PETKOVIĆ: Deset puta teže nego što je bilo - prilika da još jednom pokažemo puno jedinstvo (VIDEO)

Novosti online

16. 08. 2022. u 11:46 >> 12:39

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije obratili su se javnosti na konferenciji za medije.

ПЕТКОВИЋ: Десет пута теже него што је било - прилика да још једном покажемо пуно јединство (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Prisutnima se na početku obratio Goran Rakić, koji je rekao da su juče imali sastanak sa ambasadorima Kvinte.

- Na sastanku ključne poruke koje smo mogli čuti su sledeće: Njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, oni apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli da podržavaju odluke o tablicama i o ulazno-izlaznom dokumentu. Na šta se pozivaju jeste da je Priština uradila to u skladu sa Briselskim sporazumom. Mi smo rekli da to nije u skladu sa sporazumom, a oni su nas pozvali da prihvatimo realnost - kazao je Rakić i dodao da "oni podržavaju Prištinu u svakom pogledu".

- Jedina instanca na kojoj treba rešavati to jeste dijalog i briselski sto - dodao je Rakić i dodao da "Srbi sa severa nikada neće prihvatiti njihove odluke".

- Kada imamo jednostrane poteze, imamo i reakciju Srba. Stečena prava se nikome ne mogu oduzeti, osim na silu. Oni imaju silu, mogu tako da pokušaju, da menjaju zakone, ali mi nećemo u tome učestvovati, naročito da nam neko oduzima tablice - kaže Rakić.

- To nisu "Miloševićeve" tablice, kako ih oni nazivaju, već tablice koje izdaje Republika Srbija. Nećemo prihvatiti da budemo stranci, to od nas žele da naprave, da nas asimiliraju, ili da nas oteraju sa vekovnih ognjišta. Očekujemo da će se dijalog rešiti, da će Vučić naći način da prevaziđemo krizu koja traje već godinu dana. Jednostrani potezi Prištine se samo nastavljaju, a Kvinta ih samo podržava. Srbi sa severa nikada neće to prihvatiti. Jedino veruju u rešenje u Briselu, koje će predsednik Vučić naći.

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, kazao je da su bili jedinstveni na jučerašnjem sastanku, kao i da je situacije na KiM teška.

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić istakao je "ozbiljnost situacije".

- Ukazaću na ozbiljnost situacije koju smo imali da predočimo ambasadorima Kvinte. Jednostrani potezi ne doprinose nikome. Na žalost imamo prisustvo albanskih jedinica, raznih bezbednosno - informativnih službi koje vršljaju po srpskim sredinama. Tenzije dolaze iz pravca Prištine i ovaj požar koji preti da se rasplamsa, treba gasiti u Prištini. Ovde presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica, kako bismo se svi vratili normalnom životu. Nama je potreban mir, nove fabrike, nove investicije... Srpski narod želi mir, kao i običan albanski narod - istakao je Todić

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kazao je da od 1999. godine situacija nikada nije bila teža.

- Nikada veću zabrinutost kod našeg naroda nisam video. Kurti je čovek koji javno govori da nije za sporazume. Jedino što, kaže, hoće da razgovara u Briselu je o uzajamnom priznanju. Retorika koja dolazi iz Prištine je ratno-huškačka. Nigde u svetu nije zabeleženo da se kidnapuje vozač saniteta - rekao je Milović i dodao da će se truditi da sačuvaju mir.

- Vučić ima punu našu podršku - dodao je on.

Petar Petković kazao je da je ovo prilika da još jednom pokažemo puno jedinstvo i damo punu podršku predsedniku u razgovorima i pregovorima u Briselu.

- Sve ovo govori pod kako teškim okolnostima mi idemo u Brisel. Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati na tome i u Briselu. Danas je deset puta teže nego što je bilo, a to Kurti koristi da kaže kako preko Srbije Rusija vrši uticaj. Jedini koji ide u pravcu nasilja je Aljbin Kurti. Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013. i 2015. Molim predstavnike Kvinte da uloži napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO. Vidimo i po jučerašnjem sastanku da je za Kvintu važnije da ubedi narod da živi u nezavisnom Kosovu, nego ZSO. A narod to neće, zašto pregovaramo 11 godina. Ti ljudi su na svojoj koži osetili šta znači kada zapuca ROSU i druge specijalne jedinice, zato da se okrenemo miru.

- Želimo da idemo u pravcu komrpomisa, ali to treba da želi i druga strana, koja primorava Srbe da se odriču svoje države. Važno je da pokažemo mudrosti i razumevanja, da ovu situaciju rešimo mirno, da pronađemo kompromis. Svakodnevno prištinske službe izviđaju teren, traže prostor za napade, prate ljude, a to ukazuje na to da Kurti ne želi da bude miran - kaže Petković.

- Predaja nije opcija, da neko ponižava naš narod nećemo pristati. Da nije Vučića, pitanje šta bi bilo sa Srbijom i Srbima na KiM. Predsednik je jasno rekao da se više nikada neće ponoviti Pogrom i Oluja - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)