PLAN ZAPADNIH CENTARA: Pale fitilj na KiM, hoće da slome Beograd

D. MILINKOVIĆ

01. 07. 2022. u 10:00

POSLE poslednje, skandalozne odluke Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske tablice, više nema nikakve dileme: Zapad je spreman da na Kosovu i Metohiji zapali i novi "fitilj" sukoba, a sve kako bi se Srbija primorala da se odrekne dela svoje teritorije, da okrene leđa Rusiji i priključi se sankcijama.

ПЛАН ЗАПАДНИХ ЦЕНТАРА: Пале фитиљ на КиМ, хоће да сломе Београд

Foto AP

Na sve to, pitanje KiM dodatno je postalo i "zlatni žeton" u borbi za nadmoć globalnih igrača suprotstavljenih u ukrajinsko-ruskom sukobu, jer zapadni centri moći žele da stave tačku na nezavisnost lažne države. Time hoće, kako je naveo i predsednik Aleksandar Vučić, da šefu Kremlja Vladimiru Putinu "vežu ruke", kako im u budućnosti ne bi "ispostavio nekoliko novih Kosova". Sve to dodatno otežava inače komplikovanu poziciju naše zemlje koja se našla u centrifugi ove političke igre živaca.

Vučić je povodom opasnog plana premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da započne sveopšti udar na Srbe na KiM od 30. septembra, razotkrio da iza svega stoje i države Kvinte - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska - koje mu daju podršku. On ih je otvoreno optužio da ovde izazivaju krizu za krizom, jer vide da činimo sve da očuvamo mir i ekonomiju, i onda nas pritiskaju do krajnjih granica.

Srpski predsednik imao je i jasnu poruku za sve koji misle da silom mogu da oteraju Srbe sa KiM i da primoraju našu zemlju da radi protiv sopstvenih interesa. Srbija neće preduzimati vojne akcije, ali će imati trezven, ubitačan i istinit politički odgovor.

Ambasador u penziji Branko Branković, takođe, nema dilemu ko stoji iza poteza Kurtija:

- Dirigenti su, pre svih, Amerikanci i Britanci i po njihovom nalogu je Kurti praktično sada suspendovao dijalog. SAD i Velika Britanija žele da iskoriste velike probleme koji postoje u EU, oko Ukrajine, Rusije i evropskog nejedinstva u vezi sa sankcijama koje su zaveli Moskvi, a praktično sami sebi. I sad ti zapadni centri moći kao rade na smirivanju situacije na Zapadnom Balkanu, a u stvari samo traže novo zaoštravanje.

Šolc je nedavno pozvao na priznavanje tzv. Kosova, Foto AP

Branković predlaže da Beograd hitno pokrene nekoliko političkih akcija: pozove šefove diplomatije pet članica EU koje nisu priznale Kosovo na sastanak o situaciji na Kosovu i u vezi sa kršenjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN:

- Predsednik Vučić bi mogao u pismu predsednicima Grčke, Španije, Kipra, Slovačke i Rumunije da predloži da se taj sastanak održi već u julu. Takođe, trebalo bi uputiti zahtev Generalnoj skupštini UN da održi sednicu posvećenu Kosovu, jer od 193 članice, većina je na strani Srbije, odnosno njih 100 ne priznaje Prištinu.

Broj država koje Kosovo ne tretiraju državom mogao bi uskoro da se poveća, jer je Vučić otkrio da je, pored nota četiri nove zemlje koje su spremne da povuku priznavanje, u Beograd stigla i peta, odnosno da je to spremna da učini još jedna država.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je sada samo do kraja ogoljeno ono što Zapad već godina traži od Srbije:

- To su priznavanje Kosova, gaženje Republike Srpske i uvlačenje Srbije i Bosne i Hercegovine u NATO. Zapad je sada samo agresivnije nastupio i dobro je što je Vučić konstatovao jasno šta oni rade. Zato sad treba da preduzmemo određene mere - da poništimo Briselski sporazum i da ponovo uspostavimo sve srpske institucije na severu, uključujući i civilnu zaštitu, koja je bila mehanizam efikasne odbrane. Ovo je, po meni, najefikasniji način da se odbranimo od napada koje sprema Kurti, a da ne intervenišemo vojskom.

Vučić razotkrio opasne planove Kurtija i njegovih mentora, Foto Tanjug

Inače, već godinama pokrovitelji nezavisnosti Kosova, mimo svih međunarodnih sporazuma i pravila, naoružavaju lažnu državu i pokušavaju da joj naprave vojsku, što mnogi u novonastalim okolnostima vide kao još jedan znak da se Kurti ozbiljno priprema na novi udar na Srbe, na jesen.

U pokušaju da prikriju ovu opasnu strategiju, iz Prištine su po oprobanom receptu juče pokušali da prebace lopticu odgovornosti za mir i stabilnost u pokrajini na Beograd.

Tako je predsednica nadzornog odbora Kosovske obaveštajne agencije, Ganimete Musljiju, optužila Srbiju da "kroz svoje strukture ulaže napore da poveća spremnost lokalnih Srba za eskalaciju situacije".

General Dmitar Kovač ukazuje da se vodećim zapadnim zemljama žuri da afirmišu i zaokruže kosovsku nezavisnost kako bi lagodnije izašli iz sukoba sa Rusijom:

- Donjeck i Lugansk već je priznala Sirija i biće sigurno još država koje će to učiniti po istom modelu po kojem je Zapad priznavao Kosovo. Zato im je važno da udare sve temelje kosovske države, da uspostave vlast Prištine na celoj teritoriji Kosova, da im izgrade bezbednosne sisteme i vojsku. A u opremanju, obuci i organizaciji tih jedinica najviše pomažu upravo zemlje Kvinte. Naredni meseci su ključni i dobro je što je Vučić poslao jasnu poruku o pozicijama Beograda. Sve što je do sada Beograd pregovarao sa Prištinom bilo je pod uslovom da se međunarodno priznate granice ne menjaju i da se poštuje Rezolucija 1244.

Foto Tanjug

I OPOZICIJA UPOZORILA BRISEL

NA JUČERAŠNjI sastanak sa Lajčakom u zgradi Delegacije EU odazvali su se Dragan Đilas (SSP), Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd), Zoran Lutovac (DS), Đorđe Miketić (Ekološki ustanak) i Stefan Jovanović (Narodna stranka). Među glavnim temama bili su dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije. Đilas je posle sastanka poručio da je povodom poslednjih jednostranih odluka Kurtija rekao da je najvažnije da se izbegnu sukobi do kojih može da dođe zbog takve neodgovorne politike prištinskih vlasti i da se spreči bilo kakva mogućnost nasilja prema našim građanima.

* * * * * * *

DA LI JE U POTPUNOSTI OBESMIŠLjENA ULOGA EU I NjENOG SPECIJALNOG IZASLANIKA

Lajčak u misiji do 2024, u "koferu" malo nadležnosti

POSLEDNjE jednostrane odluke Prištine koje obesmišljavaju pregovore sa Beogradom još jednom su otvorile pitanje svrishodnosti uloge EU kao pokrovitelja ovog procesa, ali i njenog specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kome je nedavno produžen mandat na još godinu dana, do aprila 2024.

Ovaj slovački diplomata bavi se dijalogom Beograda i Prištine već dve godine, tokom kojih, kako ukazuju sagovornici "Novosti", praktično nije ostvaren nikakav ozbiljan napredak. Naprotiv, Priština je sve vreme provocirala, vukla jednostrane poteze, kršila ranije postignute sporazume, slala do zuba naoružane specijalce ROSU da upadaju na sever i zastrašuju Srbe, a sve bez ikakve reakcije Brisela.

Foto Tanjug

I poslednja Lajčakova "turneja" u Prištinu i Beograd, na koju je kako kaže, došao da izdejstvuje pomak u dijalogu i dikretne razgovore Vučića i Kurtija, završila se - fijaskom. Jer, praktično, čim je ispratio Lajčaka iz kabineta, Kurti je "servirao" nove provokacije koje ruše dijalog - zabranu srpskih ličnih karata i registarskih tablica.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže nam da Lajčak nije imao ni mehanizme, ali ni snagu da bilo šta uradi, jer na njega nisu preneta ovlašćenja sa kojima je mogao da dejstvuje:

- Neću da kažem da je isključivo on kriv za neuspeh dijaloga, glavna odgovornost je, ipak, na EU koja je pokrovitelj pregovora. Posle poslednjih poteza Prištine mislim da više nema dileme da EU podržava i Kurtijevu vladu i njegovu platformu kada je reč o dijalogu sa Beogradom. Zaista ne vidim kakvog smisla ima produženje mandata Lajčaku.

Izaslanik EU priznao je juče, posle razgovora sa Vučićem, a uoči sastanka sa predstavnicima srpske opozicije, da je nova situacija u odnosima Beograda i Prištine promenila i planove njegove posete. On nije želeo da komentariše Vučićevu izjavu da Priština planira novu "Oluju" na severu Kosova:

- Imao sam jedan vrlo ozbiljan razgovor sa Vučićem o situaciji i potrebno je da tražimo rešenja putem dijaloga, a ne konfrontacijom. Došao sam u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize - rekao je Lajčak, koji se juče sreo i sa direktorom Kancelarije za KiM.

* * * * * * *

Priština odustala od zahteva za prijem u Interpol

PRIŠTINA je odustala od apliciranja za članstvo lažne države Kosovo u Interpolu, jer ne može da obezbedi dovoljnu podršku na Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru, u Indiji.

Kako "Novosti" saznaju iz diplomatskih izvora, vladi Aljbina Kurtija je iz zapadnih centara moći sugerisano da će, u slučaju da podnesu zahtev za članstvo, ponovo doživeti debakl i da sad nije trenutak da se upuštaju u ovu avanturu.

Tzv. Kosovo je do sada pet puta bezuspešeno pokušalo da uđe u Interpol - 2010, 2015, 2017, 2018. i poslednji put 2019. godine, kada su povukli zahtev za prijem pred samu sednicu Generalne skupštine jer ne bi dobili potrebnu podršku prilikom glasanja.

Foto Tanjug

I Kurti je svestan da ne bi bilo dobro da u Interpolu doživi još jedan poraz, posebno imajući u vidu nedavni pokušaj da otvore vrata Saveta Evrope, koji je takođe prošao neslavno. Inače, najveći pokrovitelji kosovske nezavisnosti, pre svih Nemačka i Francuska, u startu su se protivile da Priština podnese zahtev za članstvo u SE, s obzirom na delikatne geopolitičke okolnosti zbog ukrajinsko-ruskog sukoba.

Nezadovoljstvo Zapada dosolila je i činjenica da je Priština ovaj potez povukla bez detaljnih konsultacija sa njima. Protiv toga da Kosovo aplicira za SE bila je i Ukrajina, jer smatra da bi to dalo mogućnost Krimu i Donbasu da, kao međunarodno nepriznate teritorije, takođe podnesu zahtev za SE.

Naši izvori tvrde da Kurti, posle neuspeha u SE, dogovora oko mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici koji ne ide naruku Prištini, i izvesnog neuspeha ako se upuste u priču o članstvu u Interpolu, pokušava da napravi nešto što će mu doneti poene na domaćoj političkoj sceni. Zato i pokušava da pokaže "mišiće" zabranom srpskih ličnih karata i registarskih tablica.

* * * * * * *

ANA BRNABIĆ

OBJAŠNjENO JE LICEMERJE

PREMIJERKA Ana Brnabić na svom tviter-nalogu napisala da je predsednik Vučić posle sastanka sa Lajčakom objasnio suštinu licemerja koje trpi Srbija.

"Poštujemo UN rezolucije - ili ne? Implementiramo međunarodne sporazume - ili ne? Teritorijalni integritet međunarodno priznatih država je nepovrediv - ili nije? Međunarodno pravo poštujemo - uvek ili kako nam odgovara?"

* * * * * * *

IVICA DAČIĆ

NEĆEMO ODLUKE PROTIV SRBA

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić, u razgovoru sa Lajčakom, istakao je da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine dijalog i kompromis:

- Naša strana je spremna za dijalog o brojnim otvorenim pitanjima, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava srpske zajednice na KiM.

* * * * * * *

GORAN VESIĆ

HOĆE ETNIČKI ČISTU "DRŽAVU"

ČLAN Predsedništva SNS Goran Vesić ocenio je juče da je odluka Prištine o srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama bez presedana. On je rekao da je "situacija alarmantna" i da prištinske vlasti pokušavaju da naprave "etnički čistu državu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (22)

TENKOVI KAO PONOS SRBIJE: Pogledajte demonstraciju sile na Pešteru (VIDEO)