KOME JE STEPINAC SVETAC, NJEMU JE VUČIĆ HITLER: Reakcije na sramnu naslovnu stranu hrvatskog "Ekspresa"

Novosti online

30. 09. 2022. u 12:12 >> 12:46

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, lider socijalista Ivica Dačić reagovali su na sramotnu naslovnu stranu hrvatskog lista "Ekspres" na kojoj je srpski predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljen kao Hitler.

КОМЕ ЈЕ СТЕПИНАЦ СВЕТАЦ, ЊЕМУ ЈЕ ВУЧИЋ ХИТЛЕР: Реакције на срамну насловну страну хрватског Експреса

Foto: Printscreen

Foto: MUP

- Uporediti unuka ustaške žrtve Aleksandra Vučića sa Hitlerom, to mogu samo Hrvati. Mediji i političari u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske nema nimalo razlike. Zato im je priča o pobijenoj srpskoj deci "gadljiva do nepodnošljivosti", a zahtev Srbije da se ubicama srpske dece sudi razlog za histeriju - rekao je Vulin i dodao:

- Kome je Stepinac svetac, njemu je Vučić Hitler, ipak, ostavljam mogućnost da nisam dobro razumeo šta je hrvatski list "Ekspres" hteo da kaže, jer u zemlji u kojoj se Hitlerovom sledbeniku, osnivaču ustaškog pokreta Mili Budaku daju ulice, u takvoj zemlji poređenje sa Hitlerom i ne mora biti uvreda. Ono što je u Srbiji, zemlji Hitlerovih protivnika uvreda, u Hrvatskoj, zemlji najodanijih Hitlerovih saveznika, može biti kompliment - izjavio je Vulin.

Foto Ž. Knežević

- Sramna i skandalozna naslovna strana hrvatskog magazina „Ekspres”, još je jedna potvrda da su naši „susedi” potpuno zatrovani mržnjom, da grade društvo u kome se nacionalizam i fašizam neguju kao uzvišene vrednosti, umesto da ih u korenu saseku. Još jednom su pokazali da su u moralnom i ljudskom smislu potpuno zastranili, a u profesionalnom novinarstvu da su dotakli dno dna. Kako drugačije objasniti sramnu naslovnu stranu, nego teškim i neizlečivim frustracijama i mržnji prema srpskom narodu i našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Sada su tome dodali i mržnju prema pobednici italijanskih izbora Đorđi Meloni i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu. Sada udaraju i na region i na EU. Očigledno je da ne posustaju u nameri da mrze sve što je bolje od njih, i da u toj svojoj sumanutoj mržnji pokušavaju da naruše mir i stabilnost regiona – izričit je Vučević i dodaje:

- Nametanje Hitlerovske propagande. Nadam se da će pristojna EU jasno reći da se stidi. Odavno hrvatska kampanja mržnje prema Srbiji prelazi granice zdravog razuma. Umesto što vređaju evropske lidere i porede ih sa Hitlerom, bolje da se sami pogledaju u ogledalo jer će u njemu videti baš njegov odraz, jer to što oni rade ne liči ni na šta drugo osim na nametanje nacističkih vrednosti i Hitlerovsku propagandu. Nadam se da će pristojna EU glasno reći da se stidi. Strašno je da u vremenu kada se planeta bori sa najvećom krizom, dok se čini da je na ivici da izbije treći svetski rat, neko priziva najmračnije aveti prošlosti, najveće zločince u istoriji čovečanstva. Jasno je da mnogima u Hrvatskoj smeta moćna, snažna i nezavisna Srbija, i da su zbog toga krenuli u totalni medijski rat protiv predsednika Vučića. Treba da znaju da ta kampanja, koliko god sramna i surova bila, neće ućutkati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će on još glasnije govoriti o krvavom nasleđuju naših „suseda”, o Jasenovcu, Petrovačkoj cesti … da će se još snažnije zalagati za mir i stabilnost, za „Otvoreni Balkan”, za jak „Srpski blok”, i boriti se za očuvanje naših nacionalnih interesa.

Foto: Tanjug

- Koliko je nivo licemerja i samoobmane u delu hrvatskog društva potvrđuje i analiza „Hrvatska između tri mini fašizma“ objavljena u tamošnjoj štampi. Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od suseda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma. Nesporno je da u Hrvatskoj postoje i oni koji se trude da neguju antifašističku tradiciju, međutim, oni bi, pre nego što krenu da docrtavaju Hitlerove brčiće na portrete predsednika Srbije, unuka žrtve jasenovačkog ustaškog nacizma, i najviših državnih zvaničnika Mađarske i Italije, i trebalo da se pozabave pitanjem kako je moguće da u 21. veku hrvatska omladina paradira Milanom uz falangističke pozdrave i povike „za dom spremni“ - kaže Selaković i dodaje:

- Ko su roditelji tih mladih ljudi, u kakvim su školama oni naučeni da to čine, i kakvo je to društvo u kojem fašizam nije samo tajno opredeljenje ili marginalna pojava, već nešto što se javno i masovno manifestuje, ne samo u hrvatskim gradovima, već i na ulicama drugih država? To su pitanja na koja „Ekspres“ i druge hrvatske novine treba da daju odgovor pre nego što se ostrve na Srbiju, Mađarsku ili nekog trećeg. Uostalom, treba da znaju da sve osobe sa docrtanim Hitlerovim brčićima samo mogu da učine popularnijim u Hrvatskoj. Zemlja u kojoj se leve i desne političke snage nadmeću u ekstremizmu i koketiranju sa ustaštvom treba da se pogleda u ogledalo i izleči sopstvene društvene probleme i protivrečnosti pre nego što olako krene da lepi etikete komšijama. Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam, jer ono što niče iz semena mržnje neminovno i rađa mržnju, paranoje i strah od svega različitog - navodi Selaković.

Foto Z. Jovanović

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao vrhunac beščašća i bezobrazluka najnoviji potez Hrvatske koja je, kako je rekao, lidere Srbije, Mađarske i Italije nazvala fašistima i uporedila ih sa Hitlerom.

- Da to uradi Hrvatska, koja je bila saveznica Hitlerove nacističke Nemačke, nad čijim su se ustaškim zločinima nad Srbima zgražavali čak i fašisti i nacisti, to je veliki diplomatski skandal, na koji bi svi morali da reaguju u Evropi - rekao je Dačić za Tanjug, reagujući na naslovnu stranu hrvatskog lista "Ekspres".

Dačić je istakao da se predsednik Srbije bori protiv revizije istorije i rehabilitacije ustaških zločina, „za razliku od Hrvatske koja veliča Nezavisnu državu Hrvatsku”.

- I zato Vučić i smeta Hrvatskoj, jer se bori da se ustaški zločini ne zaborave - poručio je Dačić.

Foto: Tanjug

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić istakla je da je "poređenje predsednika Vučića sa Hitlerom izrugivanje svim žrtvama nacizma, a pre svega srpskim žrtvama koji su stradali u nacističkoj NDH".

- To je nastavak kampanje protiv našeg predsednika, koji se bori da istina o stradanju srpskog stanovništva u Jasenovcu dopre do evropske i svetske javnosti. Zamislimo da neko u Nemačkim medijima predstavlja premijera Izraela kao Hitlera? Naravno da je tako nesto nemoguće - kazala je Kisić.

- U normalnoj i civilizovanoj državi takav skandal bi izazvao osudu, ali u današnjoj Hrvatskoj  to prolazi bez reakcije, kako zvanične  politike, tako i javnosti. Jedino što mogu da se kažem-sram vas bilo! Dajem punu podršku našem predsedniku za afirmaciju antifašizma i kulture sećanja na srpske žrtve koje su stradale u nacističkoj NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)