KVINTI PREČE PRIŠTINSKE TABLICE OD MIRA: Ambasadori zapadnih zemalja u Prištini pritiskali srpske lidere da "prihvate realnost"

D. MILINKOVIĆ

17. 08. 2022. u 09:30

SADA više nema nikakve dileme da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ide sutra u Brisel na razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem osokoljen podrškom pokrovitelja lažne kosovske nezavisnosti za svoju destruktivnu politiku.

КВИНТИ ПРЕЧЕ ПРИШТИНСКЕ ТАБЛИЦЕ ОД МИРА: Амбасадори западних земаља у Приштини притискали српске лидере да прихвате реалност

Foto AP

Naime, predstavnici zemalja Kvinte u pokrajini, na dvočasovnom razgovoru sa srpskim liderima na KiM, potpuno su otvorili karte: traže da se povinujemo jednostranim odlukama Prištine, uključujući i ukidanje srpskih tablica i ličnih karata i da priznamo realnost na terenu - nezavisno Kosovo!

Ove ogoljene poruke zapadna petorka - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija - ispostavila je predsedniku Srpske liste i ministru za zajednice i povratak Goranu Rakiću i četvorici gradonačelnika sa severa.

Istupanje Kvinte, u kojem je jasno da su im očigledno preče tablice lažne države od mira na Kosovu, usledilo je nakon šokantnog saopštenja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), gde je paradoksalno Beograd upozoren da će biti odgovoran za izbijanje sukoba, iako je Kurti taj koji svakodnevno preti ratom, naoružava svoje bezbednosne snage, sprema likvidacije lidera kosovskih Srba...

Bez obzira na ove opasne zamke koje se srpskoj strani postavljaju uoči nastavka dijaloga u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, kako je juče poručila premijerka Ana Brnabić, tokom dvodnevnih razgovora sa predstavnicima NATO, SAD i Prištine boriti za mir:

- Srbija ima toliko toga da izgubi na čemu je naporno radila, ne želi rat. Došli smo u ovu situaciju zahvaljujući jednostranim potezima Kurtija i ogromnoj neodgovornosti EU. U aprilu sledeće godine će biti 10 godina kako okosnica Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština, ne može biti sprovedena zato što čitava EU kao garant dogovora ne može da natera Prištinu da to primeni. I onda prebacuju loptu u naše dvorište i kažu - vi ćete biti krivi. A za šta? - upitala je premijerka, i podsetila da je ove godine Kurti dva puta uskratio Srbima na KiM pravo na glas kao osnovno ljudsko pravo, na referendumu i na republičkim izborima.

Foto AP

I šef diplomatije Nikola Selaković upozorio je da se na razgovorima u Briselu od Kurtija ne može očekivati ništa dobro, a da će se Vučić boriti za nacionalne interese Srbije i Srba na KiM.

- Situacija u vezi sa KiM tenzična je i opterećena neizvesnošću zbog ponašanja predstavnika Prištine, i to je razlog za brigu. A još više zabrinjava to što zapadni predstavnici koji im daju za pravo i koji priznaju nezvisnost Kosova, podržavaju takvo ponašanje. Naša pozicija je odbrana međunarodnih pravnih principa i teritorijalnog integriteta zemlje.

Da će Vučić, kao i uvek u Briselu, odlučno i na najbolji mogući način zastupati i braniti stavove Srbije i njenih građana, sa jednim jasnim ciljem, a to su očuvanje mira i stabilnosti, smatra i ministar finansija Siniša Mali. Ocenio je da je taj put težak i da predstavlja veliki izazov, te naglasio da je predsednik Vučić više puta pokazao hrabrost i nepokolebljivost kada su u pitanju srpski interesi, zbog čega je uveren da će tako biti i ovog puta:

- Važno je zato da u ovim teškim trenucima svi zajedno i jedinstveni pružimo punu podršku predsedniku kome je Srbija na prvom mestu, koji radi za njenu dobrobit i sa kojim naša zemlja ide napred.

Predstavnici Srba sa KiM, juče u Beogradu, Foto Tanjug

Predsednika očekuju teški razgovori u Briselu, Foto Tanjug

Inače, odgovor predstavnika Srba sa KiM na zahteve ambasadora Kvinte, da prihvate realnost, odnosno nezavisno Kosovo, bio je nedvosmislen.

- To što traže nijedan Srbin neće prihvatiti, pogotovo ne oni sa Severa. Jedina instanca su pregovori u Briselu i mi očekujemo da će se pronaći kompromisno rešenje. Sve oči su uprte u Beograd i predsednika Vučića da će u Briselu pronaći kompromisno rešenje. Kvinta se poziva da je Priština odluku o tablicama i nekakvom izlaznom-ulaznom dokumentu koji bi se davao Srbima na administrativnim prelazima, uradila u skladu sa Briselskim sporazumom, sa čime se mi nismo složili - rekao je Rakić.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka su istakli da se Srbi na severu KiM suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih dvadeset godina, i da preživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

Foto Tanjug

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da sastanak sa Kvintom pokazuje u kako teškoj situaciji se nalazi predsednik Vučić i Srbija pred sutrašnje pregovore u Briselu, i poručio da naša zemlja neće odustati od pronalaska kompromisnog rešenja:

- Želimo da se situacija reši mirno, da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosovu uznemiravajuće. To ukazuje da Kurti ne želi da bude miran i da se sa porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništovo.

Petković je poručio da će pitanje ZSO biti na dnevnom redu i da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insistirati, a koju Priština 10 godina odbija da sprovede.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PIČOM

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom. Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine, predsednik je istakao da su mir i stabilnost od najveće važnosti i da će Srbija dati sve od sebe da ih sačuva, ali da to ne zavisi samo od jedne strane.

- Srbija će, kao i uvek, biti konstruktivna u nastojanjima da se nađe kompromisno rešenje - naglasio je Vučić.

On i Pič saglasili su se da Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju mogućnosti da sarađuju na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, bez obzira na različite stavove o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Kurti i Šolc, Foto AP

TZV. KOSOVSKA POLICIJA POPUNjAVA SASTAV I PRIPREMA SE ZA DELOVANjE

HITAN NALOG - SPECIJALCI PREKIDAJU GODIŠNjE ODMORE

DIREKTOR operative tzv. Kosovske policije naložio je da svi specijalci od danas prekinu odmore i da specijalne jedinice moraju biti u punom kapacitetu i operativni za delovanje - saznaju "Novosti".

Albanci svakodnevno pripremaju teren za nasilno sprovođenje nelegalnih mera za koje su najavili da stupaju na snagu 1. septembra, kada počinje primena odluke o suspenziji srpskih dokumenata i registarskih tablica.

Kako su "Novosti" već pisale, Kurtijevi specijalci se ubrzano obučavaju za razbijanje barikada i upotrebu teških mitraljeza. A policija tzv. Kosova uspostavila je i osmatračnicu kod telekomunikacionog repetitora iznad administrativnog prelaza Jarinje.

KURTI NE ODUSTAJE OD PRIZNAVANjA

ALjBIN Kurti ponovo se oglasio juče, poručujući da ne odustaje od primene odluke o zabrani srpskih dokumenata od 1. septembra, za koji kaže da će biti "normalan dan". On nije hteo da govori o mogućem ishodu predstojećeg sastanka sa Vučićem u Briselu, ali je ubeđen da bi do sporazuma o međusobnom priznavanju moguće doći u narednih godinu-dve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade