SRBIJA I MAĐARSKA ČUVAJU SVOJE GRANICE Orban: "Situacija je sve teža, svet ima druge ozbiljne probleme"

Tanjug

03. 10. 2022. u 13:11

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski rat, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojim su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.

СРБИЈА И МАЂАРСКА ЧУВАЈУ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ Орбан: Ситуација је све тежа, свет има друге озбиљне проблеме

Printscreen

- Ovo je prvi u nizu susreta, okupili smo se zbog migracija, zemlje koje najteže pogađa ilegalna migranacija, svi smo ugroženi, treba mnogo ulagati u rešavanje tih problema, nismo zadovoljni sadašnjom situacijom na granici Srbije i Mađarske - rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije u Kvert bazaru, gde se održava samit trojice lidera.

Orban je istakao da Srbija i Mađarska čuvajući svoju granicu čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.

- Situacija je sve teža, svet ima druge ozbiljne probleme, rusko-ukrajinski rat, skupe energente i sankcije, pa nije dovoljno pažnje usmereno na migracije. Sada smo pokušali da razradimo mere. Mađarska je inicirala ovaj susret, mi smo u najspecifičnijoj situaciji, pošto nam iz dva pravca dolaze migranti - preko milion izbeglica je došlo sa istoka, iz Ukrajine, dok je sa druge strane naša južna granica pod opsadom. Imali smo više od 180.000 pokušaja ilegalne migracije koje smo sprečavali - naveo je Orban.

Kaže da ne vidi da se menja briselska politika koja utiče na to i da postoje i drugi problemi, kao snabdevanje hranom i glad u svetu, što će sve povećati migracije.

- Najteže je pogođena ruta ZB, tu najveći broj migranata prolazi i sada je krijumčarenje migranata podignuto na viši nivo, a koriste sada i ozbiljno naoružanje. Mi sada ne štitimo samo svoje granice već čitavu Evropu - istakao je Orban.

On je rekao da je svima nama, celoj Evropi, u interesu da odbrambenu granicu spustimo sve niže i da prva odbrana ne bude na srpsko-mađarskoj granici, već da se pomeri južnije.

Orban kaže da je Mađarska već pomagala Srbiji i S. Makedoniji po tom pitanju, ali da je sada potrebna nova dimenzija saradnje.

- Imaćemo sledeći susret u Beogradu, nadležni ministri će u pravnom okviru odrediti buduće korake i razjasnićemo sve zadatke. Treći susret će biti u Beču - zaključio je Orban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije