EULEKS I UNMIK PREUZEĆE ULOGU SRPSKIH POLICAJACA: Od Zapada stiglo upozorenje kosovskim vlastima da ne šalju bezbednjake na sever

D. M.

07. 11. 2022. u 10:00

PRIŠTINA je sa Zapada dobila ozbiljno upozorenje da "ni ne pomišlja" da na sever šalje pripadnike svojih bezbednosnih snaga koji bi zamenili srpske policajce, nakon što su oni skinuli uniforme i napustili svoje pozicije.

ЕУЛЕКС И УНМИК ПРЕУЗЕЋЕ УЛОГУ СРПСКИХ ПОЛИЦАЈАЦА: Од Запада стигло упозорење косовским властима да не шаљу безбедњаке на север

Foto: Dragan Milovanović

Prema našim informacijama, procenjeno je da bi prisustvo albanskih pripadnika koji bi bili zaduženi za red i mir u srpskim sredinama praktično bilo ne samo neizvodljivo, već bi teško prošlo i bez ozbiljnijih sukoba.

Nakon što su srpski policajci napustili prištinske institucije, njihovu ulogu trebalo bi da preuzmu misije Euleks i Unmik, odnosno Kfor, koje će angažovati dodatni broj pripadnika svojih snaga na severu. Oni bi trebali ne samo da fizički obezbeđuju policijske stanice na severu, već i da brinu o redu i miru u četiri srpske opštine.

Iz Kfora su već poručili da su spremni da intervenišu ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu. Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana pozvao je Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju", i naglasio da "Kfor ostaje na oprezu i spreman je da reaguje".

Juče se oglasio i ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja, koji je obišao administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu u Jasenoviku. On je uz fotografije, na kojima se pored njega vide policajci naoružani automatskim oružjem, na društvenim mrežama poručio da "svi pripadnici kosovske policije posvećeno ispunjavaju svoje dužnosti, obezbeđujući mirno okruženje i usluge za sve građane, kako na graničnim prelazima, tako i na celom Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)