ANA BRNABIĆ ODGOVORILA PLENKOVIĆU: Blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo pravdu za pobijenu decu

Novosti online

26. 08. 2022. u 20:28

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila je na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se pilotima odgovornim za zločin na Petrovačkoj cesti "neće dogoditi ništa".

АНА БРНАБИЋ ОДГОВОРИЛА ПЛЕНКОВИЋУ: Блокирајте нам више тај европски пут зато што тражимо правду за побијену децу

Foto: EPA/printskrin RTS/ilustracija

- Plenković kaže "pilotima se neće dogoditi ništa", pa samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna - pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbegu, na tlu druge države i ubili četvoro dece, jednu devojku, starce i starice, neće se u Hrvatskoj dogoditi ništa. EU i dalje ćuti. Konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignorisanja od strane svih, pravdu za pobijenu decu. Što pretite samo? Blokirajte, da cela EU vidi vaše vrednosti! Kad blokirate, treba kolegama u EU da objasnite da štitite ubice dece. Hajde - napisala je Brnabić na Tviteru.

Plenković je danas za hrvatske pilote izjavio da će oni i ubuduće mirno živeti u Hrvatskoj, a da je drugo pitanje kako će se to odraziti na odnose Beograda i Zagreba.

- Ni danas, ni sutra, ni za deset godina, biće u Hrvatskoj i živeće tu mirnim životom. To ćemo im danas saopštiti. Pomoći ćemo im pravnim savetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektovati na odnose Hrvatske i Srbije, to je drugo pitanje - rekao je Plenković tokom posete Primorsko-goranskoj županiji.

Podsećamo, hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju, ali i da, kako ističe, zvanični Beograd ima "strašan argument", jer ovaj zločin niko nije istražio 27 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije