KOČE NAS NA PUTU KA EU I ZBOG SVOJIH ZLOČINACA! Iz Zagreba spremaju osvetu posle najava da će biti još optužnica zbog ubistava u "Oluji"

E. V. N.

23. 08. 2022. u 09:00

POSLE podizanja optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog granatiranja i ubijanja proteranih Srba tokom akcije "Oluja" dok su bežali Petrovačkom cestom, ali i najave da slede nove optužnice protiv još tri pripadnika hrvatske vojske, usledila je histerija u Zagrebu i pretnja da će nas zbog traženja pravde za ubijene - blokirati na evropskom putu.

КОЧЕ НАС НА ПУТУ КА ЕУ И ЗБОГ СВОЈИХ ЗЛОЧИНАЦА! Из Загреба спремају освету после најава да ће бити још оптужница због убистава у Олуји

Foto Tanjug

Iz Zagreba su i ranije traženi razlozi za usporavanje našeg evropskog puta, a a hrvatski evroposlanici su bili pokretači više rezolucija pred Evropskim parlamentom u kojima se od Begrada traži da prizna lažnu državu Kosovo, uvede sankcije Rusiji, promeni svoju spoljnu politiku...

Plan da nam spremaju podmetanje klipova u procesu evrointegracija, između ostalih, potvrdio je i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, rekavši da "srpske vlasti koriste optužnicu kako bi skrenule pažnju sa brojnih problema koje imaju". Uz to, savetuje Beogradu da se povuče ukoliko misli ka EU, i dodaje da u Srbiji "svi treba da se pogledaju u ogledalo".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da hrvatsko rukovodstvo "sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije":

- Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da, ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, jer četvoro je tamo pobijeno starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU. To je vladavina prava? To su evropske vrednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno. Srbija se pogledala u ogledalo i shvatila da mora da traži pravdu za pobijenu decu, devojke i starce na Petrovačkoj cesti avgusta 1995. godine. A, šta vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čoveka koji brani i slavi ubice dece, devojaka i staraca? Vaši "heroji" pobili su nenaoružane ljude, u zbegu, iz vazduha.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zapitao je da li su u EU zločini prema Srbima dozvoljeni i poručio da bi EU morala da se izjasni da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom biti uslov za članstvo u Uniji, kao što govore funkcioneri Hrvatske:

- Pošto smo ćutali o Jasenovcu, dočekali smo da se zločin ponovi u "Oluji". Pošto se hrvatski narod nikada nije izvinio za ustaške koljače, dočekali smo da Srbe kažnjavaju jer tražimo pravdu za pobijenu decu na Petrovačkoj cesti. Treba da znamo da li su u Evropskoj uniji zločini prema Srbima dozvoljeni i da li su to te evropske vrednosti o kojima nam govore, zbog kojih treba da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Ako put Srbije u Evropsku uniju određuje Hrvatska, onda da se na vreme vratimo sa tog puta.

Optuženi Danijel Borović, Vladimir Mikec, Zdenko Radulj i Željko Jelenić, Foto privatna arhiva

Inače, za ratne zločine nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti i kod Svodne iz avgusta 1995. godine, kada je ubijeno 13 ljudi, od kojih četvoro dece, a 24 je ranjeno, dosad su optužena četiri visoka hrvatska oficira - Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović. Krivičnim postupkom bio je obuhvaćen i general-bojnik Josip Čuletić, koji je u decembru prošle godine preminuo u Zagrebu od korone, pa zato nije optužen.

Oba napada na kolone izbeglica odigrala su se na teritoriji BiH, daleko od zona borbenih dejstava. U optužnici se navodi da je na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske 31. jula na Brionima dogovoren početak vojne akcije "Oluja" i napadi na severni i južni deo Republike Srpske Krajine, koji su tada bili pod zaštitom UN.

Tadašnji predsednik Hrvatske i vrhovni komandant Franjo Tuđman je tražio da se nanesu takvi udarci da Srbi praktično nestanu.

Foto Hrvatski časnički zbor

Kako se navodi, optuženi su sproveli tu brionsku odluku i naredili avionske napade na odlazeće stanovništvo. Josip Čuletić, koji je tad bio načelnik štaba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i rukovodilac Centra operativnog rukovoćenja HRZ i PZO, naredio je Vladimiru Mikecu i Zdenku Radulju avionske napade. Mikec je naredio Željku Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu, koja se kretala putem Bosanski Petrovac - Ključ. Radulj je isto naređenje izdao Danijelu Boroviću, ali za napad na kolonu na putu Bosanski Novi - Prijedor. Jelenić je zatim naredio pilotu, kojeg srpski organi nisu identifikovali, da izvrši napad, što je on i učinio 7. avgusta 1995. u popodnevnim časovima. "Migom 21" preleteo je kolonu na Petrovačkoj cesti, okrenuo se, poravnao sa njom i ispalio rakete S-24. Dan kasnije isti manevar i raketiranje su izvela dvojica N. N. pilota po naređenju Borovića u mestu Svodna. Ni u jednoj koloni nije bilo vojnih formacija, oklopnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja.

Na Petrovačkoj cesti 1995. ubijeno 13, a ranjeno 24 ljudi, Foto Printskrin jutjub

NAREDBE STIZALE OD TUĐMANA

AKCIJU "Oluja" i progon Srba nadgledao je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. To potvrđuje fotografije koju su dobile "Novosti", a na kojima se vidi kako on u Operativnom centru Generalštaba oficirima pokazuje šta treba da se radi tokom zločinačke akcije. Pored njega su i načelnik Generalštaba Zvonimir Červenko i general Pavao Miljavac, protiv kojeg advokat porodica stradalih na Petrovačkoj cesti priprema krivičnu prijavu.

* * * * * * * *

PUNOMOĆNIK PREŽIVELIH ŽRTAVA, ADVOKAT DUŠAN BRATIĆ, ZA "NOVOSTI"

TUŽILAŠTVU PRIJAVA PROTIV JOŠ TROJICE OFICIRA

ADVOKAT Dušan Bratić, punomoćnik preživelih žrtava, rekao je za "Novosti" da će odgovor na politički pritisak u ovom pravosudnom postupku biti podnošenje Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu nove krivične prijave sa pisanim dokazima Hrvatske vojske protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog stožera HV u "Oluji", brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru. Sva trojica su, kako je istakao, prikrivali da se zločin dogodio.

Admiral Miljavac je posle vesti rekao da će se naći u prijavi, da je "čist".

- Moja je savest čista, nisam zapovedio nikakvo granatiranje civila i kolona civila.

Foto: Srpsko advokatsko društvo

Nema šanse, nikakvih zapovedi u tom smislu nije bilo - istakao je Miljavac, koji je dugi niz godina bio predsednik Hrvatskog generalnog zbora.

- Optužbe nisu usmerene protiv generala, već hrvatske države. Razočaran sam reakcijama sadašnje hrvatske vlade.

Domazet Lošo, koji je poznat i po prognozama da će treći svetski rat početi u Rijeci, istakao je juče da će pratiti šta će se dešavati u narednim danima:

- Čekam da vidim šta će preduzeti hrvatska politika, kao i izvršna i zakonodavna vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere