TREBA DA SE PLAŠE SAMI SEBE: Selaković o sramnoj naslovnoj strani hrvatskih medija gde je Vučić prestavljen kao Hitler

Novosti online

30. 09. 2022. u 10:28

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao je na sramnu naslovnu stranu hrvatskoh medija na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljen kao Hitler. Selakovićevo saopštenje prenosimo u celosti:

ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШЕ САМИ СЕБЕ: Селаковић о срамној насловној страни хрватских медија где је Вучић престављен као Хитлер

Foto: Tanjug

"Koliko je nivo licemerja i samoobmane u delu hrvatskog društva potvrđuje i analiza „Hrvatska između tri mini fašizma“ objavljena u tamošnjoj štampi.

Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od suseda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma. 

Nesporno je da u Hrvatskoj postoje i oni koji se trude da neguju antifašističku tradiciju, međutim, oni bi, pre nego što krenu da docrtavaju Hitlerove brčiće na portrete predsednika Srbije, unuka žrtve jasenovačkog ustaškog nacizma, i najviših državnih zvaničnika Mađarske i Italije, i trebalo da se pozabave pitanjem kako je moguće da u 21. veku hrvatska omladina paradira Milanom uz falangističke pozdrave i povike „za dom spremni“. 

Foto: Printscreen

Ko su roditelji tih mladih ljudi, u kakvim su školama oni naučeni da to čine, i kakvo je to društvo u kojem fašizam nije samo tajno opredeljenje ili marginalna pojava, već nešto što se javno i masovno manifestuje, ne samo u hrvatskim gradovima, već i na ulicama drugih država? To su pitanja na koja „Ekspres“ i druge hrvatske novine treba da daju odgovor pre nego što se ostrve na Srbiju, Mađarsku ili nekog trećeg. Uostalom, treba da znaju da sve osobe sa docrtanim Hitlerovim brčićima samo mogu da učine popularnijim u Hrvatskoj.

Zemlja u kojoj se leve i desne političke snage nadmeću u ekstremizmu i koketiranju sa ustaštvom treba da se pogleda u ogledalo i izleči sopstvene društvene probleme i protivrečnosti pre nego što olako krene da lepi etikete komšijama.

Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam, jer ono što niče iz semena mržnje neminovno i rađa mržnju, paranoje i strah od svega različitog", navodi Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (173)

ALKOHOL I INTIMNI ODNOSI TOKOM POSTA? Teolozi objasnili da li je reč o grehu - od čega se treba strogo suzdršavati