POZORIŠNA KRITIKA - HOĆE LI SKORO PROPAST SVETA?

Dragana Bošković

21. 09. 2022. u 08:45

Biće da je na BELEF-u, u Botaničkoj bašti ovaj aktivistički poetski tekst Olge Dimitrijević zazvučao autentičnije, nego u podzemnoj Sceni Petar Kralj Ateljea 212.

ПОЗОРИШНА КРИТИКА - ХОЋЕ ЛИ СКОРО ПРОПАСТ СВЕТА?

Novosti

Prijatno veče u teatru (umesto opominjućeg) upriličile su umetnice, glumice Dragana Đukić, Jelena Ilić, Marta Bjelica, Mihaela Stamenković, kao i muzičarke-kompozitorke-performerke Ana Ćurčin i Milena Jančurić. Zlehuda sudbina devojke (Marta Bjelica), koja je izgubila život zato što je sprečila seču jednog drveta (država je streljala, za kaznu), ispričana je glasovima njene majke, komšinice iz zgrade, samog drveta, Grada...

"Borite se, sadite drveće" je poruka ovog jednosatnog programa, u zanimljivoj koreografiji Igora Koruge, eterično providnim kostimima Milice Kolarić i minimalističkoj scenografiji Nikole Kneževića.

Kao svaka bajka, ova priča je strašna. Posledice na koje ukazuje su smrtonosne, možda ipak ne toliko od strane države, koja je zaista vrlo dobrohotna prema seči drveća, ali priroda neće oprostiti zločin. Povezanost živih bića na planeti je prikazana kao pretnja njihovom golom životu, ukoliko naruše sistem, koji im je zadat, da se ne mešaju u ono što ne treba da ih se tiče, nego da gledaju u svoj lonac.

Olga Dimitrijević je ovaj performans osmislila baš kao ilustraciju za ekološku akciju, plus kao univerzalni primer suživota, saglasja, prirođenosti vrline pravednosti i čistote u ovom ružnom i zlom svetu.

To lepo i plemenito veče u podzemlju je, možda, zanimljivije kao deo neke šire slike društvenog aktivizma, možda mu nedostaje još koja priča, da bi tvorile celovitu pozorišnu predstavu.

U povišenom tonu, ciljano naivno (nevino), lišeno ružnoće stvarnosti i koncipirano kao svima dragi "Opstanak", ovo delo autorke, poznate po svom oštrom i angažovanom peru je mali predah i za njenu, i za našu borbu. Ona da predahne od protesta, a mi da se ozarimo i opustimo, pre nego što uđemo u predstojeći, uvek katastrofično upozoravajući Beogradski internacionalni teatarski festival, gde ćemo se truditi da raščivijamo šta je pozorište, šta je život, a šta aktuelna (kulturna i nekulturna) politika.

Tome služi, valjda, i ovaj performans.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)