OVO JE ORUŽANA PROVOKACIJA Vučelić o situaciji na KiM: Kurtijeva politika ima dodatne elemente ludosti

Novosti online

31. 07. 2022. u 23:14

MILORAD Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" gostovao je večeras na TV Pinku u specijalnoj emisiji povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

ОВО ЈЕ ОРУЖАНА ПРОВОКАЦИЈА Вучелић о ситуацији на КиМ: Куртијева политика има додатне елементе лудости

Foto: Pink

- Ovo do sada su bile političke provokacije uz elemente nasilja. Ovo je sada jedna na putu da bude jedna oružana provokacija. To je jedan novi momenat. Očigledno su pretenzije da se izvrši oružana provokacija. Ta takozvana država Kosovo ne priznaje nijedan međunarodni zakon, niti propise. Kurtijeva politika ima dodatne elemente ludosti - rekao je Vučelić i dodao:

- Ovo je jedan takav udarac koji je žestok. Drugo su izjave, ovo su na putu po informacija koje imao na tragu jedne oružane provokacije - rekao je on i dodao da ekipi Novosti nije dozvoljeno da priđu administrativnom prelazu.

Govoreći o Kurtiju Vučelić je rekao da on ima mentore, ali da je sve to nadogradio jednim problematičnim mentalnim sklopom.

- Nikad to nisu slučajnosti u ukupnim datumima. Srbija pliva uz te problema iako je teško. Mi sada ne znamo gde ovo vodi. Ovo je kritična situacija kojoj Srbi ničime nisu doprineli - rekao je on.

Na pitanje kako gleda na pozive na rat od strane zvaničnika iz regiona Vučelić kaže:

- Oni su braća po oružju, figurativno, kada se dokopaju oružja i pucaju na nejač i kada ubijaju civile. Ta braća po oružju kada su se sukobljavali sa Srbima, u istoriji, nikada nisu dobro prošli. Oni su samo kada imaju okupatore bili pri oružje. Nikada oni nisu imali svoje samostalne države bez okupatora,niti svoje vojne jedinice. Međutim, prikazivanje Srbije kao neke opšte opšte opasnosti, oni polaze od neke svoje fatamorgane da u Srbiji. To je sve koješta, to su njihove himere - kaže Vučelić.

Vučelić je upitao zbog čega je, ukoliko postoji neki problem s ličnim kartama, potrebno toliko dugih cevi.

- Ovo je oružana intervencija na civile. Sporadično se čuju neki pucnji na nejač. Samo su jaki kada idu na civile i na nejač. Upadali su 100 puta u severnu Mitrovicu - navodi Vučelić.

Na informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Generalštabu, Vučelić kaže da očekuje da će pronaći način i rešenje za ovu situaciju.

- Očekujem i logično rešenje u ovoj situaciji. Oni mora da reaguju. Iza svega stoje delom i zapadne sile - kaže Vučelić i dodaje: - Imate siledžije (Albance), nedefinisane koji nemaju pravo na vojne jedinice i vojsku, a opet su ih osnovali. S druge strane ako se na bilo šta se uzvrati onda se to tumači kao udar na NATO pakt.

- Vučić kao predsednik Srbije je na pravom mestu gde treba da bude. Jedinice su sigurno u nekom stanju pripravnosti. To je sve logično. To nije nikakva agresija ni huškanje, to je redosled stvari s tim što ovoga puta, posle 10 godina njegove (Vučićeve) vlasti imamo respektivnu vojnu silu koja poštuje određena pravila i to je logično da on tamo bude i da razgovara u prilog mira - rekao je Vučelić i dodao:

- Države koje priznaju tzv. Kosovo suočavaju se sa sledećom stvari, da ta država ima aparthejd, diskriminaciju, teror i primenu ogoljenog nasilja neregulisanog ničeg. Uz to deklarisane anticivilizacijske norme koje su legalne za tzv. Kosovo, a ilegalne civilizacijski. Srbija se ponaša normalno i odgovorno. 

On je ponovio da ovo nije politička provokacija, već oružana provokacija.

- Ovo je oružana provokacija koja igra upravo na igru živaca kako bi se isprovocirala srpska reakcija. Balkan više nije bure baruta, a očigledno je da je cilj da se ponovo pretvori u bure baruta. Ne može se to pripisivati volji jednog ludaka (Kurtija), ima nešto šire od toga. Siguran sam da Evropi ne treba još jedno traumatično mesto. 

Nakon obraćanja predsednika Vučića, urednik "Novosti" je rekao da je ovo jedna dramatična situacija u kojoj je predsednik reagovao smireno i trezveno.

- Činjenica je da ova operacija nije uspela. Vučić ima dobru osobinu, da u dramatičnim situacijama se ponaša nedramatično. On je reagovao na trezveni i pribran način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili