"NOVOSTI" SAZNAJU: Šešelj u utorak pred haškim istražiteljima

S. R.

25. 09. 2022. u 13:04

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj biće saslušan od strane haških istražitelja u utorak, 27. septembra u devet časova, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Шешељ у уторак пред хашким истражитељима

Foto: EPA/Andrej Čukić

Šešelj će, zbog navodnog kršenja pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svedoka i poverljive dokumentacije, biti saslušan u Specijalnom sudu za ratne zločine u Ustaničkoj ulici broj 29.

Pre saslušanja lider radikala će se obratiti medijima.

- Ja sam ih već jednom rasturio, pa ću ih rasturiti ponovo. Meni je zadovoljstvo da se pojavim tamo - kazao je lider radikala za "Novosti".

Podsećamo, Haški tribunal je protiv Šešelja vodio postupak koji je trajao skandaloznih 15 godina, čime je flagrantno prekršeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku. Nijedan svedok u Šešeljevom procesu nije na bilo koji način povređen ili ugrožen od strane lidera radikala ili njegovog tima, a Haški tribunal nije krivično gonio svedoke tužilaštva koji su uhvaćeni u lažima tokom unakrsnog ispitivanja.

Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014. U Hagu je Šešelj oboleo i od kancera debelog creva, a nekoliko puta je bio životno ugrožen zbog problema sa srcem kojima se nije mogao utvrditi tačan uzrok.

Foto: Profimedia/ ALEXA STANKOVIC

Hag je protiv Šešelja vodio i čak tri postupka za "nepoštovanje suda".

Osim Šešelja, haški istražitelji žele da saslušaju još sedam bivših i sadašnjih članova tima za njegovu odbranu, a to su: Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna