SKUPŠTINA USVOJILA IZVEŠTAJ O KiM: Vučić - Borba do konačne pobede, nema priznanja tzv. Kosova i prijema u UN (VIDEO)

Novosti online

14. 09. 2022. u 09:57 >> 00:09

SKUPŠTINA Srbije završila je posebnu sednicu, na kojoj je bila jedina tačka dnevnog reda Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Izveštaj, koji je predsednik republike Aleksandar Vučić je juče predstavio, usvojen je sa 148 glasova ZA. Predsednik je tokom sednice odgovarao i na pitanja i sugestije poslanika.

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈ О КиМ:  Вучић - Борба до коначне победе, нема признања тзв. Косова и пријема у УН (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/RTS

Završena je posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini.

Izveštaj je usvojen sa 148 glasova ZA.

"Čekaju nas teške nedelje"

Predsednik ističe da je od Makrona, Šolca i Mišela posle razgovora sa Putinom dobio informaciju da je predsednik Rusije povukao argument otimanja Kosova i Metohije od Srbije.

- Očekujem različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredne nedelje biće veoma teške i ozbiljne za nas. Ne znam da li ste stigli da vidite izveštaje iz Jeremnije, Kirgizije... Dovoljno je biti čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom ste stanju biti naša privreda. To što predlažete je toliko daleko od onoga što je realnost, od onoga što žele Albanci, a još dalje od onoga što žele na zapadu. I ovakve stvari kada govorim, jače i snažnije ću se boriti nego svi oni koji se busaju u prsa. Narednih šest, nešto više od šest i po meseci biće najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini. Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945 godine. Nisam spokojan i očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije. Verujem da ću o tome moći više da govorim kad se vratim iz Njujorka, jer imam 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada. Naporni dani su pred nama i, nažalost, politički akteri to nisu dovoljno razumeli, a ni naša društvena scena. Svi gledaju samo svoj udeo, ne mislim u posebno negativnom smislu, malo je koga interesovala država. Molio sam da nam nije potrebna buka oko parade. Nije to bilo u javnosti. Niko nije hteo da popusti sa svojim stavom. Svima je najlakše da bude kriva država. Država je ta koja "mora da izađe u susret svakome" - kaže Vučić u završnom govoru.

Predsednik kaže da, po njegovoj proceni, Rusi čekaju novu Jaltu, a ovi drugi to žele da izbegnu.

On ističe da podrazumeva da bi plan Evrope bio da Srbija pristane da tzv. Kosovo uđe u UN.

- Nalazimo se između čekića i nakovnja - kazao je predsednik.

Istakao je da je sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom razgovarao o uvozu nafte, jer evropske zabrane uvoza ruske nafte pogađaju i Srbiju.

- Verujem i da ću ga ugostiti uskoro - kaže Vučić.

Iako se niko od Srba nisu prijavili Kurtiju za registarske tablice, oni ne žele da odustanu od te ideje.

- Oni su očekivali da će se prijaviti dve ili tri hiljade ljudi, a samo jedan se čovek prijavio. Doživeli su debakl i to će njihovu nervozu da poveća, to će da poveća njihov pritisak, to će da poveća njihovu strast da stvari promene nasilnim putem na terenu. Šta god naopako da urade, uvek će da imaju podršku svojih političkih roditelja - kazao je Vučić.

Kaže i da nas "niko ne voli jer vodimo nezavisnu politiku".

- Nema čarobnog štapića i lakih rešenja, ali ostaje nam da se borimo pametnom, racionalnom i ozbiljnom politikom. Borba, borba do konačne pobede. Živela Srbija! Živelo Kosovo i Metohija! - kazao je Vučić.

Dačić: U ovoj priči ima malo nevinih

Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da ima "malo nevinih u ovoj priči".

On kaže da Srbi sa Kosova i Metohije imaju pravo na pasoš Srbije, ali EU ne da viznu liberalizaciju za bilo koga na Kosovu i Metohiji.

- Ja bih odmah podržao da Albanci dobiju viznu liberalizaciju - kazao je Dačić.

Rekao je da ne prihvata da je Srbija kriva za ratove i da, to što neko ne voli SPS ili Slobodana Miloševića, ne znači da je potrebno da nanosi štetu Srbiji.

- Da li biste prihvatili to da ne podržite Srbe u Krajini i Srbe u Republici Srpskoj? - pitao je Dačić.

"Stvarnih i ozbiljnih predloga nije bilo"

Predsednik je rekao da niko neće prihvatiti da parlamentarna komisija vodi pregovore.

- Samo mi recite oko ćega će "prvi i drugi patriotski blok" da se dogovore, kada o svemu mislite različito. Jedni traže da idemo u obnovu suvereniteta, što znači rat sa NATO. Ne vidim kako to može da funkcioniše, ali sam spreman da vas primim u svoj kabinet i da vas saslušam. Stvarnih i ozbiljnih predloga nije bilo - rekao je Vučić.

On je dodao da ne zna kako da reši pitanje Kosova i Metohije i da je njegov "realistični" predlog odbijen i da će se boriti za mnogo više, ali ne veruje da ćemo to dugoročno dobiti.

- Za mog mandata (tzv.) Kosovo nećemo priznati i neće biti primljini u UN - rekao je Vučić.

Problem sa investitorima

Zapadni investitiri tzv. Kosovo posmatraju kao "nezavisnu državu", pa ne žele da sa Srbijom razgovaraju po pitanju investicija na Kosovu i Metohiji, kazao je Vučić.

- Zato su nam vezane ruke. Ne možemo da završimo ni "Sunčanu dolinu", zato što neće da nam daju neophodne dozvole - objasnio je predsednik. 

Oštar odgovor Bošku Obradoviću

Kada je Boško Obradović pokušao da predstavi Dveri kao konkurenciju SNS, Vučić je odgovorio rezultatima izbora na Kosovu i Metohiji.

- Aleksandar Vučić 82,67, gospodin Obradović 2,14 odsto. Toliko ozbiljna konkurencija - kazao je predsednik.

On je takođe istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin nije Obradovića video ni na razglednici, a njega je odlikovao.

- Taj Vladimir Putin je meni dao najviše odlikovanje, a ne vama - podsetio je predsednik.

Vučić je kazao da nije znao da slika kada je bio mali, pa je ispod slike konja pisao "ovo je konj". 

- Tako i vi kad hoćete da se predstavite kao patriote - rekao je Vučić Obradoviću.

Albanci neće da priznaju srpske diplome

Predsednik kaže da Albanci neće da priznaju srpske diplome jer neće da priznaju da postoji srpski Univerzitet u Severnoj Mitrovici.

Odgovor Milici Đurđević Stamenkovski

Predsednik je rekao da nisu tačne tvrdnje Milice Đurđević Stamenkovski koja je izjavila da su joj kritike bile "argumentovane i dobronamerne", sa tim što je Vučić rekao da za "dobronamernost" nije siguran.

Vučić kaže da je malo falilo da dođe u fizički sukob u Briselu zbog toga što Srbima na Kosovu i Metohiji nije bilo dozvoljeno da učestvuju na referendumu.

- Pitate ko je dao mandat Eskobaru? Verovatno čeka da mu ja dam mandat - ironično je odgovorio Vučić.

Govoreći o zabrani Zagreba da poseti Jasenovac, predsednik kaže da razume sve njihove traume zbog "slučaja Aleksandar Vučić".

- Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da bude predsednik Srbije. Ja sam neko ko ih podseća na ono što je bilo u Drugom svetskom ratu, zbog tragedije moje porodice, i neko kome su u ovom poslednjem ratu spalili sve kuće Vučića, svih sedam kuća Vučića u istom tom selu Čipuljić. Ja ih razumem - kazao je Vučić.

Posebno teška situacija u Štrpcu, ništa ne verujem EU

Predsednik je objasnio koliko je novca uloženo u opštinu Štrpce.

- U Štrpcu je posebno teška situacija - kazao je Vučić. 

Takođe, predsednik ističe da nije čuo nijedan ozbiljan razlog da se za izveštaj ne glasa, te pozvao da se prevaziđu lične i stranačke nesuglasice i da se glasa za izveštaj.

On je istakao da ne veruje ništa EU po pitanju Kosova i Metohije, ali da "ne želi da se junači ili da nekoga tamo opsuje ili ošamari". Vučić objašnjava da postoji samo jedna stvar koja se nikada neće desiti u albanskim medijima, a to je da napišu bilo šta pozitivno o njemu.

- A, vi razmislite zašto je to tako - kazao je predsednik.

Emotivan govor Danijela Vujičić sa Kosova i Metohije

- Pola svoje porodice sam izgubila 17. marta 2004. godine. Niste me odbranili - rekla je mr Danijela Vujičić sa Kosova i Metohije.

Ona je izjavila da su se Srbi sa Kosova i Metohije, pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast, osećali kao da su teret državi Srbiji.

Martinović: Dalmacija i Slavonija su svete srpske zemlje

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da je saglasan sa opozicijom u stavu da su Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja, ali onda to moraju reći i za Slavoniju i Dalmaciju zbog srpskih manastira koji se tamo nalaze.

Kao primer, Martinović je naveo manastir Krka koji je sagradila Jelena Šubić, sestra cara Dušana.

Vučić kaže da Martinović nije mislio da te teritorije treba da pripadnu Srbiji.

Predsednik je pokazao dokaz da su albanski mediji preneli da "Skupština Srbije ne odobrava izveštaj o Kosovu" i da je "Vučić uznemiren".

- Raduju se mojoj uznemirenosti i tome što misle da ovde ne postoji većina za usvajanje izveštaja. Naravno, postoji ubedljiva većina - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da je jedini bio u sali sve vreme i da je danas pojeo samo jednu štanglu "Tviksa" da ga niko ne vidi. Zbog te posvećenosti, smatra da kritike poslanika Pavla Grbovića na njegovo ponašanje nisu na mestu. On je na primedbe u javnosti da je nedavno na Sajmu vina u okviru "Otvorenog Balkana" bio pijan, rekao da to nije tačno, da 30 godina pije vino,da je hteo da ispoštuje prijatelje i izlagače i da će "uskoro pokazati da može da popije mnogo više".

16.33 - Vučićev odgovor Milošu Jovanoviću

Predsednik Vučić je posle obraćanja Miloša Jovanovića rekao da je važno da se govori o argumentaciji.

- Lepo i lukavo je izneto sve što se sviđa narodu, tobož da bi se zaštitila država, a ne stranački interesi. Naime, dobro je da smo danas naučili da ne živimo u diktaturi, zato što ste sami rekli da gostujete u medijima koji nisu naklonjeni vladajućoj većini. Dobro je da tako nešto postoji, dobro je da imate pristup svim medijima, mi nemamo. Nisam razumeo tu fasciniranost Markom Đurićem, i zašto ga pominjete danas i juče. Izgleda da je primetio kakvu politiku vodite, pa se na vreme sklonio. Vi ste u toj emisiji rekli da neće biti dovoljno bandera za sve izdajnike, i da treba zvati ROSU da uhapse Marka Đurića. Kada vam je sujeta povređena kada je neko od vas uspešniji u duelu, vi hoćete da zovete ROSU - rekao je predsednik.

On je dodao da je 1.876 albanskih terorista pušteno na slobodu, uključujući Aljbina Kurtija i braću Mazreku, upravo tokom vlasti DSS.

- Što ste nam urnisali vojsku. Nismo imali ni zolje ni bacače. Po 156 evra po komadu su prodavane. Danas imamo i "ose" i "zolja". Imamo i "kornete", čekamo i "Mistrale". Za to niste zaslužni vi. Ali lepo je kad neko može da govori bez ikakve odgovornosti, da bi se dopao ljudima - poručio je predsednik Jovanoviću.

Vučić ističe da nije napadao nikoga zbog reakcije tadašnjih vlasti na jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

- A danas kažete da je doteralo cara do duvara. Znači nije tada doteralo cara do duvara, već danas moramo da se bijemo. Nije trebalo da se bijemo ni tokom pogroma 2004. godine, kada su palili crkve i proterali ljude. Jedino što je tada urađeno je pokušaj spaljivanja džamija i ambasada. Šta je tada urađeno? Ništa. Pritom ne želim da kažem da ste vi to uradili. Nije narod znao od besa šta da radi. To je bio rezultat užasno loše politike, sa katastrofalnim rezultatima - rekao je on.

Predsednik kaže da se on bavi suštinom i činjenicama, i potom pokazao pristupni dokument za EU.

- Dakle mi smo se za dve stvari izborili 2015. godine. To su Rezolucija 1244 i to da nema prejudiciranja statusa Kosova. Ono čime su oni to osporili je upravo presuda Međunarodno suda po kojoj Albanci nisu prekršili međunarodno pravo - rekao je on.

Vučić ističe i da ne misli da je Koštunica dočekivao Solanu zato što je voleo, već zato što je morao, kao predsednik.

- Kažete i da se u Skupštini više angažujemo i da Skupština mora da više učestvuje u razgovorima. Meni je to lakše, ali nikada se nećemo dogovoriti. Ne zato što ne možemo, nego zato što nećete da se dogovorimo. Uvek imate izgovore, uvek imate Lajbnicov dovoljni razlog. Vi imate pravo na to, samo i ljudi imaju pravo da donose zaključke o tome. Lako je lepo govoriti, a teško je izvršavati stvari - dodao je predsednik.

On ističe da je nemoguće postići dogovor ni oko ovog izveštaja, a kamoli oko nekih ozbiljnijih pitanja.

- Vi samo hoćete da napravite predstavu za medije, a da se ništa ne uradi. U redu. Meni će biti skinut teret sa grbače, a vi ovde pravite predstavu. Nemojte da brinete ljudi, biće sve potaman, samo da oni uzmu stvar u svoje ruke - kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da Jovanović zaboravlja šta je prethodilo Briselskom sporazumu, i da je država bila osiromašena i razorena, kao i da je armija bila nepostojeća.

- Imali smo jedan MiG-21, koji je u to vreme bio mrtvački sanduk. Od helikoptera smo imali samo Gazele sa topovima i jednu "sedamnaesticu". A sada pošto imamo mnogo, a imaćemo još više, želim sada da vam kažem da kupujemo još 11 Mi-35 sa Kipra. Prosto, onda možete i da se silite, ali preko tuđih leđa - ističe on.

Vučić je rekao da je on ponosan na Briselski sporazum, i da ništa slatko nema u njemu, ali je sprečio uništenje Srbije i dao nam vremena da ojačamo.

- Kada vodite zemlju, ne možete da istrgnete iz celine jednu ili drugu stvar. Morate da vodite računa o ekonomiji, socijali, političkim i pravnim pitanjima. Nemoguće je svuda ostvariti svoje želje. Prvi randevu sa realnošću je da vodite državu. To da kritikujete, verujte mi ja bih zasmejavao pola države da ne moram ovo da radim - dodao je predsednik.

On je ponovio da će još jednom tražiti od Vlade da o svim pitanjima po pitanju Kosova donosi odluku Skupština, i poručio je Srbima sa Kosova da će "stručnjaci sada da sve kontrolišu, i da više niko neće smeti da bije Srbe".

- Šta god da uradite u ovoj zemlji, uvek će neko da kaže: "Jeste, bolja je vojska, ali nešto...". Dakle, ja nemam potrebu da bilo koga rasturam, niti ću da rasturam. U ovome što govorim naravno da ima ličnih emocija. Ja sam običan čovek, i pored toga što sam predsednik. Dva dana, više od 17 sati slušam uvrede na svoj račun, i svi sve rade bolje. Ja nemam problem sa tim da se svi razumeju u politiku, i svi bi je bolje vodili, ali da vam kažem, ja znam jednu stvar - sve ovo vreme, i ja i ljudi oko mene, i moj šef kabineta, koji se ne pojavljuje u javnosti, i svaki put kada nam pretite vešanjem ili govorite da je ovaj doktor smrt, razmišljate li vi o emocijama? Ne, zato što mi imamo obavezu da budemo pristojni, a vi možete da govorite šta hoćete. Zato hoću da se borim i odgovaram - rekao je predsednik.

Vučić kaže da on ne obožava EU, ali da ne misli da je dobra ideja da Srbija silazi sa evropskog puta.

- Verujte mi, znam šta nam čine. I ne sanjate šta sam sve slušao, ali i govorio, na sastancima sa njima. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je idol svima. Svi su idoli, samo mi nismo dovoljne patriote iako jedini nismo uveli sankcije Rusiji. Neće da izađe, zato što mi uvek kaže: "Aleksandre, sve znaš šta mislim o njima, ali bolje je biti član kluba, nego ne biti član kluba". On dolazi uskoro da primi najviši orden Republike Srbije - otkrio je on.

Predsednik ističe da je Srbija danas mnogo jača nego što je bila, ali smo i dalje mali u odnosu na EU.

- Da li to znači da ćemo da se povučemo ako budu ugroženi naši vitalni nacionalni interesi? Ne nećemo se povući. Nećemo se povući ni sa KM tablicama. KM tablice su kao i srpske lične karte na KiM za nas dokaz da je država Srbija i dalje prisutna na KiM. Za nas je to dovoljno vredna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije. To je suština - rekao je predsednik.

Vučić kaže da iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU, da bi nas skupo koštalo odustajanje od evropskog puta.

- Ja mislim da u ovom trenutku, niti smemo, niti bi bilo pametno da napuštamo evropski put. Ne zato što ih volim, još manje zato što oni nas vole. Mi moramo da radimo na pojačavanju saradnje sa zemljama EU, posebno sada u svetlu rata u Ukrajini. Pojavljuju se sukobi svakoga dana, koje izazivaju svetske službe - od Kirgistana i Tadžikistana, do Jermenije i Azerbejdžana. Ubijeno 105 Jermena, a ništa se nije desilo, svet ne reaguje. Oguglali su svi. Govorim o mogućim posledicama koje nisu tako daleke ukoliko bismo se ponašali tako lagodnije - rekao je on.

Predsednik ističe da je on lider svih, i da će prihvatiti da Skupština ima značajniju ulogu po pitanju Kosova i Metohije.

- Siguran sam da ćete uspešno rešiti to pitanje. Za mene nije najvažnija moja uloga, već nasleđe koje će ostati iza mene. A najvažnije mi je to šta će biti sa našom državom. A pošto ja to ne mogu da uradim, vi ćete donositi odluke u odborima ovde, i moći ćemo da govorimo da postižemo fantastične rezultate zahvaljujući Narodnoj skupštini. Nećete pobediti, sam ću se skloniti, a onda sam siguran da će sve da procveta, i da ćemo za dan rešiti sve probleme na KiM. Uspeli ste da me ubedite svim argumentima, i time da ćete dete da mi udavite u šahti kao Gadafija. Što vičete jao, sram vas bilo - odgovorio je Vučić grupi poslanika koja je počela da galami.

- Kad god da pomislite da ih je sramota da tako nešto sami napišu o tuđoj deci, nije. Ne zaboravite, da od toga da to napišu do toga da to urade nije dalek put. Kao Čehovljeva puška, ako se pojavi u prvom činu mora da opali u trećem - rekao je on.

15.49  - Obratili se Đukanović i Jovanović

Poslanik Vladimir Đukanović je tokom svog obraćanja istakao važnost mira u teškoj trenutnoj situaciji u regionu i svetu.

On je takođe pozvao sve kolege poslanike da glasaju za izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini.

Poslanik Miloš Jovanović je rekao da poslanička grupa kojoj pripada neće podržati izveštaj koji je predsednik Vučić juče predstavio.

15.38 - Vučićev odgovor Jankoviću

Predsednik je rekao da je od 2000 godine počeo raspad državne zajednice sa Crnom Gorom, da bi 2006. godine Crna Gora donela odluku da postane nezavisna zemlja, delimično i našim javašlukom.

- Pogrom je bio 2004. godine, 2008. godine je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova. Nama kada su rekli da pozovemo članstvo i narod, mi smo to radili. Iako smo bili opozicija, sve smo radili za svoju zemlju, nismo hteli da idemo protiv vlasti po svaku cenu - rekao je Vučić.

On je takođe rekao da u to vreme nije postojala sloboda štampe, i da nije postojala nijedna televizija na kojoj su predstavnici opozicije smeli da govore. 

- Ali ovo je stvar političkih ocena. To svako od nas može da meri na jedan ili drugi način. Ali pitanje životnog standarda ne može da se meri bilo kako. Podsećam vas, stotine hiljada ljudi je ostalo bez posla, fabrike su bile zakatančene. Danas nama traže ljudi pare za fabrike koje su tada uništene. Pa mi izdvajamo socijalnu pomoć i jednokratna davanja, zato što nemamo zakonsko pravo da isplaćujemo ljudima vaše dugove - kazao je predsednik.

Vučić ističe da je moguće organizovati glasanje u Skupštini o rezoluciji koju država planira da donese.

Foto: Printscreen/RTS

- Ja mislim da je to neefikasno. Nisam obećao, ali videćemo da to uradimo. Što se tiče toga šta sam ja rekao Kurtiju, njemu sam poručio da reciprocitet može da postoji samo između država, i da me njegove gluposti ne zanimaju. To sam mu rekao deset puta, u lice, i ponavljam vam pred celokupnom srpskom javnosti. Što se tiče priznanja Kosova, vi pominjete sintagmu sveobuhvatna normalizacija, pa to je upisano u pregovarački okvir - rekao je on.

Predsednik je dodao da predlog "Dve Nemačke" ne podrazumeva formalno priznanje, ali da je on gotovo ubeđen da preko toga Priština traži članstvo u UN.

- Oni neće od toga da odustanu, zato su i tražili sednicu. To je ono što oni traže, i zato nam je bilo potrebno da kažemo da mi to nećemo. Ja nemam problem da vam kažem da sasvim sigurno za vreme mog mandata neće biti potpisivano ništa bez Skupštine i referenduma. Ne dolazi u obzir nikakvo potpisivanje. Što se mene tiče, to vam ja obećavam, direktnog ili indirektnog priznanja neće biti, i meni ne pada na pamet da potpisujem bilo kakve štetne dokumente u ime Republike Srbije, niti da potpisujem bilo kakve štetne dokumente - rekao je on, na šta se u Skupštini prolomio aplauz.

Predsednik je na kraju podsetio da je opozicija često najavljivala i predviđala priznanja Kosova, i rekao da ga nije bilo ni 2020, ni 2021. godine, i neće ga biti dok je on predsednik.

15.29 - Obratio se Vladeta Janković

Poslanik Vladeta Janković se obratio predsedniku, i tražio od njega da se obaveže pred Skupštinom da će pred svako potpisivanje nekog narednog dokumenta izaći pred Skupštinu da objasni šta potpisuje.

15.20 - Vučić odgovorio Novakoviću

Posle obraćanja poslanika Nebojše Novakovića predsednik Vučić je rekao da ljude niko ne može da prevari, i da ljudi vide sve - i one koji dobacuju, i one koji strpljivo slušaju.

- Pričate o Oliveru Ivanoviću. Vi njega verovatno nikada niste ni videli. Dali ste sebi za pravo, optužujete ljude za ubistvo. I opet dobacujete. Pa nijedan od svih govornika ne može da ne dobacuje. Sve su u stanju da izmisle, ali ako ih podsetite da su to u stanju, onda sam ja krivac za sve. Pitate ko je pustio spot o Oliveru Ivanoviću na Pinku. To je uobičajena preterana izborna kampanja. Ljudi, ovo je vaša kampanja. Andrej i Danilo u šahti kao Gadafi. To je poziv na ubistvo i na silovanje. To je vaša kampanja. Nisam ja lud, nego ste vi bezobzirni - kazao je predsednik.

Vučić je poručio Novakoviću da će uvek biti spreman da im odgovori, dok rejting opozicionih partija bude i dalje padao.

- Kažete, dogovorio se sa Zapadom 2010 ili 2011. Gde sam, jesam li leteo negde pa se dogovorio? Šta je ovaj čovek nama rekao? On nam je rekao da su izbori koji su tada organizovani, kada je on bio na vlasti, znači bili organizovani na takav način da je Zapad glasao. I kada pričate o izvesnom gospodinu Lukiju, ja ne znam ko je čovek. Samo znam da je dugo bio u Demokratskoj stranci, i da nas je dugo mučio u Pećincima. Što se tiče fašizma, vi ste ti koji stalno Srbiju nazivate fašističkom zemljom. Napadate našu braću Mađare, smeta vam spomenik nevinim ljudima koji su ubijeni. I onda čuvena pretnja: "Kad mi dođemo na vlast..." I to stalno slušamo. Čim oni dođu na vlast, mi ćemo svi u zatvor, moja deca će biti silovana kao Gadafi. I to je kod njih sve normalno. Ne brinite, nećete doći na vlast, a mi ćemo o vama da brinemo kao malo vode na dlanu. Tu negde, oko 5 ili 6 odsto glasova, da narod uvek zna ko ste i šta ste - rekao je on.

Predsednik dodaje i da je mnogo ljudi u vreme prošle vlasti ubijeno iz političkih razloga, kao predsednik Vlade.

- Evo sada, imamo i drugog koji je postao heroj albanskih medija. Rekao je: "Kažete biračima da ne date Kosovo, a Zapadu kažete da dajete". Eto, sve to su izvukli iz vašeg govora. E pa sada, pošto vam je najveći problem to što vam ja odgovaram, želim da vas obavestim da ću i dalje nastaviti to da radim, da se još više sekirate - rekao je predsednik.

15.51 - Vučić: "Neću vam dati nijedno dete da ubijete u Srbiji"

Predsednik Vučić se prvo obratio poslaniku Milićeviću, i istakao da povlačenje priznanja nije fudbalska utakmica.

- Pokušavamo da očvrsnemo našu pregovaračku poziciju. Znamo da nećemo promeniti mišljenje najmoćnijih zemalja na svetu. Albanci su tražili od Republikanaca posebno Vijetnam i Keniju, veliki je pritisak na te dve zemlje. Ja vam to otkrivam prvi put. Ja ću stupiti u kontakt sa novim predsednikom Kenije. Nadam se da ćemo moći da očuvamo našu poziciju - rekao je predsednik.

On je poručio poslanici Jefić Branković, i rekao da se sve vreme u Skupštini govorilo o tome šta se nama sviđa.

- Samo smo pričali o tome, a ne šta je stvarno i realno. Situacija je mnogo teža nego što mi mislimo. Albanci neće da čuju ništa. Ni Evropljani ni Amerikanci. O svemu ovome što mi pričamo sada. Kako mislimo da živimo u svetu gde Amerikanci i Evropljani nisu bitni. Ja ne moram da ih volim, ali su ovoj zemlji bitni - kazao je Vučić.

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik je rekao da je litijum budućnost, a da smo mi svoju šansu propustili, u odgovoru Đorđu Miketiću.

- To je budućnost i Nemačke, i Amerike. Samo nije naša. Vi ste ovde izneli najteže uvrede i klevete. Vi ste predstavnika vlasti nazvali doktor smrt. Drugog ste nazvali dilerom droge. Ne bi vam se dopalo kada bih govorio o tome, a o uživaocima još manje. Po zakonu ne mogu o tome da govorim. Dakle, vi ste na osnovu pisanja tabloida i društvenih mreža optužili doktora Lončara. Znate li vi koliko je on života spasao. Uvek je spreman da ode u bolnicu, i kada je bio ministar, svoj posao nije zaboravio. Zašto je on doktor smrt? Zašto je Aleksandar Vulin diler droge? Ko vam je to rekao? Tetka, jeste li izmislili tek tako. Niko vas nije slušao nažalost. Ja jesam, i sve sam čuo - rekao je on.

Vučić ističe da laži koje se ponavljaju milion puta ne postaju istina, i da je spreman da odgovori na sve neistine.

- A sada da vam pokažem kako prištinski mediji reaguju. Ovo je Albanski medij, Reporteri. Piše naslov: "Srpski poslanik Vučiću - Napio si se od sreće kada je Đinđić ubijen". Danas je izašao taj tekst. Ja to nikada nisam rekao. I za to imam dokaz. Prisluškivan sam u vreme ove aristokratije ovde, i baš taj razgovor je prisluškivan, kada sam pričao sa Šešeljem. On me je pitao šta se desilo, i interesovao se zašto sam tužan. Sve je to zapisano. Srećom, imam dokaz kakvi su lažovi. Oni su moje razgovore sa Šešeljem vodili kao prisluškivanje razgovora sa ekstremistom. Nije bitno to što lažete. Albanski mediji nisu uzeli ono što je Vučić rekao. Njihov protivnik je danas samo jedan. A trebala je da im bude protivnik cela skupština - kazao je predsednik.

On je zamolio Miketića da je lepo što brine o čovečanstvu, ali da kod nas prenaseljenost neće biti problem.

- Zato što ćete da insistirate na tome da je jedino važno da imamo zdravu hranu. Pritom vas baš briga što popušite 100 cigara dnevno. Hoćete da zaustavite fenomenalni rast srpske industrije, a poljoprivredu smo odavno pretekli čak i softverskom industrijom. Ova zemlja je izuzetno napredovala. Tačno je da po tom pitanju moramo da radimo, i da ulažemo u ekologiju, ali je takođe tačno da ne smemo da se služimo demagoškim metodama, već da se brinemo i o tome šta može doneti blagostanje našoj zemlji u celini - dodao je Vučić.

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik je rekao da se svaka reč izgovorena tumači na pogrešan način, po pitanju Kosova i Metohije.

- Kao Boga vas molim, predložite šta ćemo da radimo. Obavezao sam se da ću primati predstavnike institucija, obavezao sam se da ću da šaljem pisma. Hajde da ja vas zamolim jednu stvar. Izađite iz političkih napada, i uđite u to šta želite svojoj zemlji. To je moja molba za vas. A to što ste nekoga nazvali doktor smrt, a nekoga dilerom droge, molim vas da se izvinite Zlatiboru Lončaru ovog trenutka. Ako imate dokaze, idite u tužilaštvo i dokažite da je ubica, i ja sam siguran da će oni odmah da postupe po tome - poručio je predsednik Miketiću.

On je zatim rekao i da su poslanici opozicije plakali kako ih neko napada, dok ustvari hoće da biju predstavnike vlasti, i nazivaju ih najgorim imenima.

- Vi ste danas pokazali vrhunac beščašća. U trenutku kada sam vam pokazao da je neko svojeručno napisao da će nečije dete da udavi u šahtu, vi ste na to reagovali tako što ste počeli da vičete, i da govorite da ja treba da prekinem. Samo sam čitao ono što ste sami govorili. Neću vam dati nijedno dete da ubijete u Srbiji, nikada - kazao je Vučić.

14.22 - Obraćanje poslanika

Posle predsednikovog odgovora ponovo se obratio Slaviša Ristić, a zatim Đorđe Milićević i Sanja Jefić Branković.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je prozvao i Srđana Milivojevića, koji se javio za reč, ali je u međuvremenu izašao.

Posle toga je govorio i Đorđe Miketić.

13.58 - Predsednik Vučić odgovorio na optužbe Ristića

Vučić je posle obraćanja poslanika liste Ujedinjeni za pobedu Srbije Slaviše Ristića odgovorio na njegove optužbe.

- Ja sam znao, slušajući inače šta govore u javnom diskusrsu, da ne mogu da podnesu da dobiju odgovor. U stanju su sve da izgovore, da će brat i sin da mi završe u šahtu, da će da nas biju, ali kada treba da dobiju odgovor, onda ne žele da nas čuju. Nisu naučeni da dobiju odgovor. Koriste svoje medije i kanale da kažu šta im je volja. Ja sam samo citirao čoveka šta je govorio. Ti ljudi ne razumeju da narod na KiM ima pamet i glavu, i da ti ljudi sami donose odluke kako će da glasaju. Puna su vam usta hvale, patriotizma i borbe protiv separatizma. Kako onda gospodine Ristiću prihvatiste onda 120.960 evra od prištinskog režima 2013. godine - zapitao je Vučić.

On podseća Ristića da postoji finansijski trag, i da on napada druge za iste stvari koje je on radio.

- Znate šta je uradio, zašto je mislio da se to ne zna? Od 2001. do 2013. godine je bio u vlasti. I nije podizao sve vreme, a onda je podigao odjedanput, mislio je da se neće videti. Nemam ja ništa protiv toga, ja samo imam protiv licemerja, da prebacujete drugim ljudima stvari. Imam protiv toga da pričate kako se ne zna, niste sigurni, priča se na društvenim mrežama. Imate li neki ozbiljniji argument od "rekao mi je komšija" - pitao je Vučić Ristića.

Predsednik je pokazao papir koji demantuje izjave Ristićeve tvrdnje o izgradnji albanske baze na KiM, i na kom se vidi da su gradonačelnici srpskih gradova na KiM bili protiv toga.

- Sve je tako, cela vaša priča je takva. Sve se svodi na rekla kazala, rekla mi komšinica. A gde piše, ma koga briga. A kada donesete papir, onda kažu ma pusti to što piše. Vi ste pozvali na jedinstvo, i rekli da je važno. Pa što ne glasate za usvajanje izvešataja koji vam ne čini nikakvu štetu? Zavitlavate narod. I onda kažete vlast je kriva. Vi ste zaslužni što smo bili državotvorni u opoziciji i glasali, a vi odbijate to da uradite. I sada smo opet mi krivi - kazao je on.

Vučić je dodao i da država ne može svake godine da provodi popis na KiM, zahvaljujući odlukama iz 2008. godine.

- Juče su vaše kolege rekle da ih brojevi ne zanimaju. Kažu: "Nisu važni brojevi, važna je idelologija". Jesu li vam važni brojevi, ili nisu? Jesi li muzičar ili tetki nosiš lek? Šta je to što hoćete. Ja ne mislim da je Briselski sporazum nešto što je mnogo lepo, ali ćemo ga se držati. Kao što se držimo Dejtona. Zato što nisam glup da mislim da smo jači od Amerike. Moj posao je da vodim računa o srpskim interesima, i da vodim realnu politiku. Kako je moguće da vi vodite pogon Simpa, pa se on zatvori. Što to ne kažete narodu? Što imate tako selektivno pamćenje? Stvar je u tome da svi u jednoj zemlji imaju pravo da se iživljavaju na ograničenom broju ljudi, i da ih krive za sve. Sve što su sebi oprostili, drugima nisu. Za sve to, uvek sam kriv ili ja, ili moja porodica. Možda je kriv moj otac, neko čoveku od 80 godina da zabrani da ide na neki skup. Pa u svojim medijima pišete da je on bio predstavnik države - rekao je on.

Predsednik je rekao i da su mu poslanici danas dobacivali kada je čitao citat Srđana Milivojevića, koji je pisao da će Vučićev brat i sin završiti u šahtu, kao Gadafi.

- Neću da vam prećutim ništa. Peti put vam kažem, ovo mi je zadnji mandat. Ne morate da se borite protiv mene. Ali ću se boriti da sprečim da takvi kao vi naslede vlast, nego da dođu neki ljudi koji će voditi računa o državi i narodu. Boriću se dok sam živ za Srbiju, za Kosovo i Metohiju u Srbiji - rekao je on.

13.30 - Vučićev odgovor Aleksiću

Predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio Miroslavu Aleksiću i rekao da ima 31 godinu radnog staža, i da nijednu godinu radnog staža nije krao i pljačkao u lokalnim samoupravama.

- Jednu obmanu koju sve vreme provodite. Mogu da prihvatim deo krivice da je trebalo manje da govorim ovde. Tačno je i da će konačna odluka o KiM biti doneta u Savetu bezbednosti. Ali to se znalo i ranije, imamo Rezoluciju 1244, koja može biti derogirana samo nekom sledećom rezolucijom. Opet ću vam reći, ne kriminalizujte Srbe sa Kosova, oni helikoptere nisu ni videli, koliko ste vi videli luksuznih hotela. Nemojte samo računicu da vam izvodim, da vidite ko je bahat i arogantan - rekao je predsednik.

Vučić je istakao i da nema problem sa time što se poslanici opozicije prepoznaju u govorima drugih poslanika.

- Samo nemojte da mi govorite o tome da li mogu da slušam ili ne mogu da slušam. Nastaviću da vas slušam, kao što sam i juče, jer sam spreman da sedim i pet dana ako treba, samo da čujem neki predlog kako da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji - kazao je predsednik Vučić.

On ističe da bi opet potpisao Briselski sporazum, zato što zna u kakvom je to trenutku bilo rađeno.

- Kada ste nam sve fabrike pogasili u Srbiji. Imali smo stopu javnog duga od 79 odsto kad sam ja postao predsednik Vlade. Pa smo morali da preduzimamo mere fiskalne konsolidacije. Kada ne bismo preživeli da nema Evrope. Morate da sagledate državu u tom trenutku. Opet bih isto uradio. Apsolutno isto. Jesam li ja kriv što oni prave baze na severu, na šta nemaju nikakvo pravo? I za šta im Evropljani kažu da nemaju pravo - kazao je predsednik.

Vučić dodaje da je on jednu partiju promenio, a da gleda u ljude koji su promenili u po šest ili sedam u skupštinskim klupama.

- Što sebi oprostite, oprostite i drugom. Recite nekada da ste i vi mogli drugačije da glasate. Ja ću jedino da kažem da mi je žao što niste glasali za izveštaj. A narod neka zaključi šta je čuo. A od mene ćete uvek čuti odgovor, jer neću dozvoliti da nas bijete i bijete i bijete, a nemate pravo na to. Neću to da vam dozvolim. Imam milion obaveza, ali ostaću ovde jer mislim da je važno da se odgovori na sve laži. Od Olivera Ivanovića do Cvijana, nema gadosti koju danas niste izgovorili. Osim što danas niste rekli da ćete da mi ubijete dete, to ste ranije rekli. Ovo se ne odnosi na vas lično - poručio je predsednik Ristiću.

On kaže da je jasno da ne mogu da po

13.15 - Bakarec i Aleksić govorili u Skupštini

Posle Vučića u Skupštini su govorili poslanici Nebojša Bakarec i Miroslav Aleksić.

13.00 - Vučićev odgovor Siniši Kovačeviću

Predsednik Vučić je poručio poslanicima opozicije da se konstantno žale na dobacivanje, a oni rade to isto.

On je potom odgovorio Siniši Kovačeviću, i rekao da ga čudi što ga nisu nazvali kugom, kasapinom i lažljivcem.

- To je veoma "pristojan" rečnik za političke protivnike. Mada za vas ne bih rekao da ste politički protivnik, pošto ste pet stranaka promenili. Izbacili su vas i čak iz pokreta koji ste vi osnovali. Nije u moje vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, nego u vreme vaše stranke. Kada je vaša stranka imala mesto šefa diplomatije, i druga ministarstva. Nije u moje vreme doneta presuda Međunarodnog suda pravde o tome da proglašenje nezavisnosti Kosova nije pogazilo međunarodno pravo, nego u vaše - kazao je predsednik.

Vučić ga je zapitao da li se sa "Dobrodošao izdajniče" obraćao svojim kolegama iz stranke?

- Da vam dozvolim da vi više volite KiM od mene neću nikada. Na Kosovu sam proveo mnogo vremena, znam svako srpsko selo. I na Kosovu znaju i mene. Pogledajte koliko su glasova dali kome. Što jaučete? Što se tiče Potemkinovih sela. Potemkin je potcenjen u istoriji, on je uradio mnoge stvari, za razliku od vaše vlasti. Nije on bio toliko negativna ličnost u istoriji, kao što vi hoćete da ga predstavite. Što se tiče toga ko kome ide na mitinge, pa gde ste to našli da pitate? Pa vi ne možete da skupite 70 ljudi, uvek ista lica, i meni to govorite, ja okupim 130.000 ljudi - rekao je on.

Predsednik ističe da je on predsednik svih građana, i da će pred svima da govori, kao što je pričao sa meštanima Nedeljica.

- Ja ću da razgovaram, a vi hoćete da bijete. Ovaj hoće da mi dete ubije u šahtu, vi hoćete da bijete. I onda pričate o finoći, kulturi i aristrokratskoj strukturi. A vi sve englesko plemstvo. Da vam ne kažem šta je svojevremeno na to rekao Baja Pašić, baš u Skupštini. Meni je bilo drago da čujem vaš izvanredan ponovljeni govor. A što se tiče lokalnih kabadahija, jeste li pogledali oko sebe. Uništili opštine, za narod nikada nisu imali ni pet minuta. Ali ja sam saglasan sa vama da je tačno da ima mnogo lokalnih kabadahija, i to su stvari koje nikada ne možete do kraja da promenite. Koliko god je moguće, mi to menjamo - ističe Vučić.

On je dodao da je kao mladić bio na strani Siniše Kovačevića, kada je devedesetih izbio skandal zbog predstave o Svetom Savi.

- Nisam bio u politici, ali sam bio na vašoj strani.Što se Kosova i Metohije tiče apsolutno sam saglasan sa vašom rečenicom da je teret neravnomerno raspoređen. Uvek sam spreman da analiziramo rezultate, i sigurno vam kažem da je neravnomerno raspoređeno. Ja sam vam rekao da sigurno za vreme mog predsedničkog mandata Kosovo neće biti nezavisno. A onda ćemo da izmerimo rezultate mog i vašeg mandata, a onda ćemo da izmerimo rezultate - rekao je predsednik.

Vučić je Kovačeviću poručio da je njegov najveći problem to što on govori.

- Želim narodu da ukažem na jednu činjenicu. Drago mi je da ste još jednom pokazali koliko ste nervozno. Ali građani moraju da čuju istinu. A to je da ovaj poslovnik po kome ja imam pravo da govorim ste doneli vi, vi ste to doneli. Vama smetaju vaša pravila, a ne moja. Kritikujete sebe sve vreme, optužujući nas. I ne možete da se upristojite, i ponavljam da nikome od vas nisam dobacio. Kritikovao bih danas vaš nastup kao licemeran, zato što ste vi napisali najskaradniju dramu o Svetom Savi, ali tada sam branio vaše pravo na umetnički prikaz i predstavljanje, iako sam bio samo mlad čovek i ništa više. Ne brinite vi o Srbiji, ona je danas u mnogo boljim rukama nego vaša stranka - rekao je on.

12.33 - Poslanici o izveštaju o pregovorima

Posle Vučićevog odgovora Milivojeviću, obratili su se poslanici Zoran Sandić, Radomir Lazović i Marijan Rističević, Zoran Lutovac i Siniša Kovačević.

12.18 - Vučić odgovorio Milivojeviću

Predsednik Vučić je rekao da kao predsednik republike ne može da se ponaša neodgovorno kao Milivojević, a potom odgovarao na njegove tvrdnje.

