NEBENZJA RAZOBLIČIO ZAPADNO LICEMERJE: Ruski diplomata ukazao na činjenicu da su priznali tzv. Kosovo bez referenduma

Novosti online

28. 09. 2022. u 08:21

STALNI predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podsetio je zapadne kolege na sednici Saveta bezbednosti kako je odluka o "nezavisnosti (tzv.) Kosova" doneta bez ikakvog referenduma i istakao da oni sada pokazuju dvostruke standarde, ne priznajući volju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

НЕБЕНЗЈА РАЗОБЛИЧИО ЗАПАДНО ЛИЦЕМЕРЈЕ: Руски дипломата указао на чињеницу да су признали тзв. Косово без референдума

Foto: Printskrin

- Uskraćujući stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine pravo na samoopredeljenje, zapadne delegacije demonstriraju očigledne dvostruke standarde. Najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno su stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti (tzv.) Kosova. I tada su tvrdili da ta teritorija ima pravo da se otcepi od srpske države u slučaju realne pretnje da će prava kosovskih Albanaca biti ozbiljno narušena – takozvano otcepljenje u cilju zaštite - podsetio je Nebenzija.

On je naglasio da to nisu bile samo izjave, već zvanični pravni stav koje su zapadne zemlje iznele na Međunarodnom sudu pravde 2008. godine.

- Istovremeno, kosovskim Albancima odavno ništa nije pretilo. Jugoslavija već nije više postojala na mapi. A u Srbiji, koju je bombardovao NATO, nalazio se strani kontingent u svojstvu mirovnjaka - nastavio je ruski diplomata.

- Želim da istaknem: za razliku od Krima, Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu (i Metohiji) uopšte nisu održani nikakvi referendumi. Nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva - rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je u slučaju Kosova i Metohije postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.

- Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost - naglasio je Nebenzja.

Zapad je tada tvrdio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

- Danas čujemo kardinalno drugačiji stav zapadnih delegacija - naveo je on.

Na ovu izjavu ruskog predstavnika odreagovao je stalni predstavnik Albanije pri UN Ferit Hodža.

On je nazvao paralelu sa situacijom na Kosovu i Metohiji „pogrešnom, netačnom i za žaljenje“.

- Ništa ne može biti veštačkije od upoređivanja međunarodnih napora za okončanje sukoba, zaštite civila i uspostavljanje mirovnog procesa sa čistom agresijom i lažnim referendumima koji su osmišljeni u Moskvi i koji se održavaju u Ukrajini -  rekao je Hodža, koji nije naveo dalje argumente.

- Ono što smo upravo čuli od predstavnika Albanije samo potvrđuje dvostruke standarde o kojima sam govorio u vezi sa Kosovom (i Metohijom), navodeći ga kao primer zbog onoga kako su postupile sa Kosovom (i Metohijom) naše zapadne kolege, koje nas danas prozivaju da delujemo potpuno drugačije u vezi sa referendumima koji se održavaju na teritoriji regiona o kojima smo danas razgovarali - prokomentarisao je Nebenzja reči svog albanskog kolege.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Velike Britanije, Francuske i niza drugih zapadnih zemalja nazvali su ranije referendume „lažnim“, ukazujući da ne priznaju njihove rezultate.

Republike Donbasa ispunile preporuku Zelenskog da se presele u Rusiju

Referendum o priključenju Rusiji održan je od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Prema rezultatima prebrojavanja glasova, ogromna većina stanovnika ovih regiona izjasnila se za prisajedinjenje Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KINESKI "TOP GAN" - Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja