OGLASILA SE RUSKA NOVINARKA KOJU SU UHAPSILI ALBANCI: "Interesovalo ih je šta znam o trgovini organa"

Tanjug

09. 08. 2022. u 16:35

RUSKA novinarka Daria Aslamova, koja je pre nekoliko dana privedena na Kosmetu, a zatim proglašena "personom non grata" i zabranjen ulazak na KiM, rekla je danas da je ljude iz obaveštajne službe privremenih prištinskih institucija, tokom višesatnog ispitivanja, najviše zanimalo da li je pisala o trgovini organima na KiM i da li je upoređivala KiM i Ukrajinu po tom pitanju.

ОГЛАСИЛА СЕ РУСКА НОВИНАРКА КОЈУ СУ УХАПСИЛИ АЛБАНЦИ: Интересовало их је шта знам о трговини органа

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic/Jutjub/Martins Kimmels

Aslamova, koja radi za "Kosmolskaju pravdu", ocenila je kao "vrlo zgodnu situaciju" da se novinari proglase za agente, naročito kada je reč o ruskim novinarima, za koje je uvreženo mišljenje da su špijuni.

Ona je novinarima prenela kako da je na KiM otišla sa mužem, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, da poseti manastire Banjska i Visoke Dečane, za šta su, kaže, imala blagoslov episkopa remezijanskog Stefana, starešine Hrama Svetog Save.

Već na prelazu Jarinje, kaže, postalo im je jasno da nešto nije u redu, jer su primetili da su se carinici "uznemirili čim su im uzeli pasoše" i odmah pozvali Prištinu.

Tada joj, kaže, nije bilo poznato da je na listi osoba kojima je zabranjen ulaz na tzv. Kosovo, i da ne zna kako se našla na toj listi "persona non-grata", niti da je ikada dobila objašnjenje za to.

Foto: Printskrin

Nakon dva sata na Jarinju, policija ih je sprovela policijsku stanicu u Kosovsku Mitrovicu i oduzela im mobline telefone,

- Odmah je bilo jasno da smo uhapšeni. Dva mlađa muškarca su došla i predstavila se da su obični policajci, mada nam je bilo jasno da su iz obaveštajne službe, u crnim farmerkama i košuljama - priča Daria.

Kaže da je ispitivanje bilo vrlo profesionalno pripremljeno, te da su imali i njen dosije, a pitali su je o intervjuima sa Sergejom Lavrovom, Radovanom Karadžićem, Žan-Mari Le Penom, Bašarom Asadom, predsednikom Moldavije, kao i zašto je deportovana iz te zemlje, šta je radila u Donbasu...

- Pitanje koje ih je vrlo zanimalo je da li pišem i znam li nešto o nestanku ljudi na Kosovu i o ljudima kojima su vađeni organi i da li sam pravila paralele u intervjuima o transplantaciji organa na Kosovu i Ukrajini. Zaista jesam. Kada sam pisala o migrantskoj krizi, pisala sam i o ljudima koji nestaju. Pretpostavila sam da oni nestaju da bi njihovi organi bili prodati na tržištu, kao što je to bio slučaj sa ljudima sa Kosova - navodi Aslamova.

Ističe da je bilo "simptomatično" kada su joj predložili da razgovaraju bez diktafona, a razgovor je krenuo u "političkom pravcu", sa pitanjima - šta je to ruska specijalna operacija i šta se dešava u Ukrajini, s obzirom da je bila tamo.

Tek potom je, kaže, "krenuo pritisak", pa su od nje tražili da odgovori na, kako je rekala "veoma glupo pitanje" - "Da li ste vi špijun?"

Tada, priča, nije znala da je kosovski ministar policije već objavio da je "uhvaćena vodeća ruska špijunka".

Na kraju je, kaže, doneta odluka da nju i muža sprovedu na administrativni prelaz, uz pratnju oklopnog vozila.

Aslamova se sada pita, ako je "persona non grata" na Kosovu, zašto su je uopšte vodili u Mitrovicu i ispitivali je više sati.

- Sada sam u svim svetskim medijima označena kao vodeća ruska špijunka, a moj pasoš je verovatno kodiran - uverena je Aslamova, tvrdeći da se mobilni telefoni koji su vraćeni njoj i njenom mužu, sada "ponašaju čudno".

BONUS GALERIJA: Pogledajte obuku mladih tenkista srpske armije

BONUS VIDEO: SPECIJALCI ROSU U AKCIJI U ŠTRPCIMA - Naoružani upali u srpske kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

KURTI SAD I VOJSKOM UPADA NA SEVER KIM: Priština zadala još jedan ozbiljan udarac miru u našoj južnoj pokrajini