SINIŠA MALI: Uskoro Sporazum o zajedničkom delovanju Srbije, Mađarske i Austrije u vezi sa migracijama

Novosti online

06. 10. 2022. u 12:40

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predsedavao je danas trilateralnom sastanku na temu efikasnog upravljanja procesima migracija, na kojem su učestvovale delegacije Srbije, Austrije i Mađarske.

СИНИША МАЛИ: Ускоро Споразум о заједничком деловању Србије, Мађарске и Аустрије у вези са миграцијама

Tanjug

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar odbrane Nebojša Stefanović, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Delegaciju Mađarske predvodio je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, a delegaciju Austrije savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg i savezni ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhart Karner.

Tanjug

Ministar Mali je izjavio da će Srbija, Austrija i Mađarska za oko dve nedelje potpisati Sporazum o zajedničkom delovanju tri zemlje i ubrzanom rešavanju svih izazova u vezi sa migracijom.

- Ideja je da formiramo zajednički tim na tehničkom nivou koji će usaglasiti tekst Sporazuma koji želimo da potpišemo - poručio je Mali na sastanku delegacija, i istakao važnost tesne saradnje po pitanju migracija, ali i konkretnih poteza zemalja koje se bore sa tim problemom.

Ministar Mali je istakao da je važno da naše tri zemlje, koje su na migrantskoj ruti, tesno sarađuju, efikasno deluju i brzo razmenjuju informacije.

On je rekao i da će Srbija, u najvećoj meri, usklađivati vizne režime sa Evropskom unijom do kraja godine.

Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je, na konferenciji za novinare koja je održana nakon sastanka, da Srbija, Mađarska i Austrija dele zajednički problem, i veliku zabrinutost zbog migrantske krize.

On je istakao da su brojevi „eksplodirali“, i da se mogu porediti sa početkom migrantske krize 2015. godine, dodajući da je pritisak na naše granice ogroman. 

- Da bismo zaštitili, ne samo prostor naših zemalja, već da bismo zaštitili način života naših građana, moramo delovati zajedno, u skladu sa međunarodnim zakonima, u skladu sa domaćim zakonima, ali moramo delovati - rekao je Vulin.

On je ukazao da Srbija ne može da bude sama kao što ni Austrija, ni Mađarska, ne mogu da budu same u ovoj borbi, ocenivši da je za Srbiju od velikog značaja što dve moćne zemlje  razumeju naš problem i što su prepoznale Srbiju kao saveznika i partnera.

- Srbija je pouzdan i siguran partner. Srbija je pre početka migrantske krize pokazala da je veoma humana, solidarna, organizovana, ali i da neće dozvoliti da postane parking za migrante i da se svakodnevni način života naših građana menja na bilo koji način - rekao je Vulin, i dodao da su postignuti konkretni dogovori.

Tanjug

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je da tri zemlje ne brane samo sopstvene granice, već i EU.

On je istakao da su se Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile da ujedine snage i još više učvrste granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhart Karner zahvalio je Beogradu što je organizovao sastanak, kao i vladama tri zemlje koje su pitanje saradnje po pitanju migracija i pokrenuli.

On je istakao da prekogranični kriminal zahteva prekograničnu saradnju, i dodao da je Austrija veoma pogođena migracijama i da od početka godine imaju 58.000 zahteva za azil, i to iz zemalja za koje je nemoguće dobiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)