KONSTITUTIVNA SEDNICA POČELA BURNO: Sat vremena pauze za poslanike - šefovi poslaničkih klubova na konsultacijama (VIDEO)

M.S.

02. 08. 2022. u 08:57 >> 12:21

KONSTITUTIVNA sednica Narodne skupštine Srbije nastavljena je danas, a na njoj se bira rukovodstvo parlamenta. Sednicom predsedava Vladeta Janković.

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА ПОЧЕЛА БУРНО: Сат времена паузе за посланике -  шефови посланичких клубова на консултацијама (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

14.01 Predsedavajući je odredio pauzu u trajanju od sat vremena i pozvao šefove poslaničkih klubova na konsultacije. Nakon toga će biti nastavljena diskusija. Prvi deo sednice obeležile su konstantne rasprave među poslanicima.

13.50 Poslanička grupa Jedinstvene Srbije će podržati Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije zato što on predstavlja kontinuitet politike koju podržava Jedinstvena Srbija, a to je donošenje zakona u srpskom parlamentu koji su u interesu svih građana Srbije i to su mir, stabilnost, ekonomska sigurnost i međunarodna popularnost - izjavio je predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

- Koalicija SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije je učestvovala u donošenju svih zakona na dobrobit građana Srbije i zato smo, posle Aleksandra Vučića, jedina kolaicija u Srbiji koja je na poslednjim izborima dobila 100 000 glasova više nego na prethodnim izborima. Ja samo poštujem ocenu građana Srbije, a ne paušalne priče. Nas funkcije i ministarska mesta ne zanimaju, nas zanima kontinuitet dobre politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Marković.

Foto: N. Skenderija

- Vlada Republike Srbije je do sada dobro radila. Ima pet ministara koji nisu radili dobro i koji ne zaslužuju da budu u Vladi Srbije i ja se nadam da tih 5 neće biti u novoj vladi Srbije. Bez tih 5, Vlada Srbije, ako ocenjujemo od 1 – 5, zaslužuje ocenu 4,82 - ocenio je predsednik Jedinstvene Srbije.

- Državna politika Srbije koju mi podržavamo je da nećemo da uvedemo sankcije Rusiji i da želimo da postanemo član Evropske unije, ali ne pognute glave i nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo - poručio je Palma.

- Siguran sam da će Vladimir Orlić biti predstavnik kontinuiteta takve politike i politike donošenja zakona, kao što je to bio slučaj dok je Ivica Dačić bio predsednik Skupštine Srbije. Moja poruka opoziciji je da se, kada govorimo o nacionalnom pitanju, ne delimo na leve, desne ili neke druge, nego da budemo jedinstveni. U Skupštini Srbije treba da se borimo programima i rezultatima, a ne nasiljem, kao što neki iz opozicije žele. Ti iz opozicije koji su ušli u parlament treba samo da se sete da je cenzus smanjen sa 5 na tri posto. Kao da im je Vučić kum - kazao je Marković i rekao da svi treba zajedno da pomognemo, kako je rekao, gospodinu poljoprivrednom proizvođaču, da se izbori sa nesrazmerom inputa i proizvođačkih cena, što je izazvano poremećajima na svetskom tržištu i na svetskim berzama, zbog rata u Ukrajini i drugih dešavanja u svetu.

Foto: N. Skenderija

- Danas 3 puta manje mladih odlazi iz Srbije nego što je to slučaj sa Hrvatskom, koja je član Evropske unije - kazao je Marković i dodao da Crna Gora i Hrvatska napadaju Srbiju samo zato što je Srbija postala ekonomski jača od tih država.

13.39 Premijerka Ana Brnabić odgovorila je danas Radomiru Lazoviću, šefu Poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo".

- Imenom i prezimenom ste me prozvali već tri puta. Naši građani koji prate ovaj prenos pomislili bi da ste vi opsednuti mnome, ali to nije tako. Samo da objasnim. Pouzdano znam da je govor koji ste pročitali pre dva dana lično pisala Viola Fon Kramon, tako da je Viola opsednuta mnome – kazala je Brnabić.

12.16 Poslanici imaju pet sati za raspravu o predloženom kandidatu. Šef poslaničke grupe SNS obrazložio je biografiju kandidata za predsednika Skupštine Vladimira Orlića. Nakon toga, za reč su se javili predstavnici opozicije, koji su zamerili što je koalicioni partner, misleći na SVM, bolje obrazložio kandidata nego stranka koja ga predlaže.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović podeljeno je govorio o Orliću. S jedne strane, zamerio mu je dosadašnji netolerantni nastup u javnosti, dok je s druge strane, pohvalio njegovu biografiju.

Foto: N. Skenderija

10.25 Sednica je počela burno, nakon sto je Janković predstavio poslaničke grupe i šefove, započele su čarke između šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i Zorana Lutovca i DS.

- Gospodine Lutovce, nemojte da dobacujete, posle ćete da bežite. Juče ste postavili presedan i mi se ponašamo u skladu s tim, aplaudiraćemo - nakon čega je usledio aplauz naprednjaka.

10.15 Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov obrazlaže predlog da predsednik Skupštine Srbije bude Vladimir Orlić.

09.15 Poslanici su već počeli da pristižu u Dom Narodne skupštine.

Za predsednika parlamenta predložen je poslanik SNS Vladimir Orlić, a bira se i sedam potpredsednika Skupštine Srbije.

Među prvim su stigli lider i poslanik JS Dragan Marković Palma, Miloš Vučević SNS, dr Marija Zdravković, kao i najstariji poslanik koji predsedava Skupštinom do izbora novog predsednika parlamenta, Vladeta Janković, Balint Pastor SVM.

Prisutno je 197 poslanika, kvorum za odrzavanje postoji ako je prisutna vecina poslanika.

Na dnevnom redu izbor predsednika skupštine

Na dnevnom redu sednice, koja je zakazana za 10 sati, jeste izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Kao najveća stranka, SNS je za predsednika parlamenta predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP-a Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

Foto Nikola Skenderija

Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

Prema Poslovniku, sednici predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

VUČIĆ O IZJAVAMA KONAKOVIĆA: Misle da imaju moralno pravo da nam drže pridike