DOGOVOROM O DOKUMENTIMA KOSOVO NISMO PRIZNALI! Nastavak uspešne diplomatske ofanzive Srbije, sledi bitka za Zajednicu srpskih opština

S. S. R.

29. 08. 2022. u 11:00

DIPLOMATSKA ofanziva Srbije, koja je dovela do toga da će Srbi sa Kosova i Metohije nesmetano moći da prelaze administrativne linije sa srpskim dokumentima, nastavlja se u narednom periodu kada Beograd očekuju još teži izazovi - bitka za formiranje Zajednice srpskih opština i očuvanje prava da naš narod sa KiM može da se kreće sa srpskim registarskim tablicama.

ДОГОВОРОМ О ДОКУМЕНТИМА КОСОВО НИСМО ПРИЗНАЛИ! Наставак успешне дипломатске офанзиве Србије, следи битка за Заједницу српских општина

Foto P. Milošević

Pronalaženjem kompromisa, makar trenutno, slegle su se tenzije povodom najava premijera privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbina Kurtija, da će se od 1. septembra preko administrativnih prelaza moći samo uz poseban sertifikat kosovskih vlasti, ali ne i srpska dokumenta. Namera Kurtija da ovim potezom izazove nerede je osujećena, a Evropska unija je dala garancije za dogovor, koji podrazumeva i da će Albanci sa KiM moći preko prelaza sa kosovskim dokumentima, ali uz disklejmer - odnosno izjavu da to ne znači da priznajemo Kosovo, već se ljudima dozvoljava da prođu iz praktičnih razloga. Tabla sa ovom izjavom biće vidljiva na više mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Kurti želi nastavak problema i sukobe i da je to juče potvrdio rečima da do oktobra meseca više neće biti nevažećih tablica na Kosovu (Priština je ranije obelodanila da rok za zamenu srpskih za kosovske tablice počinje 1. septembra i traje dva meseca).

- Srbija nije ni za jotu odstupila od svoje pozicije po pitanju dokumenata. Mislim da imamo jednu falinku. Kad god kažemo da smo nešto rešili, utoliko gore - osvrnuo se Vučić juče na kritike povodom dogovora.

- Ovo što je postignuto je veoma dobro za nas. Da se oni ne prave naivni, oni su sa njihovim dokumentima išli kroz centralnu Srbiju. Sada imamo tri sa dva veliki poster - disklejmer, da to nije nikakvo priznavanje. Ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji.

Bez sporazuma o preregistraciji vozila, Foto AP

Vučić je rekao da ne želi da komentariše izjavu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je "jedina promena u odnosu na pređašnje stanje to što će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvanog Kosova, što do sada nije bio slučaj".

- On je velike glavobolje zadao svojoj zemlji. Nama je potrebno da budemo ujedinjeni i da probamo da branimo i ono što je nemoguće braniti, što su oni potpisivali. Oni pričaju danas da smo mi nešto potpisivali. Mi ništa nismo potpisali, ovo je usmeni dogovor koji sutra možemo da promenimo, ali mislim da je u pitanju dobra stvar za nas. Albanci danas insistiraju na sprovođenju sporazuma iz 2011. godine i na tome da se ne sprovodi Briselski sporazum iz 2013. Mislim da je ljudima iz toga sve jasno - istakao je Vučić.

Kako je naveo da se "ne daj Bože nešto desilo na Kosovu, ti koji kritikuju bi pobegli iz zemlje, a ne ja, moj sin i brat".

Premijerka Ana Brnabić rekla je juče da je Beograd zadovoljan dogovorom sa Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje, ali i dodala da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti, jer nije postignut sporazum o registarskim tablicama. Zato će u narednom periodu svi kapaciteti biti usmereni ka KiM, kako bi se obezbedio mir i sprečio svaki vid nasilja:

- Ne znamo kako će se kosovski političari ponašati, oni su bili neodgovorni i pokazali koliko im nije stalo do mira.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je veoma važno što smo "uspeli da se dogovorimo, dobijemo garancije EU i da sačuvamo srpske lične karte", ali i dodao da nema daljeg napretka u odnosima Beograda i Prištine bez početka razgovora o formiranju ZSO".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju