DRUGA RUNDA TRILATERALNOG SASTANKA: U toku razgovor Vučića i Kurtija u prisustvu zvaničnika EU

Tanjug

18. 08. 2022. u 10:23 >> 13:37

U BRISELU je u toku drugi krug trilateralnog razgovora predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

ДРУГА РУНДА ТРИЛАТЕРАЛНОГ САСТАНКА: У току разговор Вучића и Куртија у присуству званичника ЕУ

Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Prvi trilateralni sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, počeo je jutros nešto pre 11 sati.

U zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, nešto pre 12 sati ušao je i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar, javlja reporter Tanjuga.

Na fotografijama sa zajedničkog sastanka primetno je da vlada "hladna" atmosfera između predstavnika Beograda i Prištine.

Prethodno, Borelj se odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem, a pred trilateralni sastanak poručio da očekuje da oba lidera budu otvorena i fleksibilna kako bi se došlo do zajedničkog stava.

Uoči sastanka sa Boreljom, Vučić je na instagramu napisao da nada kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne veruje.

Lajčak je i juče posle podne, odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

- Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati - rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jenskom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (211)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)