TAČIJEV PRITISAK NA SVEDOKE: Zahtev advokata bivših vođa OVK da se objave dokazi iz Srbije u Haškom procesu

S. J. M.

18. 07. 2022. u 08:00

BRANIOCI Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, bivših lidera tzv. OVK, ponovo su zatražili od Specijalnog suda Kosova u Hagu da dobiju sve dokaze protiv njih i da ta dokumentacija ne bude redigovana.

ТАЧИЈЕВ ПРИТИСАК НА СВЕДОКЕ: Захтев адвоката бивших вођа ОВК да се објаве докази из Србије у Хашком процесу

Hašim Tači, Foto AP

Oni su sada uputili zahtev pretpretresnom sudiji da naloži Kancelariji specijalnog tužioca da objavi sve dokaze koje poseduje iz Srbije i koje namerava da koristi u sudskom procesu protiv bivših vođa OVK. Taj zahtev je u ime svih branilaca podneo Veseljijev advokat Ben Emerson.

Oni navode da je Kancelarija specijalnog tužioca kooperativnim odnosom sa Srbijom pribavila značajnu količinu njima nepoznatih dokaza, pa traže da ih dobiju. Njima je do sada u nekoliko navrata iz tužilaštva dostavljen deo dokaza, ali redigovani deo, koji bi mogao da ugrozi bezbednost svedoka, nije. I to zbog onoga šta se dešavalo sa svedocima protiv Ramuša Haradinaja u Haškom trinunalu pre samo deset godina, koji su ubijani u parkovima, naprasno ginuli u saobraćajnim udesima, odjednom nestajali ili zaplašeni potpuno menjali svoje iskaze.

Advokat koji se bavi ratnim zločinima Andrej Marković kaže da su brojne situacije u kojima potencijalni svedoci bivaju ubijeni, nestali...

- U tom smislu sud u Hagu bi morao da iskoristi procesne mehanizme zaštite svedoka kako dokazi ne bi nestali, kako ne bi bili kontaminirani, kako svedoci ne bi bili ubijeni ili kako se na njih ne bi uticalo u kom pravcu treba da svedoče. Sve ovo nije strano u situacijama kada se radi o suđenjima u predmetima ratnih zločina. Poznato je da je dvocifren broj onih koji su likvidirani ili nestali, a za koje se pretpostavljalo da mogu biti svedoci u postupcima zločina OVK.

Optužnica

SPECIJALNO tužilaštvo u Hagu optužilo je Tačija i trojicu njegovih saradnika za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Oni se terete za ubistva počinjena tokom 1998. i 1999. godine na KiM, progone, pritvaranja, mučenja, prisilna nestajanja osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati