VUČIĆ U SLOVENIJI: Predsednik se obratio javnosti; Najvažnije je da smo uspeli da usvojimo zajednički zahtev od šest tačaka

Novosti online

12. 09. 2022. u 11:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održao na Brdu kod Kranja, a nakon toga se obratio medijima.

ВУЧИЋ У СЛОВЕНИЈИ: Председник се обратио јавности; Најважније је да смо успели да усвојимо заједнички захтев од шест тачака

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

VUČIĆEVO OBRAĆANjE

- Uspeli smo da usvojimo i zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana. Vizna liberalizacija za sve u regionu, davanje kandidatskog statusa BiH i ono što je za nas važno da tražimo podršku EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao Zapadni Balkan kao i cela Evropa. Pokazali smo mnogo razlika, dijametralnih stavova...

- Da danas imate referendum u Srbiji za EU, naš narod bi rekao ne. Drugačiji je pristup u Evropi kada se govori o teritoririjalnom integritetu Ukrajine i integritetu Srbije.

Na pitanje da li je bilo tenzija, Vučić je rekao da nije, ali da postoje razlike po mnogim pitanjima.

- Razlike su po mnogim pitanjima. Mi imamo drugačiji odnos po pitanju Prištine. Svi su ovde priznali nezavisnost Kosova, mi nismo i nećemo. Velike su razlike bile po pitanju BiH. Sve je bilo civilizovano i normalno, bez tenzija -  rekao je Vučić.

O Jasenovcu

- Šta su sve spominjali, da će da me hapse, da ne mogu da odem da položim cvet u Jasenovac. Svi drugi mogu, a ja ne mogu da odem da položim cvet. A ja sam zadovoljan sam jer se o Jasenovcu nije govorilo od '45 kao kao kad su meni zabranili da idem da položim jedan običan cvet. Mogu da pričaju šta god hoće. Hoće da blokiraju Srbiju? Pa mogu uvek. Odjednom bi Hrvatska postala mnogo popularnija u Srbiji. Ja se tome ne bih obradova, ali većina građana Srbije bi se tome obradovala jer sve to proističe iz stava koji sam vam rekao da EU ne uživa veliku popularnost u Srbiji. Ne mislim da je to pametno i dobro. Zahvalan sam jer je Milanović danas podržao evrospki put i Srbije i svih ostalih.

Na pitanje da li je ragovarao sa Milanovićem na temu odlaska u Jasenovac jer se bliži 17. septembar, te na  konstataciju novinara da je pre par dana u Jasenovcu bio član predsedništva BiH, Milorad Dodik, Vučić je rekao:

- Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije - rekao je Vučić i dodao:

- Postoji tu mnogo problema ali o tome neću da pričam. Ne verujem da tu ima nešto od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesam. Sve kuće Vučića su spalili, ja nijednu, bili čiju. Moja familija što proterana, što ubijena u Drugom svetskom ratu. Moji to nikome nisu učinili.

Vučić odgovorio na provokaciju hrvatske novinarke

Nakon njegovog obraćanja, tokom odgovaranja na pitanja, hrvatska novinarka je upitala predsednika zašto je Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija.

Vučić je skrenuo pažnju hrvatskoj novinarki da je Šešelj odlikovan od strane jedne eparhije Srpske pravoslavne crkve. 

- Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, pravite filmove o njima, a na to nimalo niste osetljivi. Ovima vašima su okrenuli tu presudu na 3 prema 2, pa su postali junaci. To pitajte predstavnike nadležne eparhije SPC. Nisam ni pop, ni vladika ni patrijarh, i ne pada mi na pamet da budem - istakao je predsednik.

On je istakao da je u Srbiji crkva veoma nezavisna u odnosu na državu, i da ne zna kako je to pitanje rešeno u Hrvatskoj.

- To su evropske vrednosti, svetske, koje su odavno uspostavljene. Ja sam vam upravo rekao šta mislim o tome. Svako od njih ima pravo da donosi odluke, a u sve to država ni na koji način nije uplitana - rekao je on, i potom dodao:

- Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac, da bih mogao na sva pitanja da vam odgovorim, jer sam vam važniji ja nego svi gosti zajedno. Ja uživam u tome, i mnogo mi je drago kada mogu vama Hrvatima sve da objasnim. Jedva čekam da dođem da položim cvet u Jasenovcu i da vam odgovorim na sva pitanja - rekao je on.

Vučić o molebanu za svetinju i porodicu

Na pitanje kako komentarište to što Nataša Kandić optužuje njegovog oca za organizovanje molebana za svetinju i porodicu, Vučić je rekao:

- Što se tiče mog oca ja sam stigao iz Emirata, meni je bilo važno da stignem na utakmicu, ali nisam stigao da gledam, srećom. A onda mi je neko javio da je bio tamo. Ja njega beskrajno volim, ali da li bih ja bio na tom skupu? Ne bih. I ni sa čim što je izrečeno na tom skupu nisam saglasan. I vidite da mi nije teško da to kažem. Ni sa jednom jedinom rečju, ni sa celim događajem, ama baš ni sa čim nisam saglasan - rekao je Vučić.

Na pitanje šta je Nenad Popović radio na protestu i da li je imao dozvolu za to:

- Što se drugog pitanja tiče pitajte Anu Brnabić. To su sve slobodoumni ljudi, oni ne pitaju nikoga ništa, sami donose odluke. Discipline u Vladi nema, nema nigde od kad postoje te društvene mreže, svako se bori za što više lajkova, i onda tu ekstremni stavovi dobijaju prednost. Jer ljudi ne lajkuju ono što je normalno, već ono što privlači pažnju, a to nije ono pristojno - rekao je on.

Usvojena je deklaracija, deo koji se tiče proširenja EU bez viznog režima, ali u deklaraciju nije ušao stav koji je tražio hrvatski predsednik Zoran Milanović:

- Nije ušao taj stav sa kojim bi se i Srbija saglasila. Nisu se saglasili Džaferović i Komšić. Mi smo bili spremni da podržimo predlog.

O odnosima Slovenije i Srbije

Na pitanje kakvi su odnosi Srbije i Slovenije nakon izjave o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao:

- Odlični su nam odnosi, s obzirom na to da su oni priznali nezavisnost Kosova. Ja sam odgovarajući na pitanje slovenačkom novinaru rekao: Što vi nas da terate da uvodimo sankcije Rusiji, kad nismo uveli ni Sloveniji. Rusija nije priznala nezavisnost Kosova. Inače imamo dobre, prijateljske odnose. Ne mogu baš da komentarišem Tanju Fajon, to nema svrhe - kaže predsednik.

Dijalog Beograda i Prištine

- Niko ne želi novi sukob na Balkanu. Jedna stvar koji mnogi potcenjuju je ono što Putinu hoće da izmaknu stolicu, jer on kaže ako ste vi mogli da napravite presedan možemo i mi. Nije lako, ali hoćemo da sačuvamo mir i stabilnost - istakao je predsednik.

Za kraj, predsednik je odgovorio na pitanje slovenačkog novinara o Evrobasketu i ispadanju Srbije sa istog.

- Mi u Srbiji volimo i Dončića i Dragića, i Alekseja Nikolića, volimo sve slovenačke reprezentativce. Mi mislimo da smo najbolji u Evropi, ali imali smo loš dan, kao i vi protiv Bosne. Prebolećemo ovo i verujem da ćemo da pobeđujemo Sloveniju, a i sve druge na ostalim međunarodnim takmičenjima - zaključio je Vučić.

VUČIĆ PRE SASTANKA

Vučić je objavio i fotografiju sa okupljanja lidera pre razgovora, uz sledeći komentar:

"Sastanak u Sloveniji. Sve je super, valjda se uskoro vraćam".


Vučića su, po dolasku, dočekali domaćini skupa, predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović.

Vučić i Pahor su se srdačno pozdravili, uz zagrljaj, dok se predsednik Srbije sa hrvatskim predsednikom Milanovićem "samo" protokolarno rukovao.

Usledilo je zatim zajedničko fotografisanje svih učesnika skupa.

Tanjug

 


Ovako izgleda sala u kojoj se održava sastanak

Foto: Printscreen

11.10 Predsednik Srbije je stigao na samit.

Ulazeći na sastanak, Vučić se najduže u razgovoru zadržao sa Borutom Pahorom.


11.05 I prvi čovek Crne Gore Milo Đukanović je stigao u Sloveniju.

Tanjug

 
 
11.00 Stigao je i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

FOTO: Tanjug

 

10.45 Okupljanje lidera je počelo. Predsednici Hrvatske i Slovenije upravo dočekuju goste.

Foto Tanjug

 

Ovo je 11. sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj, kako je nedavno prilikom posete Beogradu najavio predsednik Slovenije Borut Pahor, pospešivanje evropske perspektive regiona, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Pahor je juče priredio neformalnu večeru za učesnike samita.

Inicijativa Proces Brdo-Brioni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podstiču ih na rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, te i predstavnici evropskih institucija.


BONUS VIDEO: MOĆNO VOZILO KUPLjENO OD PUTINA: Vučića u belom automobilu voze po Emiratima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (132)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada