VANREDNA KONFERENCIJA PETKOVIĆA: Kurti usred Berlina gazi Briselske sporazume (VIDEO)

Novosti online

04. 11. 2022. u 13:52 >> 14:56

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za medije.

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПЕТКОВИЋА: Курти усред Берлина гази Бриселске споразуме (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

- Obaveštavamo javnost da je Kurti svojom jučerašnjom izjavio, i to usred Berlina, izjavio da ga ne interesuje formiranje ZSO, da možda papir o formiranju ZSO postoji u Beogradu, ali ne i u Prištini, kao i drugom izjavom da smenjuje Nenada Đurića, direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, samo zato što je stao u odbranu srpskog naroda na severu KiM - on je time dao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, svakoj drugoj saradnji u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da je to naišlo na ogorčenje srpskog naroda na KiM. Zbog svega ovoga očekuje se reakcija države Srbije. Ovo ponašanje je kap u prepunoj čaši, prevršilo je svaku meru i pravo je pitanje da li je neko juče sa Zapada čuo Aljbina Kurtija, koji usred Berlina gazi Briselske sporazume i time je ponizio EU i pokušao da ponizi i Beograd, državu Srbiju, ali i srpski narod na KiM. Ili Zapad nije čuo, pa tako već 24 časa nemamo nikakve reakcije sa Zapada na ovakvo brutalno gaženje Briselskog sporazuma - kaže Petković.

- Kurti bi sada iz Berlina da postavlja i smenjuje srpske policajce, komandire, kršeći tačku 9 Briselskog sporazuma. Direktora Direktorata policije na severu KiM bira srpski narod sa KiM, u licu četiri gradonačelnika sa severa. Već 10 godina Priština neće da formira ZSO. Do današnjeg dana prošlo je 3.486 dana, kako nije formirana ZSO. Zbog ovakvog ponašanja Prištine i namere da pritisne srpski narod jednostranim odlukama, na takvo ponašanje Kurtija naš narod je odgovorio jedinstveno i složno - istakao je direktor Kancelarije za KiM, koji je dodao da je srpski narod na KiM uznemiren.

- Više od sedam sati, sinoć od 22.30 do 05.20 jutros Vučić je razgovarao sa više naših ljudi. Oni su svi jedinstveni da brane svoje pravo za opstanak i ostanak na svojim ognjištima i na slobodu kretanja. Predsednik je rekao da ih razume, ali im je ukazao i na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog poretka na KiM. Naš narod je jasno rekao predsedniku da ne želi da napušta svoja ognjišta, da ne žele da u zavežljajima, na kamionima i traktorima, kreću put centralne Srbije, kako je nekada bilo u Oluji i Pogromu. Naš narod je jasno poručio da će učiniti apsolutno sve da se bori da odbrani svoje pravo da opstane na KiM. Rekao je naš narod i to da će na demokratski i miran način učiniti sve da pokaže pun otpor nezakonitim potezima Prištine, ali je poručio i da ukoliko ih neko napadne da će se boriti svim drugim sredstvima. Vučić je jasno rekao da smo uz svoj narod i da se neće ponoviti Pogrom ni Oluja. Srbija će da pobedi. Imamo predsednika koji se bori za svoj narod i nikada ga neće ostaviti na cedilu i to vrlo dobro zna naš narod - naveo je Petković.

- Kurti je smenio Đurića samo zato što je stao u odbranu policajaca koji ne žele da izdaju nikakve ukore. Srpski narod ima svoje legitimne tablice KM i ne želi tablice RKS koje im nameće Kurti.

- Sutra je zakazan sastanak Srba sa KiM, oni će doneti svoju odluku i nas će obavestiti o tome. Mi nikada nećemo odustati od svog naroda. To u kojoj državi žive moći će svi dobro da vide u nedelju i danima koji su ispred nas. Svima je apsolutno jasno da su oni uz svoju državu i svog predsednika. Svi oni znaju da je njihova jedina država Srbija i da im nije vrhovni komandant ni Kurti, ni Vjosa, već Aleksandar Vučić - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

- Siti smo licemerja i takozvane naivnosti koji dolazi sa Zapada. Mi ćemo braniti naše pravo da se čuje istina, borićemo se za mir i stabilnost, to je i više puta predsednik ponovio. Ali, kada vas sateraju u ćošak, kada vam ne daju šansu da odgovorite, iako smo sve vreme govorili da moramo u Briselu da tražimo rešenje, da idemo u pravcu kompromisa... S druge strane, imate ponašanje Kurtija koje je apsolutno neprihvatljivo, sa krajnim ciljem da se protera naš narod sa KiM. Zato je naš narod izrazio bojazan da ne želi da mu se dogodi da u kamionima i prikolicama ide u pravcu centralne Srbije. To neće dozvoliti ni Beograd ni predsednik Vučić - zaključio je Petković.

Pogledajte: Britanci podižu dron na Gazivodama, enigma je šta mu je zadatak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

BEOGRAD I LOKAL GLASAJU 2. JUNA: Vlast izašla u susret zahtevima prozapadne opozicije, izbori će biti spojeni