PETKOVIĆ: Priština blokira dijalog, a ne Vučić

Novosti online

18. 07. 2022. u 21:00

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da su tvrdnje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Beograd sabotira razgovore najobičnija zamena teza i bezočna laž.

ПЕТКОВИЋ: Приштина блокира дијалог, а не Вучић

Foto Tanjug

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije odbijao dijalog i nedvodmisleno je posvećen pregovorima, tako da su tvrdnje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Beograd sabotira razgovore najobičnija zamena teza i da budem sasvim jasan - masna i bezočna laž - poručio je Petković u saopštenju.


O stavovima predsednika Vučića i njegovoj zabrinutosti za stabilnost regiona, kao i apsolutnoj spremnosti da sva otvorena pitanja rešava za pregovaračkim stolom, dobro su informisani i Miroslav Lajčak i zemlje Kvinte i zato, kako je istakao Petković, niko ne veruje u tvrdnje Bisljimija, koji se, kako je dodao direktor Kancelarije za KiM, ''''već uveliko kandidovao za ulogu Pinokija iz Prištine''''.

Petković ističe da ne samo da za bilo kakav dijalog nije spreman premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već ni Bisljimi nije spreman da na razuman i produktivan način razgovara na tehničkom nivou, i ta blokada dijaloga traje mesecima.

- Bisljimi uporno odbija da sa mnom, kao predstavnikom Beograda, razgovara o Zajednici srpskih opština, tako da upravo zbog prištinske strane veoma dugo u dijalogu nema suštinskog pomaka - dodaje on.

Priština, kako je naglasio, umesto što glumi spremnost na dijalog, a istovremeno čini sve da destabilizuje prilike na terenu, mora konačno da shvati da se ne pregovara o onome o čemu bi oni želeli da pregovaraju, već da je na stolu njihova obaveza da preuzmu ranije preuzete obaveze, među kojima je omogućavanje formiranja ZSO na način kako je to predviđeno Prvim briselskim sporazumom i pratećim dokumentima.

- Sve ostalo je trošenje energije svih učesnika u dijalogu, i iskreno se nadam da će u nekom trenutku i sponzori Prištine shvatiti da je Priština glavna pretnja stabilnosti zapadnog Balkana i preduzeti odgovornost da se opasno i bezobzirno ponašanje Kurtija i njegovih političkih istomišljenika ne pretvori u destabilizaciju prilika na terenu -- kaže Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)