KURTI TRAŽI IZGOVOR DA BI ZAPOČEO SUKOB: Lažna država pali bure baruta na Zapadnom Balkanu

D. Z. - D. M.

28. 09. 2022. u 07:39

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti jedva je dočekao da se priključi pojačanim pritiscima Zapada na Srbiju, pa je i juče nastavio sa provokacijama i pretnjama novim ratom.

KУРТИ ТРАЖИ ИЗГОВОР ДА БИ ЗАПОЧЕО СУКОБ: Лажна држава пали буре барута на Западном Балкану

Foto AP

On je naveo da je među razlozima "zbog kojih bi moglo doći do sukoba između Srbije i Kosova" i to što Beograd ne priznaje lažnu državu i što se protivi njenom članstvu u međunarodnim organizacijama. Kao opasnost, paradoksalno, vidi i to što je "Kosovo demokratija, a Srbija nije", kao i to što Beograd održava veze sa Moskvom, što, po Kurtiju, narušava mir u regionu.

Aljbin Kurti, Foto AP

Na novo Kurtijevo udaranje u ratne bubnjeve reagovao je direktor Kancelarije Za KiM Petar Petković. On je rekao da je slanjem poruke da će Priština posegnuti za oružjem kako bi primorala Beograd da prizna takozvano nezavisno Kosovo, Kurti nesvesno otkrio svoje ratoborne planove:

- Dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu KiM razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih "Kosovskih bezbednosnih snaga", paravojske protivne Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Petković je ukazao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i očekuje da predstavnici EU i zemalja koje podržavaju Prištinu dokažu svoju opredeljenost za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu tako što će najoštrije osuditi Kurtijeve pretnje ratom.

Foto Tanjug

SPUSTILI RAMPU DEVETI PUT

NAKON što mu je juče deveti put zaredom zabranjen ulazak na KiM, Petković je upitao da li je Kurtiju zasmetalo to što je planirao da poseti Nemanju Mitrovića, kojeg su nožem napali i povredili Albanci:

- Da li Kurti misli da to što se desilo tom mladiću može da se sakrije? Ne može, kao ni stotine incidenata i napada koji se svakodnevno dešavaju, na sve što je srpsko, na imovinu SPC... Kurti govori kako će Beograd da napadne Kosovo i ugrozi region. To se neće desiti. Kurti će zapaliti bure baruta na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)