SRPSKA PRIPREMA "DUPLIKAT" ZAKONA: Čitav niz poteza povodom odluke Ustavnog Suda BiH da poništi propis kojim se reguliše imovina

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 09. 2022. u 07:46

REPUBLIKA Srpska ima resurse da odgovori i to će učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

СРПСКА ПРИПРЕМА ДУПЛИКАТ ЗАКОНА: Читав низ потеза поводом одлуке Уставног Суда БиХ да поништи пропис којим се регулише имовина

Srpska odbacuje sudsku odluku, Foto

Čim bude prilike, biće predložen novi zakon sa istim sadržajem i usvajaće se svaki put novi ukoliko se prethodni bude ukidao.

To je juče poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom nove odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

U Banjaluci ističu da je i ova odluka suda direktni udar na zakonodavnu i izvršnu vlast RS, i objašnjavaju da, ako bi se ona primenila, onda bi BiH odlučivala koju imovinu mogu ili ne mogu da koriste institucije Srpske. A sve to, kažu, nema uporište u Dejtonskom sporazumu, niti u Ustavu BiH, jer je propisano da sve što izričito nije dato BiH - pripada entitetima.

Uz to, u Banjaluci tvrde i da Ustavni sud BiH nastavlja politiku Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje, a koji je takođe takav zakon stopirao pošto ga je u februaru usvojila Narodna skupština RS.

Ukoliko se bude insistiralo na stavu da su odluke suda obavezujuće, Dodik ističe da će to izazvati burnu reakciju Srpske i da će dovesti do toga da ona ne ostane u sastavu BiH:

- Sarajevo pokušava da neustavno ovlada onim što ne pripada BiH. Nama nisu potrebni ni takav sud, ni pravo koje niko ne poštuje. Očigledno da je Ustavni sud inkvizicijski prema Republici Srpskoj i da hoće da problematizuje sve što je Ustavom i "Dejtonom" dato Srpskoj. To su spekulanti koji su ovde došli, stranci i dva muslimana, koji ne podnose RS.

Inače, Ustavni Sud BiH doneo je na desetine odluka koje RS nije priznala, poput one da je Dan Republike Srpske neustavan, zatim odluku o poljoprivrednom zemljištu i šumama na području RS, gde je Sud procenio da pravo na zemlju i šume polaže BiH, a ne Srpska. Sud je čak stavio van snage i Zakon o lekovima RS.

Posle izbora - spisak nepoželjnih

NE može takav luzer, kao što je Šmit, da zadire u ustavne nadležnosti. Nijedan visoki predstavnik pa čak ni Ešdaun nije se usudio da zadire u ustavnu materiju, a ovaj nelegalni to pokušava - kaže Dodik.

On je pozvao na povratak ustavnim nadležnostima i dodao da će takvi, kad se formira nova vlast u RS posle izbora, biti proglašavani za persone non grata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest