SKUPŠTINA: Počela prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja - na dnevnom redu Predlog zakona o ministarstvima

Tanjug

18. 10. 2022. u 12:44

INTONIRANjEM himne "Bože pravde", u Skupštini Srbije počela je prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o ministarstvima.

СКУПШТИНА: Почела прва седница редовног јесењег заседања - на дневном реду Предлог закона о министарствима

Foto: N. Skenderija

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, što je, po Poslovniku, omogućeno poslanicima svakog utorka i četvrtka, a nakon toga se očekuje utvrđivanje dnevnog reda.

Predlog zakona o ministarstvima je podnela grupa od 148 poslanika, te se očekuje da predloženo rešenje obrazlaže šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

Poslanici opozicije su kritikovali vlast jer je, kako kažu, predlog zakona podnet u hitnom postupku i nisu imali vremena da dostave predloge za dopunu dnevnog reda.

Prema izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na dosadašnji sastav kabineta u Nemanjinoj 11.

Vlada će, ako poslanici budu prihvatili predlog o kojem će sutra započeti raspravu, imati prvi put Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, dok će sadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti podeljeno i to na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo je i to što će sport imati isključivo svoj resor, odnosno omladina neće biti više u okviru tog ministarstva. Postojaće posebno Ministarstvo sporta, dok će se resor omladine pridružuje turizmu, pa će postojati Ministarstvo turizma i omladine.

Ministarstvo kulture će takođe biti zasebno, a formira se novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prvi put će, kako je predviđeno, postojati Ministarstvo za javna ulaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju