MINISTAR VULIN O SKANDALOZNOM ZAHTEVU HRVATSKE AUSTRIJI: EU u kojoj je legitimno isticati ustaške simbole nije mesto za Srbiju

Novosti online

29. 07. 2022. u 18:34

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oglasio se povodom zahteva hrvatskog šefa diplomatije koji je od Austrije tražio da se ustaški grb vrati u Blajburg.

МИНИСТАР ВУЛИН О СКАНДАЛОЗНОМ ЗАХТЕВУ ХРВАТСКЕ АУСТРИЈИ: ЕУ у којој је легитимно истицати усташке симболе није место за Србију

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

- Vlada čiji ministar spoljnih poslova traži od Austrije da u Blajburg vrati ustaški grb je ustaška vlada i nema drugog imena za njih. Ako je takva politika primer evropskih vrednosti onda bolje da Srbija ostane van EU. Klub u kome je legitimno isticati ustaške simbole nije mesto za Srbiju, za razliku od Hrvata Srbi su i u Drugom svetskom ratu izabrali da budu antifašisti, neka tako i ostane - izjavio je Aleksandar Vulin.

Podetimo, posle zabrane predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, nečuvenog pisma hrvatskih biskupa u kojem monstruozne dečje logore u Jastrebarskom i Sisku nazivaju humanitarnim centrima, stigao je novi skandalozni zahtev Hrvatske, ovog puta upućen Austrij, da se u Blajburg vrati ustaški grb!

Ovaj nečuven zahtev izneo je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman tokom razgovora sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, na koga je, kako je rekao, "apelovao da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu".

Tvrdnje Grlić Radmana da je ustaški grb iz Blajburga "istorijski grb kojeg ne treba dovoditi u vezu sa režimom iz Drugog svetskog rata, perfidno je izvrtanje činjenica. Naime, grb uklonjen iz Blajburga (na kojem je šahovnica sa prvim belim poljem), identičan je grbu sa zastave NDH, pod kojom su izvršeni najstrašniji zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a