REŠITE KOSOVO DO DECEMBRA! Zapad još više pojačao pritisak na Vučića

D. MILINKOVIĆ

19. 10. 2022. u 08:00

PRITISCI na Srbiju oko Kosova i Metohije dostigli su vrhunac, a zapadni zvaničnici isporučili su Beogradu otvoren zahtev da do decembra pronađe rešenje i postigne dogovor sa Prištinom o normalizaciji odnosa - saznaju "Novosti".

РЕШИТЕ КОСОВО ДО ДЕЦЕМБРА! Запад још више појачао притисак на Вучића

Foto Tanjug

Kako se rasplamsava rusko-ukrajinski sukob, zapadnim centrima moći se žuri da ovo pitanje što pre zatvore, a prema informacijama iz diplomatskih izvora, njihova očekivanja su da se to dogodi u veoma kratkom roku od svega nekoliko nedelja. U tom smislu su pojačani pritisci na našu vlast, pre svega na predsednika Aleksandra Vučića, kome preko zvaničnih i neformalnih diplomatskih kanala stižu poruke da je vreme da se preseče kosovski čvor.

O tome je govorio i sam Vučić, koji je upozorio da mu oni sa kojima je razgovarao u vezi sa KiM, nisu pominjali 2024, koju je kao godinu postizanja dogovora izneo specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, već da u pitanju nisu bili ni meseci već nedelje. O tim pritiscima predsednik će javno upoznati narod sutra uveče, tokom gostovanja na TV Prva u 21 čas.

Prema nekim informacijama, u ovom ubrzanom stezanju obruča oko Srbije, Zapad kao polazište za eventualni dogovor Beograda i Prištine vidi predlog nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, odnosno model dve Nemačke.

Suština te "nepristojne ponude" je da ne priznamo nezavisnost lažne države, ali da se ne suprotstavljamo ulasku takozvanog Kosova u Ujedinjene nacije.

Foto: EPA

Naši sagovornici upozoravaju da bi to moglo da otvori "Pandorinu kutiju" i poploča put za stvaranje "velike Albanije". Ognjen Karanović, predsednik Centra za društvenu stabilnost, kaže za "Novosti", da politički Zapad Srbiji postavlja rokove oko KiM od 1999. i da nijedan od njih nije ispoštovan, pre svega od strane istog tog Zapada:

- Nikakvi rokovi ne obavezuju Srbiju, mi se dosledno držimo međunarodnog prava i sporazuma. Sada na sceni, pored sukoba Rusije i političkog Zapada, imamo i sukob SAD sa EU. Svojom politikom, SAD žele da obezbede pozicije EU kao predstraže Zapada u sukobu sa Rusijom, i ništa više od toga. EU je toga svesna, na prvom mestu Nemačka i Francuska, i svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici koja se tek sad integrisala oko sukoba u Ukrajini, pokušavaju da udahnu život, daju novi sadržaj, time što će izaći sa jedinstvenim stavom oko Kosova. Za to im je potrebna Srbija, da im pomogne da se vrate u okvir međunarodnog prava, tako što ćemo ili da pustimo Kosovo u UN ili da ga priznamo. Srbija ništa od toga ne može i neće uraditi.

* * * * * * * * *

VULIN: LAŽNA DRŽAVA NIJE STIGLA NI DO DNEVNOG REDA INTERPOLA

BEOGRAD vodi i diplomatsku bitku da spreči ulazak Kosova u ključne međunarodne institucije, uključujući Interpol, koji upravo održava zasedanje Generalne skupštine u Indiji. Tamo je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji se na marginama zasedanja sreo sa nigerijskim kolegom Muhamadom Maigari Dinđadijem i generalnim koordinatorom međunarodne saradnje Brazila Luizom Robertom Ungaretijem de Godojom i potpredsednikom Interpola za Severnu i Južnu Ameriku, Valdesi Urkizom, kojima je zahvalio na nepriznavanju KiM i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i sprečavanju prijema lažne države Kosovo u Interpol.

- Predsednik Vučić je vođenjem samostalne i nezavisne politike sačuvao stara prijateljstva i ostvario nova i zahvaljujući njima četvrti put je sprečeno da Priština postane članica Interpola. Dnevni red je usvojen, a lažna država Kosovo nije se prijavila za članstvo - poručio je Vulin iz Nju Delhija.

Foto Tanjug

I politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da nikakvi rokovi koji nam se ispostavljaju oko Kosova nas ne treba da zabrinjavaju:

- Bitno je šta mi branimo i koji su naši razlozi da ne popustimo, a ne šta druga strana zahteva i kako preti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (125)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije