VUČIĆ: Uloga KFOR-a i NATO-a na KiM za nas vazna

Tanjug

17. 08. 2022. u 16:23

Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja, a uloga KFOR-a i NATO-a na KiM važna i zato verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanju i želju i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, Alijanse i KFOR-a, da se mir i stabilnost na KiM obezbede, poručio je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋ: Улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ за нас вазна

Foto: Printskrin

U zajedničkom obraćaju, nakon sastanka sa Stoltenbergom, zahvalio se generalnom sekretaru NATO što je želeo da sasluša poziciju Srbije, dodajući da su razgovarali o svemu što se zbivalo na Kosovu i Metohiji.

"Ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima. Za nas je važna uloga KFOR-a i NATO-a na KiM, koju poštujemo", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, po njegovom naređenjenju, stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, kritičke noći početkom avgusta, što je, ističe, značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na KiM.

"Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a, u skladu sa međunarodnim javnim pravom, normama EU i verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju i Jensa Stoltenberga i NATO i Kfora, da se obezbedi mir i stabilnost. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog znacaja", poručio je Vučić i dodao da ne voli da prebacuje krivicu na bilo koga drugog, niti da se služi "detinjastim pričama".

Napomenuo je da će sutrašnji razgovori u Briselu biti teški jer nismo saglasni gotovo ni po jednom pitanju, ali će se Srbija se držati međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporaziuma, svega što je potpisano.

Istakao je i da je Stoltenbergu predočio poziciju Srbije, dostavio listu upada prištinskih specijalnih jedinica na sever KiM, za šta, naglašava, nikada nisu imali ni dozvolu NATO, niti četiri gradonačelnika sa severa, kao i listu napada na srpsko stanovništvo na KiM.

"Naše je da govorimo o našoj poziciji i da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i NATO-a, Vučić je rekao da je Stoltenbergu još jednom preneo da je Srbija vojno neutralna zemlja, što će i ostati, i neće se u tom blokovskom smislu opredljivati.

"Imamo istoriju koja nije laka ni jednostavna, ali želimo da učvrstimo dalju saradnju sa KFOR-om i NATO-om, da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eksalacije i sukoba", poručio je Vučić.

Naglasio je da se Srbija ponašala i ponaša se veoma odgovorno, i nije napravila nikakvu provokaciju, niti incident, uz primedbu da smo svi sa Zapadnog Balkana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (79)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!