KAKO JE NEMAČKI AMBASADOR MORAO DA NAPUSTI SRBIJU: "Diplomatske" ucene velikih sila – Neprimerenim ponašanjem i porukama krše protokole

Milica Stanojković

03. 07. 2022. u 13:00

IAKO je po Bečkoj konvenciji jasno precizirano šta je dozvoljeno ponašanje u diplomatskim krugovima, svedoci smo da se protokoli i ambasadorski bonton često krše, a pogotovo u prelomnim momentima kakav je sadašnji, u svetlu ukrajinske krize.

КАКО ЈЕ НЕМАЧКИ АМБАСАДОР МОРАО ДА НАПУСТИ СРБИЈУ: Дипломатске уцене великих сила – Непримереним понашањем и порукама крше протоколе

Foto Z. Jovanović

Tako su u poslednje vreme učestale situacije da diplomate u svojim nastupima zamešaju kašiku u kuhinju politike svog domaćina, drsko zadirući u unutrašnje stvari, bez ikakvog pardona.

Na papiru - sve su zemlje i njihovi predstavanici jednaki i u skladu sa tim treba da se ponašaju. Međutim, u praksi diplomate velikih sila često daju sebi za pravo, ukazuju sagovornici "Novosti", apostrofirajući da zloupotrebe konvencije i protokole i suprotno njima - zadiru u unutrašnja pitanja, čak i suverenitet države u kojoj gostuju, pa tako i naše.

Kako objašnjava diplomata u penziji Zoran Milivojević, jasno je propisano u kojim okvirima diplomatska služba treba da se odvija.

- Ona po pravilu mora da ima za cilj održavanje dobrih odnosa između dve zemlje, da se ti odnosi poboljšavaju i razvijaju i da se ne radi ništa na štetu zemlje domaćina - kaže Milivojević.

Foto Tanjug

- Prema tome, dozvoljeno je sve ono što je usmereno na dobru saradnju i dobre odnose. Zabranjeno je mešanje u suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje, a kada se to događa, domaćin je u mogućnosti da upozori, a čak i da tu osobu proglasi personom non grata, ako je reč o aktivnostima koje dovode u pitanje stabilnost i bezbednost.

Prema iskustvu Milivojevića, "sijaset je primera da ambasadori velikih sila zaborave gde su", pa šalju neprimerene poruke koje zadiru u teme izvan diplomatskih protokola:

- Kod nas je bio primer pokojnog nemačkog ambasadora Andreasa Cobela koji je otvoreno govorio protiv teritorijalnog integriteta Srbije u pogledu Vojvodine, koji je rekao da bi insistiranje na Kosovu kao delu Srbije destabilizovalo našu zemlju, a onda bi moglo da bude otvoreno pitanje Vojvodine i Sandžaka. Tada smo morali da reagujemo i naloženo mu je da napusti našu zemlju. Ako pogledamo sadašnji trenutak, to su sve situacije u kojima se Srbija pritiska, kao i otvoreno zalaganje za sankcije protiv Rusije. Imate izjavu Saracina da Srbija mora da prizna Kosovo, sve što je naredbodavno, u suprotnosti je sa pravilima. Tu su i mnoge izjave na račun Kosova i Metohije, pa čak i istupi Viole fon Kramon spadaju u ovu vrstu.

Manuel Saracin, Foto Tanjug

Andreas Cobel, Foto D. Milovanović

I diplomata Branko Branković iz ugla svoje dugogodišnje karijere objašnjava da u diplomatiji mora da se istrpi i kada vam se nešto ne dopada, a da ne postoji mogućnost da se "udari pesnicom, kaže izvini i ode". Ipak, velike sile često koriste "silu" u diplomatiji i ponašaju se arogantno, a u tome prednjače predstavnici SAD.

- Imate staru izreku - "sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli" - kaže za Branković.

- Velike sile vrlo često se ponašaju bezobrazno, radeći protiv bazičnih principa povelje UN. Kada smo mi u pitanju, dobijamo za ambasadora Kristofera Hila, koji se još nije ni raspakovao, a već izjavljuje šta Srbija mora: da zaboravi na Istok i okrene se Zapadu. U najvećem broju slučajeva taj gospodin ambasador ne bi više bio ambasador. Ne mora da znači da bi bio proglašen personom non grata, ali bi bilo zatraženo od matične države da ga povuče.

Branković pojašnjava da je u ranijem periodu bilo takvih primera i da su "diplomatske siledžije" od nas uglavnom "dobijale" zatvorena vrata:

- Nisu ih primali na razgovore, bili su izolovani, da se ne bi išlo u krajnost i proglašavalo personom non grata. Ko god napravi neki gaf, ali koji nije dovoljan da bi se proglasio za nepoželjnu osobu, dobija zauzvrat reakciju domaćina. Kad god ti treba da sa nekim razgovaraš, odjednom su ti ljudi stalno zauzeti, shvatiš da su te izolovali.

Američki ambasador Kristofer Hil u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Foto Tanjug

Država mora da poštuje sebe i svoj suverenitet. Ipak, mora se voditi računa i o političkom trenutku, jer sada svakako ne može da se uradi ono što bi moglo u mirnim vremenima. Ipak, moramo i mi da budemo diplomate, ali i da imamo čvrst stav tipa "prijatelju, možeš da pričaš šta hoćeš, ali mi vodimo našu politiku".

Nemački ambasador Tomas Šib prošle godine imao je spornu izjavu kada je "opravdao" zločin protiv humanosti, odnosno NATO bombardovanje SRJ, istakavši da je ta operacija bila neminovna. A naši zvaničnici osudili su je kao neistinitu, nediplomatsku i zlonamernu. Britanski diplomata Stiven Vordsvort je inicijativu Srbije da prava na Kosovu zaštiti pred Međunarodnim sudom pravde nazivao "greškom", a neprimerenim istupom smatra se i izjava bivšeg ambasadora SAD Kajla Skota, koji je upravo u zgradi srpske vlade izjavio da "kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova i da su oni izabrani predstavnici".

Viola fon Kramon, Foto EPA

Da su Srbi "šizofreni, da ih srce vuče kao Istoku, a glava ka Zapadu" - bio je istup izvan diplomatskog okvira američkog ambasadora Majkla Kirbija 2015. godine.

Foto I. Marinković

KIFOVO SKANDALOZNO PONAŠANjE

OSIM mešanja u unutrašnje stvari jedne zemlje, bilo je situacija u kojima su ambasadori napuštali pojedine skupove, što takođe spada u neprimereno ponašanje. Tako je potez tadašnjeg britanskog ambasadora Denisa Kifa, koji je demonstrativno napustio proslavu godišnjice naprednjaka nezadovoljan kritikama na račun politike Londona, koje je izrekao Emir Kusturica, ocenjen kao krajnje neprimeren u diplomatskoj praksi.

INFORMACIJE PO PORUDžBINI

DIPLOMATA Branković rangira dve vrste ambasadora:

- Imate one koji obaveštavaju svoju državu o tome šta se stvarno zbiva u zemlji u kojoj službuju, sa predlozima kako da se unapredi saradnja. Drugi tip su ambasadori-činovnici. Oni obaveštavaju onako kako njihovi šefovi traže, a to podrazumeva da šalju one informacije koje će opravdati politiku koju ta država vodi prema određenoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama