GRANATIRALI KUĆE I ŠKOLE, UBIJALI DECU: Brojni dokazi o zločinima hrvatskih oficira u ratu devedesetih, ali im njihova država ne sudi

S. J. M.

27. 08. 2022. u 09:00

HRVATSKI čelnici mesecima, otkako su u Srbiji protiv njihovih državljana podignute optužnice zbog ratnih zločina na Petrovačkoj cesti i kod Svodne, osporavaju univerzalnu jurisdikciju i busaju se da samo oni imaju pravo da sude za ta krivična dela na svojoj teritoriji.

ГРАНАТИРАЛИ КУЋЕ И ШКОЛЕ, УБИЈАЛИ ДЕЦУ: Бројни докази о злочинима хрватских официра у рату деведесетих, али им њихова држава не суди

Foto Z. Jovanović

Imali su 27 godina da počiste svoje dvorište, ali nisu mrdnuli prstom, već su im zločinci zgrabili funkcionerske fotelje, pa sad iz njih prozivaju Srbiju.

Advokat Dušan Bratić, punomoćnik preživelih nakon hrvatskog raketiranja dve izbegličke kolone 1995. godine i to na teritoriji BiH, kaže da ako Hrvatska želi da sudi svojim pilotima i oficirima ima priliku da to odmah učini, samo za druge zločine. Dakle, postupak koji je pokrenulo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine protiv četvorice pilota - Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića nastavlja se u Beogradu.

Pred našim pravosuđem sprema se i postupak protiv još trojice hrvatskih oficira i pri kraju je sastavljanje krivične prijave zbog zločina na Petrovačkoj cesti. U njoj će biti navedeni zlodela Davora Domazeta Loše, Ilije Maričića i Pavla Miljavca, a advokat Bratić nabraja i njihova druga zlodela:

- Operativni dnevnici Generalštaba Hrvatske vojske za područje Splita i nekih taktičkih jedinica svedoče da je kontraadmiral Davor Domazet Lošo direktno upadao u linije komandovanja i naređivao artiljerijska dejstva po civilnim objektima prilikom akcije "Oluja". Tako je naredio da se 30 minuta topovima kalibra 130 mm dejstvuje po civilnim zgradama u Drnišu, što je i urađeno i on je o tome bio izvešten. Zatim, da se 30 minuta istim kalibrom dejstvuje po centru Drvara u BiH, što je takođe izvršeno, kao i u danima nakon okončanja "Oluje" po centru Bosanskog Novog i okolnim selima.

Foto: Arhiva Novosti

Davor Domazet Lošo

Za naročite zasluge u "Oluji" i uspešno rukovođenje i komandovanje, admirala Lošu je tadašnji vrhovni komandant Franjo Tuđman odlikovao više puta i postavio ga na položaj načelnika Generalštaba Hrvatske vojske.

- Aktuelni potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Medved je odgovoran za zločine u logoru Rakitje u Zagrebu 1991. godine, gde je bio starešina - naglašava Bratić. - Za taj zločin u Beogradu treba da počne suđenje i jednom od direktnih izvršilaca, Branku Tuniću. Pored Rakitja, u Zagrebu su od jeseni 1991. godine postojali logori sa obeležjima koncentracionih logora u kojima su zlostavljani golobradi mladići JNA, i to zatvor u Selskoj ulici, u Vlaškoj ulici i Kerestinec. U njima su vršeni zločini nad ljudima kakve ljudska razum ne može da pojmi.

Poslanik u hrvatskom parlamentu Željko Sačić, koji je prethodnih dana prizivao rat protiv Srbije, navodi naš sagovornik, odgovoran je za ubistvo civila u Gruborima i zataškavanje tog zločina, o čemu, kaže, postoje dokazi u bazi dokumenata Haškog tribunala. General Damir Krstičević sa još dvojicom komandanata snosi odgovornost za masakr civila u Bravnici i u Mrkonjić Gradu, a svi ti ljudi su na državnim funkcijama u Hrvatskoj.

Foto: Srpsko advokatsko društvo

Dušan Bratić

Bratić kaže da su u operaciji "Bljesak" u Gradišci piloti pobili decu u kućama i raketirali zgradu bolnice pored Save. Jedan od pilota, Rudlof Perešin, poginuo je, ali je drugi živ.

- U "Oluji" u selu Dragotina na Baniji hrvatski piloti su raketirali vidno obeleženo sanitetsko vozilo i usmrtili četiri civila i to Hrvata - navodi advokat. - U Ličkoj Kaldrmi su 7. avgusta 1995. piloti "udarili" takođe po koloni civila, a u izveštaju su napisali da su gađali skladište municije. To su zabeležile i snage UN. O svim ovim zločinima postoje dokazi i to u bazi dokaza Haškog tribunala.

VUČIĆ: SLOBODNO HAPSITE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar vučić govorio je juče kratko o napadima iz Hrvatske:

- Pogledajte šta je sve izazvala moja želja da položim cvet na Jasenovački cvet. Nijednu ružnu reč nisam rekao. Pogledajte kakvu je to histeriju izazvalo. Kažu da će da hapse. Slobodno, samo neka me puste da položim cvet. To je tako glupo i besmisleno. Samo me pustite da položim cvet, a onda radite svoj posao, a mi ćemo svoj.

Foto Vlada Hrvatske

Piloti u vladi Hrvatske

 

PLENKOVIĆ: ZAŠTITA ZA PILOTE

HRVATSKI premijer Andrej Plenković izjavio je juče da se hrvatskim pilotima, protiv kojih je Srbija podigla optužnicu zbog Petrovačke ceste, neće dogoditi ništa, da će oni i ubuduće mirno živeti u Hrvatskoj, a da je drugo pitanje kako će se to odraziti na odnose Beograda i Zagreba.

- Pomoći ćemo im pravnim savetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi - rekao je Plenković.

Hrvatski ministar odbrane Marijo Banožić rekao je juče, nakon sastanka sa pilotima, da će oni dobiti jasna uputstva kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni