NOVI PRITISCI NA SRBIJU Grupa evroparlamentaraca traži od EU prekid pregovora sa Srbijom - nastaviti ih kad Beograd uvede sankcije Rusiji

Tanjug

28. 09. 2022. u 16:33

POLITIČKA grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, predložila je da se u izveštaju EP o proširenju Unije izglasa njihov predlog za suspenziju pregovora sa Srbijom zbog toga što Beograd nije uveo sankcije Rusiji, izjavila je Tanjugu danas portparolka te poslaničke grupe u EP Inga Černi Grim.

НОВИ ПРИТИСЦИ НА СРБИЈУ Група европарламентараца тражи од ЕУ прекид преговора са Србијом - наставити их кад Београд уведе санкције Русији

Srbija na udaru evroposlanika, Foto AP

"Autor izveštaj o proširenju EU je hrvatski poslanik Tonino Picula, a razog za ovaj predlog je to što Srbija nije uvela sankcije za Rusiju i nije se uskladila sa spoljašnom politikom EU, kao što se očekuje od zemalja kandidata za članstvo u EU", rekla je Černi Grim.

O predlogu izveštaja o proširenju očekuje se glasanje 13. oktobra u Komitetu za spoljne poslove EP.

Portparolka nije mogla da kaže kakav je stav drugih političkih grupa EP o ovom predlogu.

Konačna verzija nacrta izveštaja će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tokom novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

Podsetimo, Novosti su već pisale  o specijalnom ratu koji zapadni politički centri vode protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, s ciljem da se naša zemlja pod hitno priključi embargu protiv Moskve, ubrzava se na svim frontovima, a posle sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija poteže se i "novo oružje": Beogradu se sada preti, ne samo povlačenjem stranih investicija, nego i zamrzavanjem pregovora sa EU.

Povod za poslednju rafalnu paljbu na Srbiju, u kojoj prednjače diplomate iz Vašingtona i Brisela, bio je tehnički dokument koji su u Njujorku potpisali ruski i srpski šefovi diplomatija, Sergej Lavrov i Nikola Selaković, a koji ne sadrži apsolutno ništa sporno, već je samo agenda planiranih sastanaka zvaničnika dveju strana u naredne dve godine. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (38)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)