UPAD NA GAZIVODE GAZI SVE SPORAZUME: Albanci žele da gospodare - zapaljiva retorika separatista iz Prištine

S. S. R. - D. Z.

10. 09. 2022. u 07:00

BILO je uvek mnogo gospodara, inostranih, nad našim narodom, a malo ih se zadržalo. Koliko će se ovi gospodari zadržati - to ćemo tek da vidimo.

УПАД НА ГАЗИВОДЕ ГАЗИ СВЕ СПОРАЗУМЕ: Албанци желе да господаре - запаљива реторика сепаратиста из Приштине

Printscreen

Ovo je juče rekao predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova privremenih vlasti u Prištini Dželjalja Svečlje da je "Kosovo nezavisna država i da ima institucije koje su spremne da budu gospodari svoje zemlje, kao i da imaju saveznike u toj nameri".

Zapaljiva retorika člana tzv. Kurtijeve vlade dolazi samo dan pošto su patrole kosovske policije počele redovno da obilaze administrativnu liniju i jezero Gazivode, nakon čeka je Beograd ukazao da je u pitanju kršenje Briselskog sporazuma, po kojem policija na severu mora da pripada Direktoratu Sever i tu moraju da budu Srbi. Uz to, Priština je najavila i izgradnju nelegalnih baza policije severno od Ibra, što takođe predstavlja kršenje dogovora.

Predsednik Vučić je, kako je istakao, upozorio i predstavnike međunarodne zajednice i pregovarače EU i drugih zemalja, i rekao im da razmisle s čim dolaze u Beograd, jer ovakve stvari nećemo tolerisati.

Foto: Tanjug

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

- Dobro je da Srbi i svet čuju i vide da neko želi na nečijoj zemlji da gospodari nekim. To je izjava ministra unutrašnjih poslova Prištine, koji je rekao da gospodare i da će da gospodare nad celim Kosovom. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, međunarodnim sporazumima, a on priča o gospodarenju. Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje, već na međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju 1244 i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor, a dobro je da oni svojom bahatošću, arogancijom pokazuju šta misle o našem narodu i međunarodnom pravu. Za razliku od njih koji prete gospodarenjem poručujemo samo da poštuju međunarodne pravne norme.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Svečlja hrabar samo na društvenoj mreži "Tviter" i kada ga prati naoružana jedinica specijalaca ROSU, i da pokušava sebe bezuspešno da ubedi kako ima nekakva prava na severu pokrajine.

- I dok je Svečlja naučio da ima gazdu i da bespogovorno sluša naloge, Aleksandar Vučić oduvek je slušao samo svoj narod i branio interese Srba sa KiM i to će nastaviti da radi ne obazirući se koliku ličnu žrtvu mora da položi. Reči predsednika Vučića imaju težinu i dobro se čuju tamo gde su upućene. Zato se Svečlja uzalud hrabri i dopisuje, jer njegove poruke služe samo za unutrašnju političku upotrebu. Priština izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu demontira Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnost Kfora, koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni. Time je jasno da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije. Ali jedno je sigurno - sever KiM pripada srpskom narodu, a ne Kurtiju i Svečlji - poručio je Petković.

O ilegalnoj gradnji oglasila je i Srpska lista rekavši da "nastojanje Kurtija i njegovog potrčka Svečlje da nelegalnom izgradnjom baza za svoje specijalne jedinice, jednodnevnim izletom na jezeru i otimanjem srpskih imanja na severu Kosova i Metohije, zastraše srpski narod i okupiraju naše opštine, neće proći."

Foto Tanjug/AP

Dželjaj Svečlja

- Ni stotine vaših specijalaca neće uspeti da zaplaše srpski narod. Složniji nego ikad branićemo svoje kućne pragove i svoje porodice. Bilo je mnogo onih koji su pokušali da porobe i okupiraju srpski narod, i svi su znamo kako prošli. Zato pozivamo mentore Kurtija da dobro razmisle pre nego što pruže podršku za ove nelegalne aktivnosti. Imajte na umu da ste ovde na našoj zemlji, da vas niko nije zvao, da otimanjem srpske zemlje i maltretiranjem našeg naroda najdirektnije ugrožavate mir na ovom prostoru i da nikada nećete zagospodariti severom Kosova i Metohije - poručili su iz Srpske liste.

Inače, o Kosovu i Metohiji biće reči i na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Tom prilikom biće razmotrena i razna operativna saznanja koja su ovih dana došla do naših službi o potencijalnim incidentima, koje bi na administrativnoj liniji mogli da izazovu albanski ekstremisti uz pomoć inostranih agenata, a da ih onda pripišu srpskoj vojsci. Razgovaraće se i o pokušajima Prištine da Srbima nametne zamenu tablica sa srpskim oznakama za one sa kosovskim, na šta naš narod na KiM ne želi da pristane. Posle sednice javnosti će se obratititi predsednik Vučić.

Jezero Gazivode

LAJČAK RAZGOVARAO SA KURTIJEM

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem dva sata ragovarano kako pomeriti proces dijaloga sa Beogradom napred. Na sastanku su bili i nemački i francuski izaslanici Jens Pletner i Emanuel Bon.

- Razgovor je bio važan za dalji put dijaloga, ali ne mogu da iznosim više detalja. To je bila duboka i važna rasprava - rekao je Lajčak, koji je sinoć, u društvu Pletnera i Bona, trebalo da se sastane i sa predsednikom Vučićem.

Premijer privremenih prištinskih institucija Kurti rekao je posle razgovora da bi cilj dijaloga s Beogradom "trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje."

 

PETRIČ: NIKO NE MOŽE DOBITI SVE

BIVŠI izaslanik EU za KiM Volfgang Petrič smatra da je dolazak izaslanika u Prištinu i Beograd signal da je "Srbija važna i ključna država na Zapadnom Balkanu bez koje se ne može doći do bilo kakvih rešenja".

- Pristup ne sme biti dogmatski, kao u prošlosti, već ciljan na normalizaciju odnosa za bolji život građana. Osnovni problemi ostaju nerešeni - iako je došlo do kompromisa oko dokumenata, pitanje registarskih tablica ostaje otvoreno. Zajednica srpskih opština je jedna od najvažnijih stvari koje treba rešiti kako bi se došlo do trajnog rešenja - rekao je Petrič za "Kosovo onlajn" i dodao da je "priroda kompromisa da nijedna strana neće biti u mogućnosti da sprovede svoje maksimalne zahteve".

 

SPORAZUM SA CRNOM GOROM

MINISTAR odbrane Crne Gore Raško Konjević i njegov kolega iz Prištine Armend Mehaj potpisali su sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Konjević je rekao da Crna Gora i Kosovo imaju dobre političke odnose dugo vremena i da je Crna Gora spremna da svojim iskustvom u reformama odbrane pomogne Kosovu, budući da je deo NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)