BAČEN SUZAVAC, PA PALE SUZE ZA "KOMITAMA": Nakon sukoba u Nikšiću na Dan državnosti, DPS traži smenu načelnika Centra bezbednosti

V. KADIĆ

15. 07. 2022. u 06:00

SVE ideološke, identitetske i političke podele koje već duže raspolućuju Crnu Goru manifestovale su se prekjuče na Trgu slobode u Nikšiću u sukobu tzv. crnogorskih patriota i policije koja je suzavcima i biber-sprejovima sprečila da dođe do direktnog kontakta sa drugim "taborom" - litijašima, koji su se sa trobojkama Manastirskom ulicom uputile ka trgu.

БАЧЕН СУЗАВАЦ, ПА ПАЛЕ СУЗЕ ЗА КОМИТАМА: Након сукоба у Никшићу на Дан државности, ДПС  тражи  смену начелника Центра безбедности

Komite udarile na policiju, Foto Printskrin

Na Dan državnosti Crne Gore bilo je više povređenih i policajaca i građana, a ostale su nemile scene dima suzavaca, polomljenih flaša, stolica, kamenica i zapaljenih kontejnera. Već skoro dva meseca na društvenim mrežama "komite" su pozivale pristalice na skup u Nikšiću, targetirali "srpske lokale" u gradu koje treba zaobići i na kraju zapretile regionalnoj zvezdi Sergeju Ćetkoviću da ne dođe u Nikšić i peva "četnicima".

Funkcionerka SDP Draginja Vuksanović zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića odgovor na pitanje - zašto je policija stala na stranu "provokatora, ekstremista i onih koji su protiv svoje države". Iz nikšićkog DPS osudili su reakciju Uprave policije, koja je, kako su ocenili, dozvolila "militantnim kleronacionalistima" da prekinu proslavu Dana državnosti. Oni su zatražili smenu načelnika Centra bezbednosti u tom gradu Dragoljuba Pekovića, optužujući ga da je direktno odgovoran za incidente.

Marko Kovačević, Foto Privatna arhiva

Ministar Adžić naveo je da je policija u Nikšiću sprečila sukob dve ideološki suprotstavljene grupacije:

- Dan državnosti slavio se onako kako dolikuje, sve do pojave grupe provokatora.

Prilikom sprečavanja sukoba došlo je do povrede određenog broja policijskih službenika, nažalost i građana. Pozivam državne organe da hitno reaguju i da, ukoliko ima elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti, kazne sve one koji su prekršili zakon. Formirana je i komisija koja će preispitivati da li je policija prekomerno upotrebljavala sredstva prinude.

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević tvrdi da incidente u tom gradu nisu izazvali Nikšićani, već pojedini gosti koje niko nije dirao. Navodi da je svoju sestru, sestriće, prijatelje i njihovu decu bio prinuđen da spasava od nemilih scena. U međuvremenu na društvenim mrežama osvanule su pretnje Kovačeviću od samozvanih komita:

Jedan od lidera DF Andrija Mandić ukazao je da su više od mesec dana trajale medijske i organizacione pripreme da se zapali vatra podela i sukoba u Nikšiću.

ĐUKANOVIĆ PONOVO UDARA NA SPC

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na njihovu reakciju da bi mu bilo bolje da vodi politiku mimo crkvenih tema, te da je bestidna laž o učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima devedesetih.

Đukanović je juče dodatno optužio SPC da za svetitelje proglašava "zlikovce i koljače nevinih žena i dece", dok je na njemu, kao predsedniku države, da "predano radi protiv svih koji pokušavaju da ukradu istoriju Crne Gore":

- Obaveza je predsednika da digne glas protiv nasilničke prakse Crkve Srbije da zloupotrebom državnog aparata sile brutalno ruši najsvetije vrednosti društva u kojem tobože ostvaruje Božiju volju - naveo je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati