljuje da se očekuje poseta predsednice Grčke Srbiji početkom sledeće godine, kao i održavanje sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, razni trilateralni i bilateralni sastanci.

- I to sve treba da uradimo pre nego što se u Grčkoj održe izbori koji su planirani na proleće. Ova poseta je ponovno jačanje svih bližih i veoma značajnih odnosa sa Grčkom - naveo je šef srpske diplomatije.

U Atini Dačić je razgovarao i sa vođom opozicije i predsednikom političke stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, a tim sastankom koji je održan u Parlamentu, završena je zvanična poseta šefa srpske diplomatije Grčkoj.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest