PETKOVIĆ O POSLEDNJEM POTEZU PRIŠTINE: Upad KBS na sever pokrajine grubo kršenje sporazuma i direktna Kurtijeva pretnja Srbima na KiM!

Novosti onlajn

25. 09. 2022. u 20:22

UPAD pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem do kog je došlo juče u opštini Zubin Potok protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji se oglasio nakon saznanja "Novosti" da su snage KBS upale na sever Kosova i Metohije.

ПЕТКОВИЋ О ПОСЛЕДЊЕМ ПОТЕЗУ ПРИШТИНЕ: Упад КБС на север покрајине грубо кршење споразума и директна Куртијева претња Србима на КиМ!

Foto: Tanjug

Petković je istakao da je reč o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez duplog odobrenja - komandanta KFOR-a i četiri srpska gradonačelnika sa severa koji takvo odobrenje nisu dali. 

- Zbog toga za jučerašnji upad tzv KBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu - ističe on. 

Pitanje je da li je neko i ko prećutno dozvolio Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i zbog toga je neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima. 

Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate, ocenjuje Petković. 

Tome služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića. 

- Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić - navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili