KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici položili zakletvu (FOTO/VIDEO)

M. S.

01. 08. 2022. u 10:08 >> 11:44

SKUPŠTINA SRBIJE potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Посланици положили заклетву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Orlić: Za dijalog uvek potrebna volja dve strane

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Vladimir Orlić, izjavio je danas, pred konstitutivnu sednicu parlamenta, da je za dijalog uvek potrebna volja dve strane, a da su svim parlamentarnim strankama ispunjene želje.

Orlić je RTS-u rekao da su prilike u kojem će novi saziv Skupštine Srbije raditi, sve samo ne lake, pogotovo kada se pogledaju dešavanja u svetu, a posebno na Kosovu i Metohiji, ali da će parlamentarna većina snažno zastupati politiku mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Foto: N. Skenderija

Što se rada budućeg parlamenta tiče, Orlić je naglasio da je za dijalog u skupštini uvek potrebna volja dve strane i da u većini koja zastupaju politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je rekao, nikada nije bilo sporno da postoji volja za dijalogom.

- Mislim da smo to u mnogo prilika pokazali, na prvom mestu predsednik Srbije - poručuje Orlić.

On smatra da su predstavnici buduće parlamentarne većine ponudili opoziciji rukovodeća mesta u Skupštini Srbiji "kao što im niko nikada ponudio nije".

Tvrdi da su apsolutno sve želje svima ispunjene i da će potpredsednike imati i oni koji su to želeli, ali nisu mislili da je realno.

- Biće sedam potpredsednika u ovom sazivu, upravo zato da bi i oni dobili priliku. Dobiće pet odbora, kao nikada niko. Dobili su i tretman i priliku i više nego fer odnos. To je suštinsko opredeljenje sa naše strane - poručio je Orlić.

Poslanici položili zakletvu

Potvrđen je mandat svim poslanicima, 250 koliko čini Skupštinu Srbije. Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova.

Poslanici su položili zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!".

Nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Nakon pauze od sat vremena, nešto posle 11.30, nastavljena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Nastavak nakon pauze

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije Vladeta Janković prekinuo je prvi deo sednice, koja će biti nastavljena nakon 60 minuta pauze.

Dačić saopštio ko će biti njihov kandidat za potpredsednika

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da će socijalisti biti deo parlamentarne većine u novom sazivu Skupštine Srbije i dodao da će njihov kandidat za potpredsednika biti Snežana Paunović.

- Naša poslanička grupa će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine. Ja ću biti šef poslaničkog kluba SPS, a moj zamenik Đorđe Milićević - rekao je Ivica Dačić.

Dačić je novinarima u holu parlamenta, uoči početka konstitutivne sednice, rekao da će podržati Vladimira Orlića, koga je SNS predložila za predsednika novog saziva parlamenta.

Počela konstitutivna sednica

Počela je konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Sednici predsedava najstariji poslanik - Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Foto: M. S.

Poslanici pristižu u Dom Narodne skupštine Srbije, na stepeništu koje vodi do glavnog ulaza u parlament stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a sednica će početi intoniranjem himne.

U holu republičkog parlamenta poslanici preuzimaju zakletvu.

Pre početka konstitutivne sednice medijima se obratio dosadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Na sednicu su stigli kandidat SNS-a za predsednika parlamenta Vladimir Orlić, poslanici Vladimir Đukanović, Miloš Jovanović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Marinika Tepić...

Prema Poslovniku, konstitutivnoj sednici će predsedavati najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", dok će mu pomagati četiri najmlađa poslanika, sa četiri prvoplasirane liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (52)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja