BRNABIĆ: U hrvatskom rukovodstvu se takmiče ko će biti veći ustaša - Oni će danas u Pragu videti ko je Aleksandar Vučić

Novosti online

06. 10. 2022. u 08:58

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

БРНАБИЋ: У хрватском руководству се такмиче ко ће бити већи усташа - Они ће данас у Прагу видети ко је Александар Вучић

Foto: Tanjug

- Ova odluka je sve promenila. Do juče sam mislila da će Vučić biti u Pragu pod pristiscima i pod paljbom svi na jednog, a danas, nakon ove sramotne odluke na kojoj je insistirala Hrvatska, Vučić će žestoko odgovoriti, oni će danas videti ko je Vučić i koliko je jak i odlučan, pokazaće im njihovu sramotu. Mislim da do sada nisu videli Vučića... Vučića koji ima jake argumente, kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske, ne izuzmu Srbiju. Oni time čine direktnu finansijsku štetu Srbiji, našoj zemlji, privredi i građanima izbijaju iz džepa stotine i stotine miliona evra - kazala je Brnabićeva, gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi.

Premijerka dodaje da je ovo otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

- U svom njihovom jadu i bedi, Hrvatska nije mogla da se uzdrži da ne kaže da su to oni uradili. Ja ću sačekati povratak predsednika Vučića, kao i njegovo obraćanje u subotu, i mi ćemo morati u odnosu na ovo da donesemo neke strateške odluke i da pravimo neke strateške promene. Sve ono što Evropska unija zamera Rusiji, to su oni juče uradili nama. Predsednik Vučić danas oko 18 časova ima sastanak sa Fon der Lajen, i šta on može njima, Evropskoj uniji da kaže. U Velikoj Britaniji 250.000 kompanija se ugasilo u prvoj polovini godine, u takvim trenucima, kada imate jednu jaku ekonomiju kao što je Britanija i tako se dešava, vi to uradite jednoj Srbiji, koja se bori, sve od sebe daje da nešto promeni, postane jaka ekonomski, da pomogne susedima... Ovo je sve promenilo. Ne znam kako će se bilo ko sada tamo usuditi da bilo šta prebaci Aleksandru Vučiću. Od nas traže da uvedemo sankcije Rusiji zemlje koje su izvršile brutalnu agresiju na nas. I onda 2008. godine prekršili Rezoluciju 1244 i tu polomili kičmu međunarodnog prava.

- Neko mora da odgovara, to je osnovna evropska vrednost, a vi nama zbog toga uvodite sankcije - kazala je premijerka, koja je rekla da se sa predsednikom čula jutros pred polazak u Prag više puta.

Brnabićeva je, takođe, rekla da Srbija 50 posto ruske nafte dobija preko Janafa, a sva ostala nafta je najmanje 20 posto skuplja od te.

- Ovo je osmi paket sankcija, sve zemlje su izuzete osim Srbije. Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu. NIS može da vam pokaže milion prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte. Srbija ne može da koristi rusku naftu, a Bugarska može - istakla je premijerka i dodala da se predsednik uvek bori, uvek traži alternativu.

- Kako god da okrenete, mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove.

- Jedan od postulata Evropske političke zajednice, čiji se prvi samit održava danas, jeste da se šire i jačaju evropske vrednosti. E veče pre tog samita mi smo videli jednu evropsku vrednost. Ni Brisel ni Evropska unija se nisu oglasili - kaže Brnabićeva.

Premijerka je još jednom podsetila da je predsedniku Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu.

- Vučić, koji je i potomak jasenovačkih žrtava, može da ide gde hod hoće na teritoriji Hrvatske, osim u Jasenovac - rekla je Brnabićeva, koja se zapitala zašto to niko nije osudio.

- Hrvatsko rukovodstvo se utrkuje u neoustaštvu. Takmiče se ko će biti veći ustaša. Zabranjen je dolazak Vučića i poseta Jasenovcu, ali samo Jasenovcu, to je suština. Može bilo gde na teritoriju Hrvatske, ali ne može u Jasenovac, to je za njega zabranjena teritorija, a potomak je jasenovačkih žrtava. Ovo je ozbiljno neoustaštvo. Predsednik jedne države članice EU (Milanović) kaže "Ja ću ako budem želeo da optužim Vučića". Čovek je lažno svedočio da je Vučić u Petrinji mučio ratne zarobljenike, ali za to nije odgovarao, iako je za to optužio predsednika jedne zemlje. Hrvatski branitelj je pretio Vučiću smrću, ali ništa ni povodom toga nisu uradili. O kakvim evropskim vrednostima da pričamo. Rat u Ukrajini nije prvi oružani sukob na tlu Evrope, nego je 19 zemalja već bombardovalo Jugoslaviju i uzeli nam deo teritorije, rekla je Brnabićeva.

- Onda su našli čoveka koji je lažno optužio predsednika Vučića da je mučio zatvorenike u Petrinji, lažno je svedočio čovek. Na svu sreću Vučić nikada u životu nije bio u Petrinji. I je li odgovarao taj čovek? Nije... Bio je i jedan hrvatski branitelj, koji je pretio predsedniku Srbije smrću i je li odgovarao? - zapitala se premijerka.

- I šta će Brisel da kaže, verovatno ništa. Jedva čekam danas, nekako sam sa zebnjom očekivala današnji samit, a sada zaista očekujem sa zadovoljstvom njegovo istupanje. Znam koliko je pravda, koliko su argumenti na našoj strani. Svi treba danas da očekujemo uključenja i izjave predsednika iz Praga, ali i njegovo obraćanje u subotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (44)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina