"OČEKUJEM OD EU DA UTIČE NA PRIŠTINU": Vučić o detaljima razgovora sa Čen Bo

Tanjug

17. 08. 2022. u 11:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da se danas sastanu kako bi je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji uoči sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

ОЧЕКУЈЕМ ОД ЕУ ДА УТИЧЕ НА ПРИШТИНУ: Вучић о детаљима разговора са Чен Бо

Foto: Printskrin/buducnostsrbijeav

Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

- Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila - rekao je predsednik Vučić naglašavajući da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244.

- Kina razume i podržava sve legitimne zahteve srpske strane, uključujući i one po pitanju zaštite legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekla je ambasadorka Čen.

Predsednik Vučić je istakao da će Kina uvek imati podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje.

- Smatramo da je to jedina politika koja je u skladu sa međunarodno pravnim normama. Sve drugo izaziva probleme, nestabilnost i turbulencije u svetu, koje nikome nisu potrebne - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen razgovarali su i o tekućim i planiranim srpsko-kineskim projektima.

Vučić je rekao da niko u Srbiji neće zaboraviti prijateljsku pomoć predsednika Sija za Železaru u Smederevu.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će za sve tekuće projekte biti poštovana dogovorena dinamika u realizaciji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (124)