VUČIĆ I KATALIN NOVAK: Između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo (VIDEO)

Novosti online

09. 09. 2022. u 09:49 >> 12:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

ВУЧИЋ И КАТАЛИН НОВАК: Између Срба и Мађара родило се искрено пријатељство (ВИДЕО)

Printscreen

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučić i Novakova predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Foto: Tanjug

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Novakova razgovaraju u četiri oka, a zatim će uslediti i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Foto: Tanjug

Posle toga, predviđene su izjave za medije srpskog predsedika i mađarske predsednice.

Foto: Tanjug

Obraćanje medijima

Vučić je nakon sastanka rekao da je trgovinska razmena između Mađarske i Srbije dostigla najveću stopu od svih zemalja. Dodaje da je ona četvrti trgovinski partner Srbije, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.

- Naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome. Naša saradnja je toliko napredovala, i politička i ekonomska  - kazao je Vučić.

Kako kaže, između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo.

Do kraja 2025. godine verujemo da će biti završena brza pruga Beograd—Budimpešta i za 2 sata i 45 minuta možemo stići do centra Budimpešte, kazao je predsednik Srbije.

On se zahvalio Katalini Novak koja pruža podršku na "evropskom putu" Srbije i dijalogu Beograda i Prištine, kao i na saradnji po pitanju energetike.

- Hvala Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta, što ćemo zimu moći lakše i spokojnije da dočekamo,što ne bismo mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Orbana - kazao je Vučić.

Novakova se zahvalila predsedniku Vučiću i na saradnji kada su migranti u pitanju.

- Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zato ćemo mi svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije EU, kao i ostalih zemalja Zapadnog Balkana - rekla je Novakova.

Katalina Novak kaže da su posledice sankcija Rusiji više pogodile Evropu.

- Cene rastu, dakle, oni koji su uveli sankcije, računali su da će ozbiljnije pogoditi Rusiju, što se nije dogodilo - kazala je Novakova.

Ističe da razume što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da je to pravo suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se međunarodni poredak ne nasniva na pravu, već na nečijoj želji da neko gospodari nad nečim i nad nekim, aludirajući na izjavu jednog prištinskog ministra.

- Mislio sam da će reći nešto o međunarodnom pravu, a on priča o gospodarenju. Stranih gospodara je bilo nad našim narodom. Malo ih se zadržalo, a koliko će se ovi zadržati, ostaćemo da vidimo. Mi se nećemo pozivati na gospodarenje, nisu oni neki gospodari, pozivaćemo se na međunarodno pravo i zaštitićemo naš narod - kazao je Vučić.

On ističe da Srbija moli da se poštuju javno pravne norme međunarodnog prava. 

Katalina Novak: Rat u Ukrajini će se odužiti, razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje

- To što danas imamo ovako dobre odnose to može da bude i prirodno za nas, ali se samo po sebi ne podrazumeva. To što danas živimo u miru i što Mađari u Srbiji mogu da žive mirno, kao i Srbi u Mađarskoj, kao i to što se rukovodioci dve zemlje slažu i sarađuju, to nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću što se zalaže za to i da dostignemo nivo koji nismo mogli da imamo ranije. Razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje i regionu i celom svetu. Ovo nije jednostavan period. Pomenula bih rat u Ukrajini, sankcije, energetsku krizu koja je posledica sankcija, ima posledica i u Srbiji i u Mađarskoj i šire. Rat će se po procenama odužiti i zato uvek naglašavamo značaj mira - rekla je ona.

Katalina Novak je ukazala i na demografske probleme, a predsednik Vučić istakao je da "nam ne vrede svi putevi koje radimo, ako nemamo dece".

Sastanak sa premijerkom Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12.15 sati u Palati Srbija, najavljeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Novakova će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Foto: Tanjug

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novakova će se tokom posete Srbiji sastati i sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i otvoriće Mađarski učiteljski fakultet u Subotici koji radi u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere