NOVI SAZIV PARLAMENTA NAJKASNIJE DO 4. AVGUSTA: U ponoć istekao rok za prigovore na peti krug glasanja u Velikom Trnovcu

M. S.

04. 07. 2022. u 10:00

KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Srbije biće održana u narednih mesec dana, najkasnije do 4. avgusta.

НОВИ САЗИВ ПАРЛАМЕНТА НАЈКАСНИЈЕ ДО 4. АВГУСТА: У поноћ истекао рок за приговоре на пети круг гласања у Великом Трновцу

Foto Tanjug

Budući da je u ponoć istekao rok od 72 sata da se uputi prigovor na rezultate glasanja u Velikom Trnovcu, stvorili su se uslovi da budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, na koje se čekalo tri meseca. Nakon što tribuni sednu u skupštinske klupe, kreće da teče rok od 90 dana za sastav nove vlade.

Po izbornom zakonu, predsednik Skupštine u odlazećem sazivu, Ivica Dačić, u obavezi je da zakaže konstitutivnu sednicu parlamenta u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Prvoj sednici predsedava najstariji poslanik. Ukoliko najstariji poslanik ne može ili ne želi da preuzme ulogu predsedavajućeg, govornicu privremenog predsednika Skupštine preuzima sledeći najstariji. Na konstitutivnom zasedanju novog saziva parlamenta treba da se potvrde mandati, izaberu predsednik i potpredsednik Skupštine Srbije i generalni sekretar.

Posle petog kruga glasanja u Velikom Trnovcu, raspodela snaga u parlamentu promenjena je za jedno mesto, pa je nauštrb mandata Socijalističke partije Srbije, poslaničko mesto otišlo Koaliciji Albanaca Doline, koja je ušla u novi saziv Skupštine. SPS će imati 31 poslanika, SNS ima 120, Ujedinjeni za pobedu Srbije 38, NADA 15, Moramo 13, Dveri 10, koliko i Zavetnici. Kada je reč o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima pet predstavnika, Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva.

Godine rođenja sada su tajna

KADA je reč o godinama rođenja poslanika, setom izbornih zakona koji su izmenjeni, ukinito je objavljivanje godišta kandidata za poslanike. Stranke su predale liste sa imenima i prezimenima, zanimanjima i mestima odakle potencijalni tribuni dolaze, dok će se saznati ko koliko ima godina tek kada poslanici budu zauzeli svoja mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)