- Više puta smo čuli od njega kako su Srbi sa Kosova krivi pošto učestvuju u Vladi na Kosovu. Znate, ljudi iz Demokratske stranke, poput gospodina Bogdanovića, su učestvovali u vlasti na Kosovu. Oni pričaju da su neki drugi krivi za sve ono što su oni radili pre 20 godina. Ne interesuje ih istina, jedino žele da viču. Kažete da su ovde lopovi. Da, ja mislim da smo imali pravu lopovsku vlast. Mislim da ste razorili zemlju, da ste je uništili, i da nam je potrebno mnogo godina da se vratimo - kazao je on.

Vučić je poručio da smo u vreme DS imali najveću nezaposlenost u Srbiji, a da danas imamo najmanju, i to po Eurostatovom modelu.

- Ja ću da se osvnem na svaku laž koju ste izgovorili. Govorite i kukate ovde kako je vas neko nazivao. Evo šta kaže čovek koji je malopre govorio: "Andrej i Danilo pronađeni u šahtu kao Gadafi". Dakle to je čovek koji želi da mi ubije dete. Zašto mi dobacujete, zato što želi da mi ubije dete. Sram vas bilo sve, i što se tome smejete sada. I pri tome sve vreme glumite žrtve. Ne postoji gadost koju niste u stanju da izgovorite. Ali ste u stanju da primetite sve što ne ide vama na ruku - rekao je predsednik.

On kaže da je Tonija Blera sreo nekoliko puta, i da će uvek pokušavati da od neprijatelja napraviti prijatelja.

Foto: Printscreen/RTS

- Jel ste to o Bleru pričali o Đinđiću? On se sreo sa njim dve godine posle bombardovanja. Koštunica crveni tepih prostro pred Solanu. Svako vaše dobacivanje mi govori samo koliko vas boli istina. To da ćete da sahranite moje dete i brata, to govori o vama. On je sve to govorio javno. Ne pitate njega da li ga je sramota - pitao je Vučić.

Istakao je i da ima pametnija posla nego da gleda pevačice poput Maje Berović.

- Pričate o Krajini. Mi smo tada bili jedina opozicija, a lider stranke je tokom pada Krajine bio u zatvoru. To je još jedna od laži koju stalno iznosite. U Hrtkovcima nisam bio, nisam bio ni član stranke tada. Ako govorite o Šešelju, siguran sam da bi vas on rasturio kada bi se govorilo o tome. Što se tiče ubistava i kriminalu, mi smo u vaš vreme bili rekorderi po tome. Ubijen je premijer. Dva policijska generala u jednom danu. Imali smo 15 puta više ubistava nego danas. Vaša vlast je eufemizam za organizovani kriminal, lopovluk i pljačku - odgovorio je Vučić Milivojeviću.

Predsednik je poslaniku DS poručio da ne ubija tuđu decu, i da ne preti nikome.

- Vi kažete da nema rešenja za KiM. Osim Bajrama Redžepija, nije Priština proglasila protivpravnu nezavisnost u vreme Aleksandra Vučića, nego u vaše. A vaš ceo odgovor je bio da se predsednik skloni u Rumuniju, da bi izbegao odgovor naroda. A pre toga vam je bio junački odgovor na pogrom Srba. Igrali ste pasijans u skupštini tokom pogroma - istakao je on.

Vučić kaže i da će odluku o ostavci doneti sam, i da ga ljudi poput Milivojevića nikada neće pobediti.

- Ja ću sam da se sklonim kada vidim da nemam energije, iako sam juče video da imam više nego svi vi. Ja znam da mi je poslednji mandat, a plašim se da ni posle nećete moći da pobedite, pošto će narod da izabere nekog pristojnog i racionalnog, koji će Srbiju da vodi napred, a ne da je vraća u mračni period poput vas. Vaša vlast je bila najmračniji period svih srpskih vlasti od 1918. godine - zaključio je Vučić.

11.52 - Marković, Cakić i Milivojević se obratili u Skupštini

Aleksandar Marković, Nebojša Cakić i Srđan Milivojević su se obratili nakon odgovora predsednika Vučića.

Milivojević je Vučića pozvao da podnese ostavku, što je propraćeno smehom od strane većine poslanika.

Srđan Milivojević/Foto: Printscreen/RTS

11.46 - Vučić prihvatio Ćutin poziv

Predsednik Aleksandar Vučić je prihvatio poziv Aleksandra Jovanovića Ćute, i rekao je da je spreman da idu u Gornje Nedeljice.

- Ja sam predsednik Srbije, spreman sam da idem svuda. Ali hajde vi dođite sa mnom da vidite kako je teško praviti auto-put - kazao je on.

Vučić je govorio o mukama sa kojima se suočava država prilikom eksproprijacije zemljišta.

- Svi hoće da stiču političke poene, a evo ja se ne libim da kažem šta stvarno mislim. Da, propustili smo najveću šansu u Gornjim Nedeljicama. Jesam li kriv što sam slušao vas? Više nego drugi, a ja sam njih slušao. Kriv sam. Ne morate da podižete paniku, suština je u tome da mi moramo da budemo realni kada sagledavamo državne poslove - kaže on.

Predsednik je dodao da je on veteran u vođenju države, i da je država ozbiljna stvar.

- Stvarno sam ponosan na vođenje države. Samo vas molim malo više realizma. Manje pobune, a više shvatanja da ne idemo protiv naroda. Spreman sam da idem sa vama u Nedeljice, u drugoj polovini oktobra. Ako hoćete da vodite kamere vodite, i da čujem šta ljudi imaju da kažu - rekao je predsednik Vučić.

11.34 - Jovanović uputio poziv Vučiću

Posle prvog predsednikovog obraćanja govorili su Đorđe Milićević, Jahrija Ferhatović i Đorđe Pavićević.

Potom se ponovo obratio Aleksandar Jovanović Ćuta, koji se izvinio zbog vikanja, a onda, kao predsednik Skupštinskog odbora za ekologiju, pozvao predsednika da zajedno odu u Gornje Nedeljice.

Foto: Printscreen/RTS

 

Ministar Stefanović: Argumenti predsednika Vučića neoborivi

- Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića Narodnoj skupštini u vezi sa Kosovom i Metohijom i njegova detaljna argumentacija naše pozicije na najbolji i najubedljiviji način pokazuju ispravnost politike države Srbije u vezi sa ovim najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjem. Predsednik Vučić je sve naše građane duboko uverio da se politika u vezi sa Kosovom i Metohijom već godinama vodi principijelno, mudro i isključivo u cilju zaštite naše države i našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Uprkos nikada jačim pritiscima na Srbiju da odustane od svoje suverenosti koji dolaze ne samo od država koje su priznale navodnu kosovsku nezavisnost, već i od dela domaćih političkih grupacija. Snaga argumenata kojima predsednik Vučić zastupa našu državnu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom nije viđena u našem parlamentu i to jasno govori o rešenosti državnog rukovodstva da odbrani naš najviši državni interes. Svi napadi na tu politiku, laži i dugogodišnje obmane koje su ponovljene čak i u parlamentarnoj diskusiji od strane dela opozicije, za sva vremena su razobličeni zahvaljujući neoborivim argumentima koje je iznosio predsednik Vučić. Srbija je na taj način još jednom dobila jasnu potvrdu da se naše najkompleksnije državno i nacionalno pitanje nalazi u sigurnim rukama, i da se rešava politikom koja pred sobom ima isključivo interes Srbije i njenih građana, kao jedini put da bude uspešna i da donese mir i korist našoj zemlji i narodu - naveo je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

11.02 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je zahvalan poslaniku Ferhatoviću, koji je primetio da je mir najvažniji.

- Tačno je i da u Srbiji ne žive samo Srbi, žive i Mađari, Bošnjaci, Albanci, Romi, Slovaci, Rumuni, Rusini, Bugari i mnogi drugi. Zato sam se trudio da kroz našu politiku vodimo računa o svim drugim narodima - rekao je predsednik.

Vučić je Oleniku rekao da Srbija u Vojvodini ima najveće projekte izgradnje pruga, i da nije istina da država ne ulaže u severnu pokrajinu.

- Uskoro ćemo da završimo i eksproprijaciju kako bi radili Novi Sad-Subotica, da spajamo Beograd sa Budimpeštom. Očekujem da to bude završeno do 2025. godine. Mislim da je to važno i za Mađare i za Srbe. Očekujem da sa mađarskim partnerima rešimo pitanje prelaska granica - kazao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je istakao i da je svestan problema sa vodom u određenim gradovima u Vojvodini, pre svega u Zrenjaninu.

- Mi ćemo rešiti probleme koje drugi nisu. To je problem koji postoji decenijama, i ja sam dao reč da će to biti završeno. Nije opravdanje zašto to neki drugi nisu radili, ali projekat Čista Srbija je za nas od velikog značaja, radimo ga uz finansiranje Nemaca, Banke Evrope, sa Kinezima i IBRD-jem. To radimo širom Srbije, i to je mnogo težak posao, a da nije dovoljno cenjen u Srbiji - kaže Vučić.

On kaže da ljudi svuda traže puteve, dok manje obraćaju pažnju na na primer kanalizacionu infrastrukturu, ali da je napredak na tim poljima apsolutno neophodan.

- Da li uvek sve ide kako treba, pa ne ide, ali radimo. Tri dana bih mogao da pričam o tome. Borimo se, stvari idu bolje nego drugde, ali mora i može više - zaključio je predsednik.

Vučić se zahvalio poslanici Elviri Kovač, i rekao je da se nada da ćemo u decembru videti pomak u novim klasterima sa pregovorima sa EU.

Predsednik je potom rekao da se poslanici opozicije bave samo ličnim diskvalifikacijama, i da sami sebe viktimizuju.

- Niko vama ne kaže da ste strani plaćenici. Vi ste to za nas rekli. To je šef vaše poslaničke grupe rekao za nas. Zašto izmišljate sve vreme. To je taj stari narativ, i vi imate težnju da objasnite kako mi, retrogradne nepismene snage, vas proglašavamo izdajnicima. Ja to nigde nisam rekao, a vi onda kažete: "Nisi rekao, ali je napisao Informer". Čitate li vi štampu koja vas podržava. Pa to pas sa maslom progutao ne bi - rekao je on.

Vučić je podsetio na napade na njegovog oca zato što je prisustvovao litijama.

- Zamislite zlikovca, Vučić je kriv što mu je otac bio na litijama. Samo ste osetljivi kada pominju vaše porodice, a nimalo osetljivi kada su tuđe porodice na udaru. Kažete neko vas naziva ekstremistima. Ne, ja kažem da postoje dva ekstrema u domaćoj politici. Ljudi sa ekstremnim stavovima nisu nenormalni, to je danas vrlo popularno i sračunato, kako bi dobili podršku. Normalna pristojna politika nije poželjna - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je istakao i kada bi se slikao sa svojom decom ne bi dobio podrške na društvenim mrežama koliko bi dobio sa svoja dva psa.

- Vi ste jedini koji sudite, i dali ste sebi moralno pravo da nam drži lekcije i tirade, i da nam u svakom trenutku bude moralna gromada koja će da nam objasni šta je dobro. Nisam vas razumeo, vidim da dobacujete nešto - obratio se Vučić Ćuti.

Vučić je takođe rekao da je nefer poređenje koje je Aleksandar Jovanović Ćuta izvršio između Gornjih Nedeljica i Kosova.

- Ljudi ne znaju uglavnom o čemu govorite, a ja znam. Ponosan sam na ono što ste uradili sa Ziđinom. Mi smo godinama imali strahovite gubitke, krvarili smo decenijama. Ja sam rekao još tada, kada bismo rešili Železaru i RTB Bor, rešili bismo najveće probleme, ne računajući političke. Radili smo na tome danonoćno. Tek kada smo uspeli da izmolimo predsednika NR Kine Si Đinpinga, onda se rešilo. Podsećam vas da su Amerikanci vratili Železaru zato što su gubili pare. A u tom trenutku je 5.000 ljudi tamo radilo tada. Bor danas najbrže napreduje, i najbrže raste cena kvadrata u Boru. Ljudi u Srbiji moraju da znaju. Mi smo bili u gubitku milijardu i tri stotine miliona evra - rekao je predsednik.

On je dodao da su Evropljani slali pet komisija i tražili tender proceduru, kako bi sprečili korupciju.

- Tada sam rekao da nije pitanje korupcije, već žurbe, mi smo krvarili. I na kraju smo osam meseci izgubili, a nije se javio nijedan evropski ponuđač. I dolaze ljudi, spasavaju nas, Kinezi. Spasili smo istok Srbije. I danas ljudi mogu da protestuju, zato što žive mnogo bolje. Ne samo Bor, već i Boljevac, pa sve do Zaječara. Svi se naslanjaju na RTB i žive od toga - kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da je presrećan i ponosan na sve što je urađeno po pitanju RTB Bora.

- Ja mislim da smo, slušajući vas, uništili budućnost zapadne Srbije. Ne stidim se da vam to kažem. Zato što je trebalo da tražimo od Nemaca najbolje nivoe zaštite životne sredine. Na kraju smo poklekli pred vašim pritiscima, i ja mislim da je to moja najveća greška - kazao je on.

Vučić ističe i da je u Gornjim Nedeljicama lista Moramo dobila samo dva glasa, dok je SNS osvojila ubedljivu većinu.

- Vidite kako ljudi u Gornjim Nedeljicama vide ko čuva Kosovo. Čak 109 prema dva dovoljno govori o tome - zaključio je predsednik prvi deo svog obraćanja.

10.12 - Obraćanje poslanika

Prvi su se u Narodnoj skupštini obratili poslanici Jahrija Ferhatović, Aleksandar Olenik, Elvira Kovač, Đorđe Pavićević, Hadži Milorad Stošić i Aleksandar Jovanović Ćuta, koji su izneli svoje viđenje izveštaja o pregovaračkom procesu.

N.Skenderija

10.08 - Orlić: I današnja sednica bez pauze

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je rekao da će i današnja sednica biti održana bez pauze, reagujući na pisanje i žalbe određenih medija.

- Ruku na srce, ja ovu salu gledam odavde ceo dan, jedini koji je bio ovde bez pauze je bio predsednik države. I kako to obično biva, oni koji se najviše žale su najviše i izlazili - rekao je Orlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (185)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)