PETKOVIĆ: "Ovde je reč o kršenju međunarodnog prava i o tome će predsednik Vučić govoriti na zasedanju skupštine UN"

Novosti online

12. 09. 2022. u 10:23

DIPLOMATSKA borba na relaciji Beograd-Priština-Brisel ne jenjava. Posle posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i novih izaslanika Berlina i Pariza, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih sila i da je dobio predlog nove armature razgovora u Briselu.

ПЕТКОВИЋ: Овде је реч о кршењу међународног права и о томе ће председник Вучић говорити на заседању скупштине УН

Foto Tanjug

Istovremeno, danas se na samitu Brdo-Brioni razgovara o situaciji na Zapadnom Balkanu, a već sutra će biti održana posebna sednica parlamenta na kojoj će se govoriti o KiM. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da Zapad želi što brže rešenje za kosovsko pitanje, naročito što se to pitanje posmatra u kontekstu rata u Ukrajini, prenosi RTS.

Petar Petković je, govoreći o predlogu nove armature razgovora u Briselu, rekao da međunarodna zajednica želi što brže rešenje po pitanju Kosova i Metohije, kako bi se sagledala realnost iz njihove vizure, a sve je, ističe, dodatno opterećeno ratom u Ukrajini.

- Oni ne mogu da dopuste nikakve nove sukobe i nemire na tlu Evrope. Na to je predsednik Vučić više puta upozoravao i govorio, oni žele da pobiju argumente koje koristi predsednik Vladimir Putin kada govori o kosovskom presedanu, o priznanju zapadnih zemalja, da bi opravdao svoje postupke u Ukrajini. Zato predsednik Vučić i kaže da je Srbija kolateralna šteta sukoba velikih i moćnih u svetu. Što se više govori o Kosovu u kontekstu rata u Ukrajini, to je gore po nas - rekao je Petković.

Istakao je da je sastanak Vučića sa izaslanicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca bio težak, a da se Srbija bori da sačuva mir i stabilnost. Srbija, dodaje, nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali se mora misliti na naše ljude koji tamo žive.

- Ovde je reč o čistom kršenju međunarodnog prava i o tome će predsednik Vučić govoriti na zasedanju Generalne skupštine UN... Svi sada govore o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a upravo te se desilo Srbiji po pitanju Kosova i Metohije - rekao je Petković i dodao da se od Srbije očekuje da se odluči sa koje strane zavese će biti.

Napominje da situacija na Kosovu nimalo nije jednostavna, imajući u vidu da se približava 31. oktobar koji je Aljbin Kurti postavio kao rok za preregistraciju vozila.

- Jednostranim potezima pokušava da zagorča život našem narodu na KiM, destabilizuje situaciju i izvrši pritisak na predsednika Vučića i Beograd - rekao je Petković.

Govoreći o okolnostima u kojima Srbija ima zadatak da se, kako kaže, bori za mir i stabilnost, Petković je istakao i da izgradnjom nelegalnih baza na severu Kosova kojima, kako kaže, Kurti želi da krene u okupaciju severa.

Izgradnjom baza se, dodaje, krše i Briselski sporazum i svi ostali sporazumi, među kojima vojno-tehnički koji je potpisan sa Kforom, po kojem specijalne kosovske jedinice mogu da uđu na Sever samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa Severa.

O tome je, ističe direktor Kancelarije za KiM, međunarodna zajednica jasno upozorena.

Petković je pozitivno ocenio i učešće Srbije na Samitu Brdo-Brionu, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu, a naglasio je i da je dobro to što će se na prvoj sednici novog saziva parlamenta govoriti o KiM.

O tome treba da se razgovara u parlamentu, kaže Petković i dodaje da će Vučić sutra predstaviti Skupštini izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom za period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. i odgovarati na sva pitanja.

Govoreći o predlogu opozicione koalicije Ujedinjeni da se formira komisija za utvrđivanje platforme za pregovarački proces, Petković je rekao da je pitanje Kosova jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja koje zahteva odgovorno ponašanje, a opozicija je, prema njegovim rečima, neodgovorna po tom pitanju.


BONUS VIDEO: MOĆNO VOZILO KUPLjENO OD PUTINA: Vučića u belom automobilu voze po Emiratima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada