"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta će sadržati nova krivična prijava protiv još trojice hrvatskih oficira

Novosti online

26. 08. 2022. u 09:30

TUŽILAŠTVU za ratne zločine u Beogradu biće podneta krivična prijava protiv još trojice visokih hrvatskih oficira - Davora Domazeta Loša, Ilije Maričića i Pavaa Miljavca zbog saučesništva u zločinu na Petrovačkoj cesti i Svodni.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта ће садржати нова кривична пријава против још тројице хрватских официра

Foto: Printskrin Hepi TV

Punomoćnici oštećenih su pribavili dokaze iz hrvatskih vojnih dokumenata, a iz borbenog dokumenta "HRZ i PZO u operaciji Hrvatske vojske "Oluja" od 12. avgusta 1995, zatim "Naredbi o formiranju Stožernog operativnog centra GSHV" od 2. avgusta i "Oceni izvršenih zadataka obaveštajnog osiguranja u operaciji "Oluja" jasno je da su imali značajnog udela kada su iz "migova" raketirani i pobijeni civili.

Admiral Davor Domazet Lošo je tad bio načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba hrvatske vojske, brigadir Ilija Maričić je bio pomoćnik načelnika Genaralštaba zadužen za upotrebu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i ujedno oficir za vazduhoplovstvo u Operativnom timu A, a general Pavao Miljavac je bio šef Operativnog tima A u Glavnom operativnom centru koji je bio dežuran u vreme dejstava na Petrovačkoj cesti i na Svodni.

Domazet i Maričić su, zajedno sa pokojnim generalom Imrom Agotićem, komandantom Hrvatskoh ratnog vazduhoplovstva, donosili odluke o delovanju aviona i helikoptera po objektima na zemlji, a te odluke su preko šefa Operativnog tima Miljavca dostavljali rukovodiocu Grupe za borbeno komandovanje u HRZ i PZO, pokojnom brigadiru Josipu Čuletiću, koji je nekoliko meseci pred podizanje optužnice preminuo u Zagrebu od korone.

Upravo u dokumentu "HRZ i PZO u operciji Oluja" navodi se da su u analizi i odabiru objekata dejstva učestvovali general pukovnik Agotić, brigadir Maričić i admiral Domazet Lošo, i to na osnovu podataka dobijenih u realnom vremenu od bespilotne letelice ili izviđanja iz vazduha borbenim avionima. U tom dokumentu zaključuje se da je uspešna saradnja, posebno sa Domazetom Lošom u postupku analize objekta dejstva HRZ i PZO, omogućila uspešno delovanje borbenih aviona i helikoptera. U ovim dokumentima stoji i da su iz vazduha bespilotnim letelicama i izviđačim avionima praćena kretanja i vojnih i civilnih kolona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)