EKIPA "NOVOSTI" NA KiM: Pogledajte šta se dešava na putu od Mitrovice do Zubinog Potoka i administrativnog prelaza Brnjak (FOTO)

D.Zečević

30. 08. 2022. u 18:22

IAKO na putu od Mitrovice prema Zubinom Potoku i dalje prema jezeru Gazivode i administrativnom prelazu Brnjak danas popodne ima manje vozila nego što je to uobičajeno na toj deonici zatičemo dva punkta KFOR-a.

ЕКИПА НОВОСТИ НА КиМ: Погледајте шта се дешава на путу од Митровице до Зубиног Потока и административног прелаза Брњак (ФОТО)

Foto: Dragan Milovanović

Prvi tzv. punkt sa dva džipa i nekoliko vojnika KFOR-a ali i vozilo policije tzv. Kosova nalaze se nadomak mesta Varage.

Iznad vozila natpis na bilbordu "Ne brinite, tu smo čekamo".

Drugi punkt KFOR-a sa tri vozila ove misije stacioniran je nadomak hidrocentrale gde se i nalazi Upravna upravna zgrada "Gazivoda". Na samom prelazu Brnjak hamer pripadnika Rosu zaklonjen je visokom betonskom tablom dok je istim tablama u dužini od par desetina metara i visokim oko dva mestra zaklonjeno nekoliko objekata policije tzv. Kosova.

Foto: Dragan Milovanović

Brnjak

Na samom prelazu nema značajnije gužve, ali na putu od Zubinog Potoka do prelaza Brnjak srećemo više vozila policije tzv. Kosova, odnosno policijskih patrola. I dok iz misije KFOR ističu da ostaju u pojačanom sastavu u blizini prelaza Jarinje i Brnjak i da nastavljaju da pomno prate situaciju, žitelji severa Kosmeta, prema rečima brojnih sagovornika "Novosti", osećaju zabrinutost uoči prvog septembra.

Tada će, prema najavama Prištine, početi da se primenjuje jednostrana odluka privremenih prištinskih institucija oko preregistracije srpskih registarskih odnosno KM na tzv RKS oznake.

Foto: Dragan Milovanović

Brnjak

Ta mera, na koju ne pristaju i sa kojom se ne slažu žitelji severa pokrajine, trebalo bi da počne da se sprovodi od prvog septembra do kraja oktobra meseca. Pojačana zabrinutost, prema rečima predstavnika Srba, vlada u sve četiri opštine na severu, a rema rečima Zorana Todića predsednika opštine Leposavić dodatnu brigu izazivaju saznanja o namerama specijalaca Rusu da formiraju svoju bazu na području ove opštine.

- Znajući za ranije upade specijalaca Rosu koji ne prezaju ni od upotrebe vatrenog oružja, brinemo za svoje porodice a pogotovu što školska godina počinje u četvrtak - kaže nam žiteljska Kosovske Mitrovice koja kao i njeni sunarodnici strepi od jednostranih poteza Prištine.

Foto: Dragan Milovanović

Brnjak

Inače, pripadnici policije tzv. Kosova, ali i patrole i punktovi KFOR-a daleko su prisutniji na severu nego u ostatu Kosmeta. Naime, na putu od administrativnog prelaza Merdare do manastira Visoki Dečani osim saobraćajne policije, nisu vidljivi specijalci Rosu dok su pripadnici italijanskog Kfora, kao što je to uobičajeno, prisutni na samom punktu ispred ulaza u manastir i na par stotina metara od svetinje na mestu gde su svojevremeno postavili žardinjere za cveće.

Foto: Dragan Milovanović

Zubin potok

Iako su u ovoj svetinji, u koju na molitve i poklonjenje moštima svetog kralja Stefana Dečanskog dolaze i Albanci, oseća mir, Srbi na severu Kosmeta su u strepnji od predstojećih dana.

Foto: Dragan Milovanović

Zubin potok

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)