NEBENZJA RAZOBLIČIO ZAPADNO LICEMERJE: Ruski diplomata ukazao na činjenicu da su priznali tzv. Kosovo bez referenduma

Novosti online

28. 09. 2022. u 08:21

STALNI predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podsetio je zapadne kolege na sednici Saveta bezbednosti kako je odluka o "nezavisnosti (tzv.) Kosova" doneta bez ikakvog referenduma i istakao da oni sada pokazuju dvostruke standarde, ne priznajući volju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

НЕБЕНЗЈА РАЗОБЛИЧИО ЗАПАДНО ЛИЦЕМЕРЈЕ: Руски дипломата указао на чињеницу да су признали тзв. Косово без референдума

Foto: Printskrin

- Uskraćujući stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine pravo na samoopredeljenje, zapadne delegacije demonstriraju očigledne dvostruke standarde. Najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno su stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti (tzv.) Kosova. I tada su tvrdili da ta teritorija ima pravo da se otcepi od srpske države u slučaju realne pretnje da će prava kosovskih Albanaca biti ozbiljno narušena – takozvano otcepljenje u cilju zaštite - podsetio je Nebenzija.

On je naglasio da to nisu bile samo izjave, već zvanični pravni stav koje su zapadne zemlje iznele na Međunarodnom sudu pravde 2008. godine.

- Istovremeno, kosovskim Albancima odavno ništa nije pretilo. Jugoslavija već nije više postojala na mapi. A u Srbiji, koju je bombardovao NATO, nalazio se strani kontingent u svojstvu mirovnjaka - nastavio je ruski diplomata.

- Želim da istaknem: za razliku od Krima, Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu (i Metohiji) uopšte nisu održani nikakvi referendumi. Nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva - rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je u slučaju Kosova i Metohije postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.

- Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost - naglasio je Nebenzja.

Zapad je tada tvrdio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

- Danas čujemo kardinalno drugačiji stav zapadnih delegacija - naveo je on.

Na ovu izjavu ruskog predstavnika odreagovao je stalni predstavnik Albanije pri UN Ferit Hodža.

On je nazvao paralelu sa situacijom na Kosovu i Metohiji „pogrešnom, netačnom i za žaljenje“.

- Ništa ne može biti veštačkije od upoređivanja međunarodnih napora za okončanje sukoba, zaštite civila i uspostavljanje mirovnog procesa sa čistom agresijom i lažnim referendumima koji su osmišljeni u Moskvi i koji se održavaju u Ukrajini -  rekao je Hodža, koji nije naveo dalje argumente.

- Ono što smo upravo čuli od predstavnika Albanije samo potvrđuje dvostruke standarde o kojima sam govorio u vezi sa Kosovom (i Metohijom), navodeći ga kao primer zbog onoga kako su postupile sa Kosovom (i Metohijom) naše zapadne kolege, koje nas danas prozivaju da delujemo potpuno drugačije u vezi sa referendumima koji se održavaju na teritoriji regiona o kojima smo danas razgovarali - prokomentarisao je Nebenzja reči svog albanskog kolege.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Velike Britanije, Francuske i niza drugih zapadnih zemalja nazvali su ranije referendume „lažnim“, ukazujući da ne priznaju njihove rezultate.

Republike Donbasa ispunile preporuku Zelenskog da se presele u Rusiju

Referendum o priključenju Rusiji održan je od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Prema rezultatima prebrojavanja glasova, ogromna većina stanovnika ovih regiona izjasnila se za prisajedinjenje Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KINESKI "TOP GAN" - Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije