ERDOGAN DOLAZI U BEOGRAD: Predsednik Turske sledeće nedelje u poseti Srbiji, BiH i Hrvatskoj

Tanjug

02. 09. 2022. u 12:25

BALKAN treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bi bio postignut veći prosperitet, poručio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na otvaranju samita „Otvoreni Balkan“ i najavio je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće nedelje posetiti Srbiju, BiH i Hrvatsku

ЕРДОГАН ДОЛАЗИ У БЕОГРАД: Председник Турске следеће недеље у посети Србији, БиХ и Хрватској

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

- Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava - naglasio je šef turske diplomatije, gost Samita i dodao kako je Turska uvek govorila i o važnosti balkanskih politika.

Čavušoglu je rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu.

- Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beograda i Prištine koji je pokazao koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese - istakao je on.

Čavušoglu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

- Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i postignemo veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu - kazao je Čavušoglu.

On je izrazio je uverenje da će ova incijativa doprineti i većim direktnim stranim investicijama.

- Rat u Evropi je bio alarm za sve nas. Vidimo koliko smo ranjivi. Zima dolazi i energetska i prehrambena bezbednost je izazovna, a recept je jedino solidarnost - istakao je on.

Kazao je da Turska radi na tome kako može da pomogne susedima na Balkanu da obezbede potrebe za gasom tokom zime.

- Rat je samo potvrdio važnost zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i integraciju energetskih tržišta - konstatovao je on.

Čavušoglu je podsetio da je u prošlosti proces proširenja bio jedna od najuspešnijih politika EU.

- Ali je Unija postala introvertna i niko ne može da da pravo objašnjene zašto su Severna Makedonija i Albanija toliko čekale na početak pristupnih pregovora. Mi čestitamo svima na početak pristupnih pregovora, ali dramatično je da je tek rat u Evropi podsetio na važnost proširenja. Nadam se da će njihova iskustva biti bolja od naših - kazao je on.

Čavušoglu je izrazio nadu da će Otvoreni Balkan pospešiti pristupni proces zemalja učesnica i dodao da se nada da će sve više zemalja pristupiti toj inicijativi.

- Postoji mnogo toga što može da se uradi kroz ovu inicijativu - ocenio je on i naglasio da će priznavanje diploma i dokumenata biti dobro za mlade na Balkanu i smanjenje problemom odliva mozogova sa kojim se suočava Zapadni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)