VULIN: Srbija pokazala solidarnost na terenu pomažući susedima u požaru

Novosti online

05. 09. 2022. u 18:47

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas na ministarskoj konferenciji za reagovanje u vanrednim situacijama u Briselu da se solidarnost u borbi protiv prirodnih katastrofa ne dovodi u pitanje, ali da se ona pokazuje na terenu kao što je to Srbija učinila pomažući svojim susedima u požarima.

ВУЛИН: Србија показала солидарност на терену помажући суседима у пожару

Foto: MUP

Prema njegovim rečima, solidarnost nije nešto što se dovodi u pitanje, solidarnost je nešto što pokazujemo na terenu, na delu, moramo imati jasna pravila, a Srbija je pomažući Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj, svima koji su tu pomoć i tražili to i pokazala.

- Srbija je pokazala solidarnost i tako ćemo i nastaviti. Ako mi ne verujete, pogledajte našu solidarnost u odnosu prema migrantskoj krizi. U vreme klimatskih promena i promena pravila „igre“ da li možemo da očekujemo solidarnost bez jasnih pravila. Napravimo jasna pravila jer ona stvaraju organizovano društvo. Potrebno je centralizovati civilnu zaštitu i učiniti da ona efikasnije reaguje - istakao je ministar Vulin na koordinacionom sastanku visokog nivoa za reagovanje u vanrednim situacijama u Briselu, na kome je učestvovalo više od 30 predstavnika evropskih zemalja.

Naglasio je da Srbija podržava snažniju upotrebu helikoptera u gašenju velikih požara i istakao da se ne slaže sa hrvatskim ministrom, da su avioni ti koji treba da drže primat, jer su oni superiorni samo na teritorijama blizu mora, a praksa u Srbiji je pokazala da su beskorisni kao i u drugim kontinentalnim zemljama.

- Prirodne katastrofe nas uče da moramo da radimo zajedno, mnoge od njih su izazvane ljudskim faktorom - klimatskim promenama koje je izazvao čovek ili glupošću. Potrebno nam je više helikoptera, tehnologije, podrške, moramo zajedno naći model borbe sa posledicama katastrofa - kazao je ministar Vulin.

Potrebno je, kako je naglasio, povećati broj vatrogasaca koji će se boriti sa posledicama požara – „Avijacija je odlična, ali bez ljudi, vatrogasaca, podrške na terenu, nema pobede“.

Ministar Vulin je upozorio da ekološki terorizam može biti nova pretnja svetu, jer je jeftin, lak i uništavajući i da ujedinjeni moramo učiniti sve da se tome suprotstavimo. 

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec se zahvalio na pomoći koju su u gašenju požara jula 2022. godine preko Mehanizma civilne zaštite Unije pružile države među kojima se posebno istakla Republika Srbija.

Republika Srbija ima potpisanih 13 sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa, a poslednji koji je potpisan je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, potpisan na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru incijative  „Otvoreni Balkan“.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" SA SRBIMA NA SEVERU KIM: "Kako nam Bog da, tako će nam biti - mi odavde nemamo kud "

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati