ODLOŽENA ODLUKA DO 1. SEPTEMBRA: Vučić se vanredno obratio naciji povodom situacije na KiM (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 07. 2022. u 18:06 >> 00:40

U SEVERNOM delu Mitrovice su se nešto posle 17.30 časova oglasile sirene za vazdušnu opasnost, javlja reporter "Novosti" sa lica mesta. To je znak građanima da se nešto priprema.

ОДЛОЖЕНА ОДЛУКА ДО 1. СЕПТЕМБРА: Вучић се ванредно обратио нацији поводом ситуације на КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Trenutna situacija na "Jarinju"

Situacija na administrativnom prelazu "Jarinje" je večeras mirna, kako javlja ekipa "Novosti", koja se trenutno nalazi na kilometar udaljenosti od Jarinja.

Administrativni prelaz je, kao i Brnjak, i dalje blokiran.

 

Na tim prelazima obustavljen je prolaz vozilima, a srpska policija obaveštava građane na desetak kilometara ranije da se vozila vrate.

Foto: D. Milovanović

 

Foto: D. Milovanović

 

Foto: D. Milovanović

 

Foto: D. Milovanović

 

Foto: Novosti

 

 

Odlaže se odluka do 1. septembra

Nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da se odluka o sprovođenju odluke o dokumentima odloži za 30 dana, Vlada tzv. Kosova se oglasila saopštenjem "da se primena odluke odlaže do 1. septembra 2022. godine"

Ali, kako se navodi u saopštenju Vlade, mera reciprociteta se odlaže za mesec dana ako se barikade postavljene na severu uklone već sutra.

Vlora Čitaku: Odložena odluka o dokumentima

Političarka Vlora Čitaku oglasila se na Tviteru sa porukom da je Vlada takozvanog Kosova upravo najavila da će odložiti početak mera reciprociteta sa Srbijom za mesec dana. Prethodno je američki ambasador  zatražio odlaganje implementacije za 30 dana, kako bi se otklonili nerešeni nesporazumi.

Vanredno obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon sastanka u Generalštabu.

- Mi smo završili sastanak u Generalštabu. Pre toga je general Mojsilović imao razgovor sa komandatnom KFOR-a koji je protekao u korektnoj atmosferi - rekao je Vučić.

- U ponoć očekujemo razgovor komandanta KFOR-a sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba. Za nas je strašno važno da se dijalog nastavi i da počnemo da rešavamo stvari mirnim putem.

Vučić kaže da su molili međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće da se ovo zaustavi.

- Veliko hvala Srbima sa KiM zbog uzdržanosti ihrabrosti. Predstoji nam najteža politička borba. Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na KiM. Želim da se zahvalim onima koji su podržali Srbiju - rekao je Vučić i dodao:

- Radimo na smirivanju svega. Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti, pobediće Srbija.

Oglasio se KFOR

KFOR je večeras saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

- Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na (tzv.) Kosovu je napeta, a misija KFOR-a je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN - navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenom Tanjugu.

Komandant KFOR-a je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija tzv. Kosova i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Pretnje stigle na mejl redakcije "Novosti"

Redakciji "Novosti" stigao je mejl preteće sadržine sa adrese Srbijaterr@outlook.com.

Autor mejla zapretio je postavljenim eksplozivima na mostovima u Beogradu, zapretio predsedniku Srbije, i zahtevao priznanje nezavisnosti Kosova.

- Na svakom mostu u Beogradu ima eksplozivnih uređaja. Kuća Aleksandra Vučića biće zapaljena i streljana. Moji zahtevi su priznanje nezavisnosti Kosova. Ako moji zahtevi ne budu ispunjeni, svaki most u Beogradu će upasti u Dunav i pobiću decu Aleksandra Vučića - navodi se dalje u mejlu.

Grenel: "Fašista Kurti preuzima glupe i bezobzirne korake"

Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, reagovao je na dešavanja na Kosovu i Metohiji.

- Ponovo, krajnje levičarski radikalni i iskusni fašistički premijer (tzv.)  Kosova Aljbin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na (tzv.) Kosovu. Glupo, bezobzirno i nepotrebno -  napisao je Grenel.

Srbi u Kosovskom pomoravlju u strahu

Iako je večeras u Kosovskom pomoravlju, u enklavama kao i u Gnjilanu, situacija mirna Srbi su u strahu i kako kažu za "Novosti" tenzija je prisutna.

Svi prate sa strahom razvoj situacije na severu, a kako kažu, noćas nema spavanja.

Spekuliše se da policija tzv. Kosova ide ka Kosovskoj Mitrovici, pa to stvara strah da može doći do bezbedonosnog vakuma u ovom delu Kosova i Metohije.

Nekolicina Srba u Gnjilanu je u svojim domovima. Kažu da se plaše napada ili provokacija koje obično prate ovakve tenzije.

Vučić stigao u Generalštab 

Kako "Novosti" saznaju Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vrhovni komandant naše Vojske došao u Generalštab.

Pucnji na KiM

U selu Banje čuje se rafalna paljba.

 

Brnabić reagovala na izjavu Aljbina Kurtija

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, reagovala je na sramnu izjavu Aljbina Kurtija u kojoj je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića za izazivanje nemira.

- Sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Predsednik Vučic i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije.

- Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma - zaključila je Brnabić.

Povređeni Srbi u bolnici

U KBC Kosovska Mitrovica primljeni su Srbi koji su večeras povređeni.

Situacija na severu Kosmeta poslednjih nekoliko sati je sve napetija, a na nekoliko lokacija građani ovog dela Kosmeta su postavki barikade.

Kordon policije se kreće prema Mitrovici

Kako "Novosti" saznaju, kordon policije i oklopnih vozila (između 30 i 40 vozila) iz Srbice se kreće prema Kosovskoj Mitrovici.

Sramna izjava Kurtija

Iako je Aljbin Kurti izazvao haos na Kosovu i Metohiji najavivši da od 1. avgusta počinje primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta, a zatim poslao Rosu na administrativne prelaze i krenuo na goloruke Srbe, dao je sramnu izjavu u kojoj je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića za izazivanje nemira.

- Sledeći sati, dani i nedelje mogu biti izazovni i problematični. Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radićemo danonoćno, bićemo na vrhu svojih obaveza, za vas kao građane i za našu demokratsku (tzv) Republiku - naveo je Kurti.

Albanci iz Vučitrna šalju dodatnu policiju na administrativne prelaze

 

 

 

Povređen Srbin

Srbin N.V. povređen je večeras u mestu Slatina između Jarinja i Leposavića gde su građani nezadovoljni jednostranim merama prištinskih vlasti postavili blokade.

On je vozilom hitne pomoći prevezen u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Između punkta policije na prelazu Jarinje i blokade u Slatini gde se nalaze građani sa kamionima i kombi vozilima kojima su zaprečili put nalaze se i specijalci Rosu i tu je došlo do incidenta.

Dodatne snage ROSU idu ka administrativnim prelazima

Kako "Novosti" saznaju, Albanci iz Vučitrna šalju dodatnu policiju na administrativne prelaze.

Ruski mediji o situaciji na KiM

Ruski mediji dešavanja na Kosovu i Metohiji prenose kao udarnu vest.

Među medijima koji pišu o današnjim događanjima su "Russia today", "RIA Novosti" i TV kanal Rossia 24.

Sirene odjekuju Kosovskom Mitrovicom

 

Oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Rusije

- Odluka "vlasti" u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona "pravila" o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova - navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- Ova odluka ima za cilj i da se "istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa "premijerom" Aljbinom Kurtijem".

- Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji zapad želi dodatno da neutralizuje albanskim rukama - istakli su u MIP-u.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

- Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika - zaključeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Reporterki "Novosti" zabranili prelazak preko "Jarinja"

Reporterki "Novosti" Kurtijeva policija zabranila je prelazak preko administrativnog prelaza Jarinje.

Kako nam javlja sa lica mesta, prelaz je potpuno blokiran.

Šiptarska policija poptuno je blokirala ulaz na sever Kosova i Metohije, ne dozvoljavaju čak ni pešacima da prođu. Kamioni i automobili koji su se kretali ka severu vraćaju se nazad. 

ROSU pod punom borbenom opremom prolazi kroz Gnjilane i Vučitrn

Kako prenose izvori "Novosti", pripadnici Rosu viđeni su kako prolaze vozilima kroz Gračanicu iz pravca Gnjilana u punoj borbrnoj opremi.

Naši izvori kažu da je 31 vozilo Rosu uočeno kod Vučitrna u pravcu Mitrovice.

Mitrovicom i dalje odjekuju sirene

Severnom Mitrovicom i dalje neprekidno odjekuju vazdušne sirene za opasnost. U Rudaru, gde je blokirana magistrala od Prištine prema Leposaviću i Jarinju, u ovom trenutku je više hiljada građana Severne Mitrovice i Zvečana.

Na putu je mnogo putničkih vozila i kamiona, tako da je nemoguće proći. Blokiran je i put od Leposavića prema Mitrovici, javlja "Kurirov" reporter sa lica mesta.

Snage ROSU krenule na sever pod punom opremom

Iz Prištine prema severu KiM krenule su ekipe hitne pomoći i oklopna vozila ROSU.

Krenuli su ka Zupcu i Zubinom potoku, pod punom opremom i vodenim topovima.

Snimak sa "Jarinja"

 

 

 

Specijalne jedinice na mostu na Ibru

Pojačane snage specijalne jedinice nalaze se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, javlja "Kosovo online".

Kod mosta se okupljaju i Albanci iz Južne Mitrovice.

Koha navodi, da je u blizini mosta viđeno više desetina građana. Sirene su aktivirane na severu Mitrovice, dok je prijavljeno da je blokiran put u Rudarima i Zvečanima i u Zubinom Potoku.

U blizini mosta na Ibru vide se specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinjeri.

Ministarstvo odbrane o lažnim navodima Prištine

Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštilo je da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

Snimak iz Leposavića

Srbi zaprečili puteve, Kurti poslao specijalce

Aljbin Kurti je na Jarinje poslao specijalce sa automatskim puškama.

Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

Srbi su formirali barikade i zaprečili put Albanskim specijalcima u mestima Rudare i Zupče, što se može videti na fotografijama.

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Kurtijeva policija zatvorila "Brnjak"

Policija tzv. Kosova zatvorila je administrativni prelaz "Brnjak", saznaju "Novosti".

Oko 18.15 časova pripadnici policije tzv. Kosova zatvorili su administrativni prelaz na Brnjačkom mostu i tako blokirali sav promet putnika i robe preko ovog prelaza i iz pravca AP KiM.

Situacija je identična i na administrativnom prelazu Rudnica, s tim što policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim oznakama.

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i preregistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

- Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je reč o jednostranim odluakma Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Albanci se gomilaju kod mosta u Južnoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah posle Glavnog mosta koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, nalazi se oko 200 okupljenih Albanaca.

Podsetimo, sirene za vazdušnu opasnost prvo su se oglasile u severnom delu Mitrovice nešto posle 17.30 časova.

Srbi blokirali put prema Leposaviću

Oko 18 časova, lokalni Srbi blokirali su put, na oko 500 metara od objekta PS, prema Leposaviću tzv. Pogranične policije za Leposavić.

Na Rudaru ima oko 100 Srba, dok se, prema saznanjima "Novosti" u Bošnjačkoj mahali  okupio veći broj Albanaca.

Narod se okuplja u centru Severne Mitrovice

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice u kojoj se od 17. 40 časova čuju sirene za uzbunu, a prema nezvaničnim informacijama, narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će postaviti barikade, javlja "Kosovo online".

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

 

Blokirani putevi

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za "Radio Kontakt Plus" zamenik komandira policije tzv. Kosova za region Sever Besim Hoti. Nešto pre 18 časova u Kosovskoj Mitrovici su aktivirane sirene za uzbunu.

U mestu Rudare, opština Zvečan, kod "Krsta" izvršena je blokada puta sa nekoliko kamiona koje su postavili lokalni Srbi.

Trenutna situacija na KiM

Jezive pretnje Albanaca

Albanci sa KiM su već počeli da prete Srbiji i predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću.

Visar Kelmendi objavio je na Tviteru da će Aleksandar Vučić i Srbija proći kao Irak i Sadam Husein.

Petković sa Srbima sa KiM

U Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Sastanku u Domu Kulture "Gradac", koji počeo je u 16 časova, prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Sastanak je održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

Sirene u Mitrovici

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

Prema nezvaničnim informacijama, pripremaju se barikade kod krsta u mestu Rudare, na regionalnom putu Priština-Leposavić, nedaleko od Zvečana.

Kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM:

- Ako neko misli da je moguće da ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti - to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir.

Vučić je prethodno upozorio da haos na KiM kreće večeras u ponoć i da su na administrativnim prelazima već raspoređene dve specijalne jedinice.

- Poslali su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dve jedinice sa 21 tonom goriva sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da situacija nikad nije bila kompleksnija nego sad i da je mnogo ozbiljnije nego ikada.

BONUS VIDEO - RAFALNA PALjBA KOD BANjE: Odjekuju pucnji na KiM

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere